Amit a karácsonyi bevásárlás előtt érdemes tudni

Pénzcentrum
2009. december 1. 14:32

Elektromos készülékeket ne vegyünk utcai árusoktól - tanácsolja a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője. Kovács Krisztina szerint ha a karácsonyi forgatagban számla nélkül vásárolunk, később biztosan nem tudjuk a terméket garanciálisan javíttatni vagy visszacserélni -írja az inforadio.hu.

Bárhol is vásárolunk, mindig ellenőrizzük a számlát, a nyugtát és a jótállási jegyet, mert így a későbbiekben ezek felmutatásával érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat, visszavihetjük, kicseréltethetjük vagy kijavíttathatjuk a terméket - mondta az InfoRádiónak a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője.

A veszélyes termékek listáját a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is közzéteszi, érdemes ezt is böngészni, mielőtt vásárolni indulnánk a karácsonyi forgatagba - tette hozzá Kovács Krisztina, aki szerint elektromos készülékeket semmiképpen sem szabad az utcán megvásárolni.

A fogyasztóknak karácsonykor sincsen több joguk, mint máskor, éppen ezért nagyon fontos ellenőrizni egy-egy ajándék megvásárlásánál, hogy van-e hozzá használati útmutató, illetve megvan-e minden tartozéka - figyelmeztetett a szakértő. Megjegyezte: ha nem értünk valamit, kérdezzünk, hiszen a kereskedő kötelessége megadni a megfelelő tájékoztatást.

Ugyancsak a kereskedő feladata pótolni a magyar nyelvű vásárlói tájékoztatót, ha azt a termékhez nem mellékelte a gyártó. Amennyiben az eladó nem tesz eleget ezen kötelezettségének, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz lehet fordulni - magyarázta Kovács Krisztina.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tévhit, hogy három napon belül a nem hibás terméket is vissza kell cserélnie a kereskedőnek - hangsúlyozta a szakértő. Kovács Krisztina ezért azt javasolja: az eladó pedig megígéri, hogy az ünnepek után, ha nem tetszik vagy nem jó a mérete, néhány napig hajlandó becserélni a megvásárolt ajándékot, ezt mindig írassuk fel a számlára.

A vonatkozó jogszabály értelmében a kereskedőnek törekednie kell arra, hogy a hibás terméket legfeljebb 15 nap alatt kijavítsa vagy kicserélje, ám ez idő alatt nem kötelező cserekészüléket biztosítania. Ha azonban egy árunál többször is ugyanaz a hiba jelentkezik, a fogyasztó követelheti annak cseréjét - magyarázta a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség fogyasztóvédelmi szakértője.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm