21 °C Budapest
A florist putting some cash in his register after a sale to a customer.

Elég durva, ami a magyar boltok pénztárainál történik: a szemünk előtt folyik minden

2021. szeptember 23. 13:01

Több készpénzt veszünk ki a bankból, mint amennyit bankkártyával elköltünk a különféle szolgáltatóknál. A boltos költekezéshez mérve annak a felét, az összes családi kiadást nézve annak negyedét éri el a szolgáltatóhelyeken a bankkártyás fizetés értéke. A járvány ugyan tolt rajta egyet, de csak ennyire jutottunk.

Januártól minden olyan szolgáltató köteles valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget kínálni a kedves vásárlónak, ahol kötelező az online pénztárgép használata - emlékeztet cikkében a blokkk.com. A közlemény szerint, 123 ezer bolt, 50 ezer vendéglátóhely bújik meg a statisztikában, ezt a kört pedig bővítik azok a további szolgáltatók, ahol kötelező az online kassza és ezzel együtt az elektronikus fizetési lehetőség a vásárlók részére.

Ez lehet úgynevezett POS terminál, bankkártya elfogadó készülék, de más készpénzkímélő elektronikus fizetési mód is megfelel az előírásoknak. A leggyakoribb a POS, a szolgáltatók elsöprő többsége ezt használja. Online pénztárgép használatra kötelezettek a boltok, vendéglátóhelyek mellett más szolgáltatók is, például a járműjavító szervizek, taxisok, pénzváltók, testedzők, diszkók, szaunák, szoláriumok, masszázsszalonok.

Az MNB adatai szerint végül szépen gyarapodik a bankkártya elfogadóhelyek száma, hiszen az év derekán 149 ezer szolgáltatónál találhattunk ilyet, ha elbandukoltunk hozzájuk vásárolni.

Van olyan, ahol többet is fellelhetünk, mert egy boltban több a pénztár, hiszen összesen 226 ezer ketyerét találunk ezeken a helyeken. 2020 végén még csak 123 ezer szolgáltatóhelyen húzhattuk ki a zsebünkből a bankkártyát, tehát azért derekasan szaporították ezeket a szolgáltatók, nyilván a bankjukkal karöltve. De gyanús, hogy esetleg még van némi elmaradás, legalábbis a szolgáltatóhelyek statisztikájával összevetve.

Inkább a ropogós bankóval fizetünk

Két dolgot tehetünk a bankkártyánkkal, fizetünk vele valamilyen szolgáltatásért, vagy készpénzt veszünk fel a bankautomatánál. Hát most a bankkártyás költekezést vizslatjuk, de azért megjegyezzük, hogy több pénzt veszünk fel bankkártyánkkal, mint amennyit fizetünk vele helyben a különféle szolgáltatóknál - írja a blokkk.com.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kötelezettségen túl a járvány is dobott egyet a bankkártyás fizetéseken, hiszen lépten-nyomon azt hallhattuk és halljuk, hogy kártyával fizetni - ha már boltba megyünk - biztonságosabb is.

Összehasonlítva a szolgáltatóhelyi bankkártyás fizetések értékét (a bankkártyás internetes vásárlásokat nem számolva bele) a boltos vásárlásokéval, már a járványos 2020-ban felugrott az arány az 50% környékére, a korábbi 45%-ról. 2021-ben néhány százalékot emelkedett ez a súly.

A háztartások fogyasztási kiadásaihoz mérve negyedéről közel 30%-ra kúszott fel a kártyás fizetések aránya. Hát van még merre fejlődni - írják. A képhez azért hozzátartozik, hogy a vásárlónak a készpénzfelvét pénzébe is kerülhet (havi két alkalommal 150 ezer forintig ingyenes), miközben a vásárlásnál annyiba kerül a kártyás is, mint a készpénzes. Szép kis kalamajka lenne, ha nem így lenne. Igen ám, de a kereskedők elfogadóhelyi jutalékot fizetnek a terminált kezelő banknak, amin a pénzintézetek és a kártyakibocsájtók osztozkodnak (ezért is ódzkodtak egyesek a POS telepítéstől). Ez persze már része a kereskedő, szolgáltató költségeinek, mint bármi más kiadás, tehát a végén mindent a vásárló fizet meg, akárhogyan is fizet - és ez a lényeg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem