Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin
Hírek » Vásárlás

Nesze neked vasárnapi boltzár: tömegek kerültek utcára

Az adatok alapján a tavaly bevezetett vasárnapi boltzár nyomán nem nőtt a kisboltok forgalma, viszont nagyot zuhant a foglalkoztatottak száma és volt, akiket kirúgtak.


Semmi sem bizonyítja, hogy a kisboltok forgalma nőtt volna a boltzár nyomán, viszont nagyot zuhant a foglalkoztatottak száma és volt, akiket kirúgtak - írja a blokkk.com.

A KSH mutatói alapján a foglalkoztatottak száma 2015-ben 2014-hez képest 9 ezer fővel csökkent a teljes kereskedelemben (a kis- és nagykereskedelemben együtt). 2015-ben év elejéhez képest év végére is csökkenés volt a foglalkoztatottak számában, 8 ezer fővel visszaesett a létszám. A foglalkoztatottak száma 2015 végén 539 ezer fő volt a kereskedelemben.

A KSH a négy főnél többet foglalkoztató vállalkozások alkalmazottainak számát is vizsgálja, ezek alapján a bolti, áruházi kiskereskedelemben januárhoz mérve már februárban, majd márciusban és áprilisban is csökkent ez a létszám, több mint három ezer fővel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium másképp számolt, elemzésében 2015 áprilisát nevezte meg kiinduló pontnak. Ezek alapján már nőtt a létszám 2015-ben, de év végére is csak az év eleji szintet érte el. Hozzátartozik a képhez, hogy 2015-ben 2014-hez képest nőtt a kiskereskedelmi alkalmazottak létszáma, amiben a nem a boltzárnak volt döntő szerepe, hanem más piaci hatásoknak, például az online pénztárgépnek (több nyugta mellé több alkalmazottra van szükség).

Kevesebb a kisbolt

A KSH adatai szerint 2015 első félévében, tehát a vasárnapi boltzár bevezetésének táján kétezer-háromszázzal csökkent a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma 2014 végéhez képest. Így érthető az is, hogy a boltos kiskereskedelmi vállalkozások száma is csökkent másfél ezerrel ugyanebben az időszakban, amikor a vasárnapi boltzárat bevezették. A boltszám csökkenés döntő részben a kisboltokat érintette.

Nőtt a bevásárlóturizmus mértéke

Vasárnap hiányában a vásárlók pénteken és szombaton vásároltak az áruházakban, ami miatt jellemző volt a hosszú sorállás a pénztáraknál. Úgy tűnik, a nagyáruházat kedvelők kitartanak kedvenc bevásárlóhelyük mellett. Nincs olyan felmérés, mely azt mutatná, hogy a vásárlók többsége elfogadná a vasárnapi boltzárat. Némileg meglódult egyébként a bevásárlóturizmus, de ennek súlya csekély. Az online kereskedelem nagyot nőtt 2015-ben, de ez így volt a korábbi években is.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Több tízezer magyar számlájáról tűnhet el pénz a napokban
Nem várnak tovább, minden érintett számláját zárolni fogják.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezért a tv-műsorért még a pornót is hanyagolják az európaiak

Az Eurovíziós dalfesztivál az egyik legnézettebb tv-műsor Európában, ezt misem bizonyítja jobban, hogy az idei döntő ideje alatt a PornHub oldalát átlagosan 16 százalékkal kevesebben látogatták...

Egy kisebb vagyont spórolhatsz ezzel a néhány trükkel

Ugye veled is előfordult már, hogy többet költöttél egy-egy bevásárlás alkalmával, mint ahogy azt előre kiszámoltad? És nem az volt az oka, hogy nem voltál tisztában az árakkal. Összeszedtem neked...
 
NÉPSZERŰ
FRISS