10 tipp: ne hagyd magad átverni a húsvéti bevásárlásnál

2015. április 3. 06:01

A hétvégén itt a Húsvét, a legtöbb családnál megtelnek az asztalok sonkával, tojással, kaláccsal és természetesen csokinyulakkal. Most 10 tippet mutatunk, a tuti húsvéti bevásárláshoz.

Az elmúlt  évek tapasztalatai alapján a karácsonyi időszak mellett a húsvét az, amikor a legtöbb probléma adódik az élelmiszerbiztonságban. A hatóságok ilyenkor látványosan sok trükköző árust, illegális vágóhidat találnak, de a háztartásokban is adódhatnak problémák - például a nem megfelelő élelmiszer tárolással. A Pénzcentrum most 10 tippet mutat a húsvéti bevásárláshoz.

Milyen sonkát vegyünk?

  • Hagyományosan pácolt

A pácolásnak alapvetően két módja van. Az egyik a hagyományos pácolás, ez több hetet vesz igénybe, azonban a són kívül nem tartalmaz egyéb anyagokat, a gyorspácolási módszerrel ellentétben. A gyorspácolásnál a páclevet a húsba fecskendezik, így az pár nap alatt elkészül. Mind a kettő pácolási módszer megfelelő, de a hagyományos módszer esetében a sonka kevesebb vizet tartalmaz és sokáig eltartható, amellett, hogy az íze is jobb.

  • Nyers

A sonka megnevezése lehet főtt vagy sült is, azonban ha a nyers terméket választjuk, az tovább eltartható, és otthon megfőzve a levéből készíthetünk akár bablevest vagy lencsefőzeléket. Sokan szeretik a húsvéti tojást is ebben a lében megfőzni, mert így egészen más íze lesz. Ahány kiló a sonka, annyi óráig főzzük.

KATTINTS! Mi ez a furcsa jel a húsvéti sonkán? Jobb, ha figyelsz!

  • Sertés comb vagy lapocka

A sonka készület marhából vagy vadból is, ezt fel kell tüntetni a címkén, illetve a testtájra is mindig utalni kell. Ha igazi különlegességre vágyunk, válasszunk mangalica sertésből készült sonkát. Ennek a zsírtartalma akár háromszorosa is lehet az ipari sertésnek, ami miatt a hús sokkal omlósabb és lédúsabb is.

Mire figyeljünk a tojásoknál?

  •  Méretre

Ma már a boltokban találkozhatunk S,M,L méretű tojásokkal, ezért nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk az egységárra, mert az alapján könnyen kiválaszthatjuk, melyik tojást éri meg valóban megvásárolni. Emellett érdemes mindig belekukkantanunk a dobozba is, hogy elkerüljük a törött tojást vagy éppen azt hogy össze legyenek keverve a méretek.

  • Számokra

A tojásokon látható számok a következő jelentésekkel bírnak: a 0 jelöli a biotojást, az 1-es a szabad tartást, 2-es az alternatív, például mélyalmos tojást, a 3-as szám pedig a ketreces tartási módot jelenti. Amennyiben pedig a HU feliratot is látjuk a tojáson, akkor biztosak lehetünk, hogy magyar terméket fogunk a kezünkben.

  • Tisztításra

Nem gondolnánk de a tojáshéja veszélyes hulladéknak számít, ezért fontos, hogy felhasználás előtt mindig mossuk meg, illetve ne tegyük a tojást olyan vágódeszkára ahol később sonkát vagy zöldséget szeletelünk. Amennyiben kedvünk tartja, kipróbálhatjuk az élelmiszerbiztonsági okokból egyre jobban terjedő tojástermékeket is, mint a tojáslé, tojáspor vagy főtt tojástermékek - hiszen ezeknek már nincsen héja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi a fontos a kalácsoknál?

  • Nézzük meg a címkét

Keressük a különleges minőségre utaló jelzést. Ezeknél a gyártás során min. 2,8 százalékos tej kerül felhasználásra, illetőleg mindig nyers tojásból készülnek. A nyers tojás azért fontos, mert az iparban elterjedt tojástermékek felhasználásakor a nedvességtartalmat vízzel szükséges pótolni. Az asztalunkra kerülő ilyen különleges minőségű termék lehet a burgonyás kenyér, az orosházi banán, és a pacsni.

Melyik csokit válasszuk?

  • Figurák

    A legnépszerűbbek az egymással folyamatos versenyben lévő tojás és nyúl figurák, ahol tavaly ismét a csokoládényulak vették át a vezető szerepet.

  • Készüljön valódi csokoládéból

Ma már egyre több valódi csokoládéból készült termékkel találkozhatunk a bevonó masszák helyett. Míg 2006-ban az igazi csokiból készült figurák értékbeli részesedése alig haladta meg az 50 százalékot, ez ma már viszont több mint 90 százalék. Fontos hogy a valódi kakaó szárazanyag és valódi kakaóvaj legyen a termékben. (Étcsokoládé min. 35 százalék, tejcsokoládé min. 25 százalék, fehércsokoládé min. 20 százalék kakaóvaj és 14 százalék tejszárazanyag)

  •  Kedvező élettani hatások

A Nielsen piackutató intézet adatai szerint tavaly 940 tonna édességet vásároltunk, 4 milliárd forint értékben. Bár nem szabad túlzásba vinnünk a csokoládé evést egy-két kocka naponta nem árthat. Mi több, sokszor a csokoládéról terjesztett hiedelmeknek az ellenkezője igaz.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem