Az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék, így például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil fogyasztása ritkaságszámba megy Magyarországon.
Meglépte a magyar szupermarket: sáskát és tücsköt is árulnak - te megennéd ennyiért a rovarokat?
Mivel az állattartás a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, az emberiségnek újabb, egyszerűbben hozzáférhető, kevésbé természetkárosító fehérjeforrás után kell nézni. A megoldás pedig már évezredek óta az orrunk előtt hever: a rovarok. Az ehető rovarfajok, mint a lisztkukac vagy a vándorsáska viszont a megtermelt fehérjéhez mérten más állatfajokkal összehasonlítva sokkal kisebb mértékű ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Speciális webshopokban, kisebb üzletekben eddig kapható volt a szárított, csilis tücsök, most azonban a Kifli is felvette az elérhető termékei sorába.
Ehető rovarok érkeztek a Kifli webáruházának virtuális polcaira: különböző speciális webhopokban és ínyenc boltokban persze már eddig is lehetett kapni a kiváló fehérjeforrásként funkcionáló szuperélelmiszert, ám most először került be egy igazán nagy, a fél országot lefedő élelmiszerkiszállító cég szortimentjébe.
Bár elsőre igen bizarrnak tűnhet a bogárevés, az Európai Unió tavaly már zöld utat adott a lisztkukacnak, mint élelmiszernek, és egy friss, 2022. augusztusi rendelkezés értelmében az Európai Bizottság szerint a rovarok fogyasztása biztonságos. Persze azzal a kikötéssel, engedélyezik a forgalombahozatalukat, amennyiben tudományos bizonyítást nyer, hogy nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre.
Már alig vártuk?
Persze kerestük a Kiflit is, kíváncsiak voltunk miért döntöttetek úgy, hogy beveszik a sortimentbe az ehető rovarokat. Vácz-Tóth Zsófia beszerző szerint mindig szeretik új, trendi, innovatív termékkel színesíteni a választékukat, és most ez a kategória abszolút megfelel ezeknek a kritériumoknak. Arra a kérdésre, hogy lesz-e erre valós kereslet, azt válaszolta, hogy bíznak a termék sikerében, és
az első hetek tapasztalatai alapján nagyon jó volt a fogadtatásuk. Jó eladási számokat produkáltak.
Az ára azonban viszonylag borsos: 80 g tücsök fehérjés chips 890 forintba kerül, 20 g fűszeres sült tücsök 2 890 forintba, 10 g ehető sáska kakukkfű és oregánó fűszerezéssel 2 990 forintba.
Ez azt jelenti, hogy ez utóbbi kilója majd 300 ezer, 299 000 forint. Ebből 200 kilogramm csirkemellet vásárolhatnánk ugyanitt, ami szintén egy elég jelentős fehérjeforrás, és közelebb áll a megszokott formához. Az árát firtató kérdésünkre, azt válaszolták,
addig amíg csak kevés helyen kapható, és exkluzívnak minősül, addig az ára is magasabb lesz. Amikor már hasonló lesz a penetrációja, mint a csirkemellnek, valószínűleg az ára is elfogadhatóbb lesz. Most még niche termék, így ennek megfelelően drágább is.
De mégis miért?
Senkit nem akarunk elkeseríteni, azok közül, akiket most ráz a hideg, de ez a jövő. Azzal számos helyen találkozhattunk már korábban, hogy az állattenyésztés ebben a formában, ahogyan jelenleg a világban zajlik, fenntarthatatlan. Ez ma már tény:
az intenzív állattenyésztés káros környezeti hatásai talajromlást eredményeznek és – hosszú távon –, negatív hatást gyakorolnak a vízre, valamint a biológiai sokféleségre. Szükség van tehát a jelenlegi fenntarthatatlan élelmiszer-rendszerek átalakítására
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- olvasható az Agrárközgazdasági Intézet oldalán is.
A rovarok nagy előnye, hogy koncentráltabban tartalmaznak fehérjét: nem ritka a 60%, de akár 70% feletti fehérjét tartalmazó faj sem, a fehérjetartalmuk pedig nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is kiváló. Aminosav garnitúrájuk, zsírsav-profiljuk és ásványianyag-tartalmuk egyaránt rendkívül jó, ami egyrészt esszenciális tápanyagforrást jelent a táplálékhiánytól szenvedő fejlődő országok lakosainak.
A rovarok vízigénye szintén töredéke a hagyományos gazdasági állatokéhoz képest. A takarmányozás teszi ki az állattenyésztési költségek 45-75%-át különböző termékek esetén, így javítása a környezetvédelmen túl elsődleges gazdasági szempont is.
A hagyományos hús "vágási kihozatala", azaz a testtömeg fogyasztható hányada is igen magas. Míg a gazdasági állatok átlagosan 50% körüli vágási kihozatallal bírnak, addig egy tücsök esetében az állat 80%, de saját tapasztalatom alapján akár 100%-a is fogyasztható, a lisztbogár vagy a fekete katonalégy lárvája pedig szintén teljes mértékben
- mondta el az Agrárszektornak Antonovits Bence Dániel rovartenyésztési szakértő
Kezdenek betörni a köztudatba
Tagadhatatlan, hogy Európában kifejezetten szkeptikusak velük az emberek, de az ismertségük ugyanakkor egyre csak növekszik. Sőt, a legátfogóbb, legnagyobb elemszámú hazai attitűdfelmérés még mindig a megkérdezett szakértő által, 2017-ben végzett online felmérés, melynek eredménye 2796 értékelhető válasz alapján az alábbi: a válaszadók körében az entomofágia témája ismert volt, 90,81%-uk (2539 fő) hallott már az ehető rovarokról, a Kárpát-medencében élő ehető rovarfajt, családot, öregcsaládot vagy rendet azonban csupán 26,18%-uk tudott megnevezni (732 fő).
A válaszadók 20,10%-a (562 fő) fogyasztott már rovart, vagy rovar alapú élelmiszert, és több mint felük nyitott az ilyen élelmiszerekre. 43,13% (1206 fő) megkóstolná, 15,92% (445 fő) akár rendszeresen is fogyasztana ilyen ételt, mindössze 40,95% (1145 fő) nyilatkozott elutasítóan. 363 fő (12,98%) válaszolt úgy, hogy semmi nem venné rá a rovarok fogyasztására. Mint kiderült, nagyobb a fogyasztási kedv akkor, ha nem felismerhető termékként találkoznak az emberek velük, de a rovar alapú fűszer is elfogadottnak mondható a felmérés alapján.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
- Nem csak magyar állampolgárok szerepelhetnek az EP-listán
- Újra a csúcson a PSG
- Újabb nyugati cég leányvállalata került orosz irányítás alá
- Szörnyű betegség támadta meg a cseszneki szerpentin fáit
- Gyermekvédelem, mentelmi jog, alaptörvény-módosítás – vita vita hátán a parlamentben
- Jön az újabb országos rendőrségi razzia, nekik kell készülniük