21 °C Budapest

Te még nem így fizeted a számláidat? Terjed az új megoldás

2014. november 3. 12:03

Első hallásra valószínűleg nem meglepő, hogy Magyarországon is egyre többen fizetik számláikat elektronikusan. Ha azonban alaposabban megnézzük az adatokat, láthatjuk, hogy az elmúlt években nagyon komoly fejlődés mutatkozik ezen a téren, sőt, bizakodásra is bőven van okunk. A felmérések szerint kimondottan kedveljük a kártyás fizetést, de a mobilfizetés is egyre jobban utat tör magának.

A legtöbb család havi költségvetésében fontos szerepet kap a számlák befizetése. A háziasszonyok - vagy a családi kasszát kezelő férjek - pontosan tudják, mikor kell fizetni a villanyszámlát, a vízdíjat, a fűtési költséget, a szemétszállítás vagy épp a kábeltévé díját.

És persze sokan azzal is tisztában vannak, hogy egyre több olyan megoldás is létezik, amivel kényelmesen, otthonról tudják fizetni a számlákat, átláthatóbban tudják intézni pénzügyeiket. Jól mutatja ezt, hogy

a háztartások elektronikus fizetéseinek összege két év alatt négyszer olyan gyorsan nőtt, mint a háztartások összes kiadása.

Az elektronikus díjfizetésnek több, széles körben ismert fajtája is létezik, például

  • bankkártyás fizetések (elektronikus számlabemutatás),
  • csoportos beszedési megbízások,
  • mobiltelefonos vásárlások/fizetések.

Gyorsan tegyük hozzá, hogy a készpénzmentes gazdaság bővülésével a teljes gazdaság hasznot érhet el: a készpénzhasználat mintegy 300 milliárd forint éves össztársadalmi költségéből akár 100 milliárd is megtakarítható lenne.

Egyre többen kártyával

Ha röviden akarnánk felvázolni a legfrissebb hazai trendeket, akkor azt mondhatjuk, hogy különösen gyorsan terjed a bankkártyahasználat, a csoportos fizetési megbízások aránya csökken, a mobilfizetés pedig dinamikus fejlődés előtt áll.

Az elektronikus számlabemutatás terén folyamatosan nőtt a kártyás fizetések összege - derül ki a Díjnet.hu elektronikus számlabemutatási és -fizetési rendszer statisztikáiból. Mindössze két olyan időszak volt - 2013 harmadik negyedéve, illetve 2014 második negyedéve -, amelyek adataiban kismértékű csökkenés volt tapasztalható a megelőző negyedévhez képest. Ezek magyarázata meglepően egyszerű: az enyhe tél és a rezsicsökkentés miatt alacsonyabb összegeket fizettek a fogyasztók. A Díjnet.hu-nál egyébként úgy látják, hogy felhasználóik, és a rendszerükön keresztül kártyával fizetők tábora gyorsabb ütemben növekszik, mint az egyéb fizetési módot választóké.

Csökkennek a csoportos fizetési megbízások

A csoportos beszedési megbízások forgalma kevésbé szezonális. A megbízások mögött ugyanis jellemzően olyan közüzemi és szolgáltatói számlák vannak, amelyek vagy állandóak, mint például egy biztosítási díj, vagy átalánydíjasok, azaz egész évben hónapról hónapra ugyanaz a befizetett összeg. A csoportos fizetési megbízások összértékét tekintve az elmúlt két év során nem történt jelentős változás, továbbra is a teljes lakossági elektronikus fizetési forgalom kevesebb, mint negyede bonyolódik ezen a csatornán keresztül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2014 második negyedévében azonban csökkent a csoportos beszedési megbízással befizetett összeg. Ez az előző negyedévhez képest 15 százalékkal, 2013 második negyedévéhez képest pedig 19 százalékkal mérséklődött, amely nagyrészt szintén a rezsicsökkentés "számlájára" írható.

A Dijnet.hu-n használt fizetési módokat használók táborában nemrég fontos trendforduló történt. Az ingyenes internetes számlafizetéshez újonnan csatlakozók a korábbinál jóval nagyobb arányban választják a bankkártyás vagy internetbanki fizetést, mint ahányan a csoportos fizetési megbízást. Mindezek alapján arra számítanak, hogy az elektronikus fizetések terjedésével a kártyás és internetbanki fizetések aránya a következő években még a jelenleginél is nagyobb teret nyer, a számlafizetési módok között egyértelműen túlsúlyba kerül.

A mobilfizetés is egyre jobban pörög

A, mobiltelefonnal történő vásárlások mértéke egyelőre nagyon kicsi: jelenleg nem éri el a kártyás fizetési forgalom 1 százalékát. A mobilfizetések összege, ugyanakkor, dinamikusan nő: a 2013 első félévében regisztrált 7,2 milliárd forintos pénzforgalom 2014 első félévére 8 milliárdra, azaz csaknem 12 százalékkal bővült - derül ki a Díjnet.hu adataiból.

A várakozások szerint azonban néhány éven belül jelentősen nő a mobilfizetés népszerűsége, leginkább azért, mert ez az egyik legrugalmasabb elektronikus fizetési mód.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem