online vásárlás, webshop cimlapi

Nesze neked webes rendelések: erre kell készülni idén Black Friday-kor

2021. november 12. 11:28

A járvány legsúlyosabb hónapjaiban megrohanták ugyan a vásárlók a webáruházakat, de újranyitáskor fékeztek a weben. És lassult is a web tempója, 2021 első három negyedévében a korábbi 40% környékéről 25% alá csúszva. A részesedés is zsugorodott a hagyományos boltokkal szemben, 10% alá is beköszönt a mutató. És közben folyik a nagy sakkjátszma a Black Friday időzítésében.

A Black Friday hullámai is kisebbek lesznek, a szokásos csinnadratta közepette. A két (vagy most már inkáb egyke) piacvezető, az eMAG és az Extreme Digital korábban lenyomott vagy három Black Friday-t is egy novemberben, most megelégszenek eggyel. Na, akkor a többiek sem ugrálhatnak nagyobbat. És közben folyik a nagy sakkozás. A két nagyot igyekeznek elkerülni a többiek, így látszatra most több a Black Friday, nem akarnak egy napon ütközni velük - írja közleményében a blokkk.com

Az egyik járványhatás egyébként - nyilván a járványhelyzet alakulásával összefüggésben-, hogy a harmadik negyedévben csökkent a webáruházak bevétele a második negyedévhez képes. Így volt ez 2020-ban és 2021-ben is, a nagyobb járványhullámokat követő újranyitásokban, amikor a nyári hónapokban visszabandukoltak a vásárlók a hagyományos boltokba (mindkét esztendőben volt tavasszal iparcikkes boltzár).

Fordulhat az ünnepi kocka, hiába a nagy csatazaj

Az elmúlt években a fergeteges Black Friday hullámok nyomán a novemberi webpiac lenyomta a decemberit. Most viszont kénytelenek fékezni a webáruházak a tornyosuló gyártási, szállítási nehézségek és a drágulás miatt, így bár újabb megugrás lesz novemberben is, de a december visszaszerezheti a azt a trónt, amit a hagyományos boltok körében szinte megdönthetetlenül birtokol.

A piacvezető eMag és Extreme Digital, akik most Black Friday napokból a korábbi hárommal szemben csak egyet tartanak, azt is csak a tulajdonos eMag webáruházi honlapján, jelzi a webpiaci nehézségeket (persze, a friss körítés az, hogy elég lenne ez az egy, de a korábbi években éppen az Extreme volt az, aki beelőzött a Black Friday napjával). Nyilván minden webáruház óvatos azért is, hiszen a hatóságok is figyelik a Black Friday ajánlatok teljesítését, és volt, akiknek milliárdos lett a korábbi években a bírságszámlájuk - áll a közleményben.

Hiába a nagy csinnadratta, a vásárlók a pénzük nagyját a hagyományos boltokban költik el

Az előbbiek nyomán látni azt is, hogy a családi kasszából mennyi megy el a weben az arányokat tekintve, akkor bizony rögvest kiderül, hogy a vásárlók pénzük döntő részét azért a hagyományos boltokban hagyják. Persze, a hagyományos bolt is át fog alakulni és például az átvevőpontok révén össze is fonódik a webáruházzal. Adódik a kérdés, hogy amikor a webáruházi rendelést az átvevőponton veszi át a kedves vásárló, ő cipeli haza, akkor az most micsoda is igazából. A drága benzin mellett ez nyilván a legjobb bolt a webáruháznak, hiszen megspórol egy sor költséget (se benzin, se futár). De a boltja is jól jár, hiszen csak azt szállítják ki a logisztikai központjából, amit a boltból el is visz a vásárló. Minden boltos álma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És közben fékezget is a webpiac, gyengült a tempó

És az elmúlt évek pazar üteme mintha fékeződne. Nagyságrendjét tekintve egyes elemzésekkel szemben a járványos 2020-ban nem volt nagyobb a növekedés üteme éves szinten a korábbihoz képest (persze, az más, ha a cipőboltnak egy adott hónapban be kell zárnia, de utána jött a visszatáncolás). És 2021-ben minden korlátozásos időszakkal együtt nagyot esett a tempó, ami ugyancsak árnyaltabbá teszi a járványhatást.

Ezzel a növekedési ütemmel ráadásul még a bővülés korábbi (2020-as 2019-hez mért 300 milliárd feletti) értéke is zsugorodhatna 2021-ben. Sokat számít majd persze - sajnálatos módon, mert a nyakunkon van -, mennyire kell korlátozni a negyedik járványhullám miatt a hagyományos boltokat és vajon milyen meglepetéseket tartogat még az infláció, egyebek mellett az üzemanyag drágulás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem