17 °C Budapest

Közeledik a határidő, kerülje el a bírságot

2016. május 26. 14:01

Alig több mint fél évük maradt a hazai vállalkozásoknak, hogy eleget tegyenek az energiahatékonyságról szóló törvény előírásainak. A legtöbben természetesen csak a kötelezettséget látják a szabályozásban, pedig komoly költségcsökkentést is el lehet érni a kötelező audittal.

Az Európai Unió 2012-es irányelve alapján megalkotott energiahatékonyságról szóló törvény értelmében bizonyos méretkategória felett 2015-től minden hazai vállalatnak kötelező energetikai auditot végeztetnie. Akik tavaly ennek nem tettek eleget, azoknak ezt legkésőbb 2016 végéig pótolniuk kell, a türelmi idő letelte után ugyanis komoly szankció kiszabására kell felkészülniük.

A legtöbb hazai vállalkozás elsőre természetesen csak a kötelezettséget, a temérdek új teendőt, illetve a papírmunkát látja az előírásban - az auditálás költségvonzatáról már nem is beszélve -, pedig nem feltétlenül a szabálynak való megfelelés adja önmagában az értékét az auditálás folyamatának. Az előírás tudatos beépítése a vállalat struktúrájába ugyanis hosszú távon csökkentheti a fenntartási költségeket, és növelheti a vállalat versenyképességét is.

Az energetikai audit nem jelent mást, minthogy egy meghatározott módszerrel felmérik az adott épület vagy létesítmény veszteségpontjait, és meghatározzák, illetve számszerűsítik az energia-megtakarítási lehetőségeket. Az audit során a veszteségfeltárás mellett korszerű módszerek alkalmazásának lehetőségeit is vizsgálják, amelyek lehetnek a megújuló technológiákat, valamint a hulladékhő hasznosítást alkalmazó lehetőségek vagy energiatudatos felhasználást célzó javaslatok, intézkedések is.

Az auditban foglalt ajánlások beépítésével - a vállalkozás méretétől és típusától függően - akár 40-50 százalékos költségcsökkentést is el lehet érni.

Mivel azonban az érintett vállalatok többsége - bár tisztában vannak az előírással - még nem tett eleget az előírásnak, ezért jövő héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik majd a témával. Írunk majd az EU 2012/27/EU irányelvben foglalt energiahatékonysági előírásokról, illetve arról, hogyan épültek ezek be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is.

Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem