25 °C Budapest
Amsterdam, Netherlands-march 22, 2017: Letters spar on a facade in amsterdam

Így üzen hadat a Spar a Lidlnek, Pennynek, Aldinak: ez lenne a tuti módszer, hogy lenyomják a diszkontokat?

2023. április 19. 11:03

A 2022-es évéről tartott sajtótájékoztatót a Spar, amin a Pénzcentrum is részt vett. Az eseményen elhangzott, a hangsúlyt egyértelműen a sajátmárkás termékekre kell fektetni, hogy versenyezni tudjanak a diszkontokkal. A bruttó bevételek egyébként komolyan nőttek, viszont a plázastop miatt a trejeszkedés nagyon nehéz Magyarországon.

A Spar 2022-es évről szóló sajtótájékoztatóján Heiszler Gabriella, a vállalat elnök-ügyvezetője beszélt először. Elmondta, 2022-ben a hazai Spar bruttó árbevétel 915,7 milliárd forint forgalmat realizáltak, ami 15,6 százalékos növekedés 2021-es évhez képest. Az elnök-ügyvezető beszélt arról is, összesen 623 üzletük van jelenleg, és 14000 munkatársat foglalkoztatnak. Ehhez ráadásul még hozzájön a franchise partnerek 3 ezer fő.

Heiszler Gabriella elmondta azt is, hogy 5 év alatt, azaz 2018-2022 között a vállalatnak 50 százalékkal sikerült növelnie a bruttó árbevételét: összesen 618 milliárd forintról 916 milliárdra. Az elnök-ügyvezető beszélt arról is, hogy évente most már hosszú idők óta mintegy 30 milliárd forintot szánnak hazai beruházásokra, 2022-ben ez összesen 31 milliárd forintot jelentett. A szakember elmondta azt is,

az eladóterünk méreti változásai koránt sem követték a bevételünk növekedési ütemét, öt év alatt a növekedés csupán 22 ezer négyzetméter volt. Ennek egyetlen oka Magyarországon a plázastop, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi új üzletek nyitását. Örülünk, hogyha évente néhány üzlettel tudunk bővülni, átépíteni.

2022-ben egyébként a vállalat 2 új üzletet nyitott és 11 áruházat épített át. Az elnök-ügyvezető beszélt az online értékesítésről is. Szerint ez a szolgáltatás inkább vevői elvárás, „nem itt fogunk pénzt keresni” – fejtette ki véleményt. Azt is elmondta, az infláció, árstop, különadó közepette inkább arra koncentráltak, hogy minél több boltban lehessen átvennie a vásárlóknak a megrendelt élelmiszereket.

Ezt a törekvést sikeresnek ítélték. A megrendelések száma 2022-ben 155 000 volt. Szalay Zsolt, a Spar ügyvezetője külön is beszélt a franchise partnerek partnerekről, amiből 2022-re 248 darab lett. Az ügyvezető szerint a franchise-modell a növekedésük egyik kulcsa.

A sajátmárka az új zászlóshajó

A sajtóeseményen részt vett Vonier Eduard is, aki idéntől tölti be a hazai Spar ügyvezető igazgatói posztját, és leginkább a beszerzésért, valamint az akciók kidolgozásáért felel. A vezető kiemelte,

kellene egy nagyon széles sajátmárkás szortiment, hogy a diszkontokkal versenyezni tudjunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A sajátmárkás termékek fontosságáról viszont már Heiszler Gabriella beszélt, aki szerint óriási változások mennek végbe manapság a Spar üzleteiben. 2022-ben a bevételük 32,19 százaléka már sajátmárkás termékből származott, „idén egyébként ez most már átlépte a 33 százalékot is” – tette hozzá. 2016-ban ez a részesedés még csak 26,4 százalék volt. Az elnök-ügyvezető szerint ezek akkora változásnak számítanak a kiskereskedelemben, aminek messzemenő következményei vannak.

Ez egy nagyon fontos trend, ami most éppen kibontakozik a szemünk előtt. A 2008/2009-es válságból azt már megtanultuk, hogyha a fogyasztók rászoknak valamire, akkor arról nem vagy nagyon nehezen szoknak vissza. A sajátmárkás termékek iránti kereslet pedig most óriási, mert a magyar vásárlók extrém árérzékenyek lettek

- értékelte a mostani helyzetet Heiszler Gabriella.

Árak az infláció szorításában

Az árakkal kapcsolatban az elnök-ügyvezető elmondta, mindig figyelnek arra, hogy a KSH átlagos inflációnál a Spar belső inflációja kevesebb legyen. Heiszler Gabriella szerint ez akár 2-3 százalékpontot is jelenthet. Újságírói kérdésre az esemény résztvevői beszámoltak arról, bár februárban még úgy számoltak, április végével kivezetik az árstopokat, most már ebben kevésbé bíznak.

Az elnök-ügyvezető elmondta azt is, UHT tejből 4-szer, a cukorból 3-szor annyi fog, mint az árstopok előtt. A mennyiségi korlátozásra pedig pontosan azért van szükség, mert a vezető szerint, a cukrászdák, étteremek rászoktak, hogy tőlük vásároljanak, hiszen mint mondta: "nálunk ezeket a termékeket gyakorlatilag már olcsóbb megvenni, mint a nagykereskedőknél".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem