20 °C Budapest
wheeled shopping carts and colorful shopping center shop windows

Döntöttek a december 24-i boltzárról: elsöprő többség szavazta meg, mindenkinek jár a pihenés

2023. november 22. 06:45

A nagyobb láncok közül immáron a Lidl, a Rossmann és a Mountex is bejelentette, minden boltjuk zárva lesz december 24-én. De vajon mit gondolnak a december 24-i zárvatartásról maguk a vásárlók. A Pénzcentrum megszavaztatta olvasóit, amiből kiderült, az emberek döntő többsége szerint ezen a napon mindenkinek jár a pihenés. Ehhez képest elenyésző azok aránya, akik szerint a családok megfelelő fokozatú bevásárlásához szükség van még a 24-re is. Az ügy kapcsán lapunk megkereste a kezdeményező szakszervezet vezetőjét is, aki elmondta, fontos döntés előtt állnak a boltok, hiszen most bizonyíthatják, nekik saját munkatársaik az elsők.

Nagyot robbant a hír november 10-én, pénteken, amikor is Magyarország vezető kiskereskedelmi lánca a Lidl bejelentette, hogy december 24-én minden boltjuk zárva fog tartani. Grósz Jenő, a vállalat hazai igazgatóságának az elnöke elmondta: „piacvezető áruházláncként fontosnak tartjuk, hogy példát mutassunk (…) a család fontossága nem kérdés számunkra, ezért úgy döntöttünk, hogy a szeretet ünnepére mind a 8500 munkavállalónk számára szabadnapot biztosítunk. Természetesen vásárlóink érdekeit is szem előtt tartjuk, akiket december 23-án meghosszabbított nyitvatartással várunk majd, annak érdekében, hogy a vásárlói igények is a legmagasabb szinten kerüljenek kiszolgálásra.

A Lidl bejelentése óta, a nagyobb láncok közül a Rossmann és már a Mountex is bejelentette, összes boltjuk zárva lesz december 24-én. „Már korábban is gondolkodtunk azon, hogy akinek csak lehet, lehetővé tesszük, hogy a december 24-ét ünnepi készülődéssel, szerettei körében töltse, ebben a döntésben megerősített minket a Lidl példaértékű lépése” – mondta el a döntés kapcsán Szurma Gyöngyi, a Rossmann cégvezető-értékesítési vezetője. A Mountexnél ellenbe úgy érveltek, ők saját munkatársaikat kérdezték meg a dologról, akik a zárvatartást mellett álltak ki, így a vállalat emelett döntött. Egyelőre tehát így áll a dolog, azt nem tudjuk, hogy más kiskereskedelmi láncok csatlakozna-e majd egyébként az Egyenlő.hu és CÖF kezdeményezéshez, miszerint minden kereskedelmi boltnak be kellene zárnia december 24-én.

Addig is, amíg kiderül, más boltok hogyan döntenek az ügyben, a Pénzcentrumon megszavaztattuk olvasóinkat. Mondják el, ők támogatják-e a december 24-i zárvatartást vagy inkább úgy vélekednek, a karácsonyi hajrában nincs helye a boltok bezárásának.

Mit gondolnak az emberek?

A Pénzcentrumon, sok ezer ember szavazatából egyértelműen az látszik, hogy a többség a december 24-i boltzár mellett van. Az adatok ugyanis azt mutatják, az emberek 84,45 százaléka úgy vélekedik, hogy ezen a napon mindenkinek járna a pihenés. Ehhez képest csupán a válaszadók 15,55 százaléka mondta azt, hogy sok családnak kellene még ez a nap az ünnepi bevásárláshoz. A számokból tehát olybá tűnik

a december 24-i boltzár már most jóval elfogadottabb lehet a közvélemény számára, mint amilyen az általános vasárnapi boltzár volt.

Minden bolt jól járna a lépéssel?

Azt gondolom, a december 24-i boltbezárás egy kitűnő lehetőség lenne a boltok számára arra, hogy megmutassák, nekik a saját munkavállalóik az elsők

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak Bubenkó Csaba, az egyenlő.hu szakszervezet elnöke, aki hozzátette szerinte nem jó irány, ha a boltok azzal számolgatnak, mekkora versenyelőny lenne nekik, hogyha például a Lidl zárva tart, ők viszont nyitva. Bubenkó szerint napjainkban rendkívüli módon felértékelődik a béren kívüli juttatások szerepe, a 24-i boltzár pedig jó üzenet a munkavállók felé.

Bubenkó Csabát kérdeztük az általános vasárnapi boltzár és a december 24-i zárvatartás közötti párhuzamokról is. Ám a szakszervezet vezetője leszögezte, december 24-e egyetlen napról szól, és bár ő még az általános vasárnapi boltzárról sem mondott le, mivel az ma egyáltalán nincs napirenden, véleménye szerint nem kell idekeverni. Az persze most külön véletlen, hogy december 24-e vasárnapra esik, de a szakszervezeti vezető szerint semmilyen bérpótlék nem pótolhatja a családdal töltött időt. Szerinte ez nem pénzkérdés, azt is gondolja, hogy amelyik vállalatot ez földhöz vágná gazdaságilag, annak a miértjein el kellene gondolkodni.

Bubenkó a Pénzcentrumnak beszélt arról is, hogy van azért különbség egy kiskereskedelmi kezdeményezés és egy egész országra kiterjedő szabadnap bevezetése között. Utóbbi tényleg lehetne kihatással a gazdaságra (akár negatív értelemben), előbbi viszont nem valószínű. Ezutóbbi gondolatot erősítheti az is, hogy a Pénzcentrum iparági forrásai szerint, és a konkrét múltbeli (általános boltzár) példák szerint is, a láncok egy zárva tartott nap bevételét simán realizálhatják (realizálták is az általános vasárnapi zárvatartáskor) a hét többi napján. Tehát egy december 24-i zárvatartás egyáltalán nem biztos, hogy negatív hatásokkal járna. Sőt, egy előtte levő napi hosszított nyitvatartás rekordforgalommal is járhat.

Bubenkó Csaba ezen felül lapunknak kiemelte azt is, súlyos munkaerőhiány van a szakmában. Ezért szerinte a cégeknek hosszútávon semmiképp sem kifizetődő stratégia, ha a munkavállóik ellen dolgoznak. Elmondta azt is, véleménye szerint nem a vasárnapi pótléknak kellene, hogy örüljenek a dolgozók (már ha egyáltalán éppen vasárnapra esik december 24-e, legtöbbször nem), hanem a rendes fizetéseknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem