11 °C Budapest

Balatonon töltöd a hétvégét? Így kerüld el a hosszú dugókat!

Pénzcentrum
2014. július 10. 13:10

Az előzetes információk szerint hétvégre szinte valamennyi balatoni szállást lefoglalták, emellett a következő napokban zajlik a Balaton Sound is, amely még a szokásosnál is nagyobb forgalmat generál majd az eddigi tapasztalatok alapján.

Nyáron lényegesen nagyobb az M7-es autópálya forgalma, mint az év többi részében. A nyári péntek délutánokon 2500-3500 jármű halad óránként a Balaton felé az M7-es autópályán. Vasárnaponként visszafelé a legtöbb esetben 3000 jármű/óra feletti a forgalom, esetenként megközelíti a 4000-et is. Ilyenkor, ha baleset vagy bármilyen egyéb rendkívüli esemény történik, akkor az akár több órára is megbéníthatja a forgalmat.

Ez történt a múlt héten is, amikor a sűrű forgalomban két nagyobb baleset is történt, így közel három órán át 15 kilométeres kocsisor nehezítette a lejutást a Balatonra. A balesetek sajnos rendszeresnek mondhatóak az M7-es autópályán Budapest után (Érd és Martonvásár között). Ha nincs rendkívüli esemény, akkor a telített autópályán a sebesség 80-90 kilométer/órára csökkenhet le, ami a Balatonhoz való lejutáshoz 15-20 perc többletidőt igényel. Pályazár esetén a kritikus időszakokban a 7-es főutat javasolja a Magyar Közút Zrt. menekülőútnak, de adott esetben ez is könnyen bedugulhat. Ilyenkor a nagyobb kerülőkkel járó, de haladósabb M1-es, illetve M6-os autópálya felé lehet kerülőket tervezni, viszont ezeken a szakaszokon a főváros közelében lehetnek torlódások.

Kritikus indulási időpontok: péntek délután és szombat délelőtt

A Budapest-Balaton irányban pénteken délután, koraeste, továbbá szombaton délelőtt érzékelhető számottevő lassulás a forgalomban. Ezért azt javasolja MAgyar Közút Zrt. a közlekedőknek, hogy Budapestről a Balatonra pénteken 12 és 14 óra között vagy este 20 és 21 óra között induljanak el, szombaton pedig 12 óra után érdemes útra kelni. A nagyobb probléma a visszautazáskor tapasztalható, hiszen a Balatonra Budapest irányából pénteken és szombaton megosztva érkeznek a nyaralók, akik vasárnap késő délután szinte egyszerre indulnak vissza.

Mikor induljunk haza a Balatonról?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, de a 14-15 óra előtti indulás a legjobb, ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még éjjel 22 órakor is erős a járműmozgás. Hétfő reggelre csak azok halasszák útjukat, akiknek nem kell időre beérniük a munkahelyükre, mert a reggeli csúcsforgalom bizonytalanná teheti az érkezés időpontját. Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat.

KATTINTS! Ingyenes strandok a Balatonnál: itt a teljes lista

Fontos, hogy a sűrű forgalomban kiemelten figyeljen mindenki a követési távolságokra, hogy ne alakulhassanak ki ráfutásos balesetek, tovább növelve a megnövekedett menetidőt az M7-es autópályán a Balaton vagy Budapest irányába. Tanácsos elkerülni a csúcsidőszakokat, ha pedig erre nincsen lehetőség, akkor számoljon mindenki a hosszabb menetidővel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem