13 °C Budapest
Woman shopping online with laptop and credit card on hand.

Súlyos jelentés érkezett a magyar boltok kasszáiról: nagyot nézhet, aki itt így fizetne

2023. november 14. 10:23

Hogy áll jelenleg a digitális fizetések infrastrukturális fejlődése? Ennek felmérése szolgál a Mastercard saját indexe, az úgynevezett DFI. A 2020-ban megalkotott mérőszám legfrissebb eredményeit sajtótájékoztatón ismertette a pénzügyi vállalat, melyről élőben közvetített a Pénzcentrum.

A Mastercard pénzügyi vállalat 2020-ban alkotta meg az úgynevezett Digitális Fizetési Indexet (DFI), amely többek között a digitális fizetések infrastruktúrájának fejlődését hivatott nyomon követni, illetve szándéka szerint segíti a piaci szereplőket a fejlesztési irányelvek és szabályalkotások során. Az index legfrissebb, 2022-es adatokat összegző eredményeit Martinovic Boris, a vállalat Public Policy Directora ismertette.

A DFI egy 100-as skálán mozgó index, Magyarország a legfrissebb adatok alapján 61 ponton áll jelenleg. Ezen belül az infrastruktúra 76 ponton áll, míg a tudás 55 és a használat 52 ponton. 2020-ban, az index megalkotásakor az összesített pontszám mindössze 51 volt, ezen belül az infrastruktúra 64, a tudás 51, míg a használat mindössze 38 ponton állt. Ezek alapján elmondható, hogy továbbra is a használat számít gyenge pontnak Magyarországon, jóllehet viszonylag jelentős előrelépés történt az elmúlt két évben.

"Az infrastruktúra alapvetően egőszen jó" - mondta el az alindexszel kapcsolatban Martinovic Boris. A POS-lefedettség jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, de a piac jelentős része még mindig lefedetlen (például egyéni vállalkozók, szépségszalonok esetében). Az ún. terminalizációs ráta a növekedés ellenére még mindig csak 47 százalékon áll, tehát még mindig sok olyan kereskedő van, ahol nem elérhető a kártyás fizetési lehetőség.

Ugyanakkor nem láttak fejlődést a tokenizáció esetében, az továbbra is 55 százalékon áll, akárcsak a tavalyi DFI elkészítésekor. Ezzel kapcsolatban Martinovic Boris elmondta, hogy elsősorban a kisebb kereskedők azok, akik nem végzik el az ehhez, illetve az egyéb innovatív szolgáltatásokhoz szükséges fejlesztéseket.

A tudás alindexszel kapcsolatban elhangzott, hogy a készpénzhasználatot az utóbbi években egyre biztonságosabbnak gondolják a magyarok, olyannyira, hogy a legfrissebb adatok alapján ezt már biztonságosabbnak tartják a digitális fizetési megoldásoknál. Martinovic Boris ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ennek minden bizonnyal az egyre gyakoribb bankkártyás csalások az okozói.

A kutatás egy másik, még meglepőbb eredménye, hogy 2020-höz képest 2022-ben nem csak biztonságosabbnak, hanem kényelmesebbnek is érzik a felhasználók a készpénzes fizetést. Mindez azért is érdekes, mert a digitális csalások többsége az átutalások terén megy végbe, nem a kártyás vásárlásokkal kapcsolatban, ennek ellenére ez a felhasználók többségénél mégis úgy csapódik le, hogy a készpénzmentes vásárlásokat érzik kevésbé biztonságosnak.

A kutatás eredményei szerint szignifikánsan kevesebben használják a digitális fizetési megoldásokat azok, akiknek 350 ezer forint alatti a nettó havi jövedelmük. A kutatásból az is kiderült, hogy jelentősen, mintegy 20 százalékkal gyakrabban használják ezeket a megoldásokat azok, akik magasabb végzettséggel rendelkeznek. Ugyancsak érdekes eredmény, hogy a fiatalok (18-29 év közöttiek) esetében mindegyik tranzakciótípus biztonsági megítélése negatívabb mint, mint a teljes felnőtt lakosság körében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A használat alindexszel kapcsolatban az előadáson elhangzott, hogy mindössze 7 százalék azok aránya, akik teljes egészében bankszámlára kapják jövedelmüket. Az egyik legkevésbé elterjedt technológia a QR-kódos fizetés, mellyel kapcsolatban Martinovic Boris elmondta, hogy szerintük ez nem is igazán fog elterjedni Magyarországon, ráadásul a szakember véleménye szerint az NFC-s fizetés sokkal biztonságosabb is.

A digitalizáció elősegítésével kapcsolatban elhangzott, hogy ennek legjobb módja az értéklánc tetejének ösztökélése a digitalizáció felé, hiszen ha például egy nagybani kereskedő elsősorban készpénzt használ, akkor ő abban lesz érdekelt, hogy a vele üzleti kapcsolatban álló kisebb szereplők, fogyasztók is készpénzt használjanak.

A kutatást Magyarországon kívül több környező országban is elvégezték, eddig Ausztriából, Romániából és Horvátországból állnak rendelkezésre végleges adatok. Ezek alapján Romániának 56, Ausztriának 63, Horvátországnak pedig 64 a teljes DFI-pontszáma, szemben a magyarországi 61 ponttal.

Az élen álló Horvátországgal kapcsolatban elhangzott, hogy annak oka a turizmus - a nagyszámú külföldi vendég miatt a horvátok kénytelenek voltak fejleszteni a digitális fizetési megoldásokhoz kötődő infrastruktúrát, ez pedig magas DFI-t eredményezett náluk. Ezzel kapcsolatban Martinovic Boris megjegyezte, hogy jól látszik, adott esetben egy-egy külső hatás is képes a digitális fizetési megoldások fejlődésének irányában hatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem