Unrecognizable person making a contactless credit card payment at the flower shop

Fontos változás élesedik a magyar boltok kasszáinál: figyelem, rengeteg vásárlót érint!

2023. június 23. 17:04

A SZÉP kártya felhasználók, az élelmiszerüzletek, de még a munkáltatók számára is kedvező változást jelenthet, hogy augusztustól ismét lehetővé válik a hideg élelmiszervásárlás és az éves kedvezményes keret is emelkedik. Az intézkedés akár az élelmiszerboltok forgalmának csökkenését is megállíthatja

Nagy segítséget kapnak a SZÉP kártya birtokosok és az élelmiszerüzletek is azzal, hogy idén augusztus 1-jétől ismét öt hónapig használható lesz a juttatás hideg élelmiszer vásárlásra. Tavaly ugyanis a február 1-től július 1-ig terjedő időszakban a K&H SZÉP kártya költések 26 százalékát fordították élelmiszervásárlára, ami azt mutatja, hogy a kártyabirtokosok jelentős része élt ezzel a lehetőséggel - derült ki a pénzintézet közleményéből. Erre nagy szükség is van, hiszen a legutóbbi hivatalos adatok alapján fokozatosan csökken a kiskereskedelmi forgalom. 2023 áprilisában az előző év azonos időszakához képest jelentős mértékben, 12,6 százalékkal mérséklődött – ezen belül is az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 8,6 százalékkal lett kisebb.

A hideg élelmiszervásárlás újbóli bevezetése mellett az is segíti a juttatás felhasználását, hogy idén januártól ténylegesen megszűntek az alszámlák: az év első 5 hónapjában 3,4 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak le SZÉP kártyával, mint tavaly ugyanebben az időszakban – akkor azonban élelmiszervásárlásra is fel lehetett használni. Az év első öt hónapjában több mint 12 milliárd forintos forgalom volt SZÉP kártyán, és május végén több mint 7 milliárd forint keret állt rendelkezésre. Emellett az elfogadóhelyek száma is fokozatosan emelkedik, ami szintén segíti a juttatás felhasználását: országosan több mint 40 ezer helyen használható SZÉP kártya.

Felkészülés az élelmiszervásárlásra

Az újból életbe lépő hideg élelmiszervásárláshoz a SZÉP kártya kibocsátóknak és kártyaelfogadó (POS) terminálok szolgáltatóinak is fel kell készülniük. Azokkal a boltokkal, ahol még nincs vagy már felmondták a szerződést, elfogadói szerződést kell kötnie a SZÉP kártya kibocsátóknak, ahol pedig megmaradt, ott a terminállisták frissítése és a SZÉP kártya elfogadás POS hálózat által történő újbóli beállítása lehet szükséges.

Többet is költhetünk

A május végi adatok alapján az aktív K&H SZÉP kártya birtokosok nagyjából egy százaléka érte el vagy haladta meg a 450 ezer forintos éves kedvezményes juttatási keretet, év végéig pedig az aktív kártyabirtokosok 10 százaléka érheti majd el. Az egyszeri, kedvezményes adózás mellett nyújtható, legfeljebb 200 ezer forint juttatás így nagyjából minden tizedik kártyabirtokost érinthet. Ez a munkáltatók számára is segítséget jelenthet, hiszen így adókedvezmény mellett tudnak reálbércsökkenést kompenzálni a munkatársak számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes ellenőrizni az egyenleget

A veszélyhelyzeti szabályozás miatt a 2022. október 15. után jóváírt juttatások esetén is felmerülhet az egyszeri 15 százalékos díj terhelése. A következő díj terhelési időpontja 2024. március 20-a lesz, azonban érdemes ellenőrizni az egyenleget, és a díjjal terhelendő juttatásokat is felhasználni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem