26 °C Budapest
Tényleg lassulásba fordult a kegyetlen drágulás Magyarországon? Már látni a biztató jeleket

Tényleg lassulásba fordult a kegyetlen drágulás Magyarországon? Már látni a biztató jeleket

2023. március 31. 19:31

2023. februárban az ipari termelői árak átlagosan 29,0%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 56,4, az exportértékesítéséi 15,8%-kal nőttek - közölte a KSH. A belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának, a munkabérek növekedésének és a forint – egy év alatt történt – gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,3, az exportértékesítésiek 2,6%-kal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 2,2%-kal mérséklődtek.

2023 februárjában a 2022. februárihoz képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 56,4%-kal nőttek, ezen belül a 65%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 27,6, a 30%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – a világpiaci árak drasztikus növekedése és a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 127%-kal magasabbak voltak - jelentette a KSH.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 73,3, a beruházási javakat gyártókban 13,7, a fogyasztási cikkeket gyártókban 34,1%-kal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 15,8%-kal nőttek, ezen belül a 90%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 17,9, a 9,8%-os súlyú energiaiparban 6,4%-os volt a drágulás.

2023. január–februárban a 2022. január–februárihoz képest a belföldi értékesítés árai 58,6, az exportértékesítéséi 18,0%-kal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 31,3%-kal nőttek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm