22 °C Budapest
Business people communicating at desk seen through glass. Coworkers are discussing in meeting. They are sitting in office.

Hatalmas bajban vannak ezek a magyar munkaahelyek? Egyre nehezebben terveznek előre

2023. szeptember 27. 20:02

Soha nem volt még akkora szükség adatalapú betekintésre és gyors forgatókönyv-modellezésre a döntéshozatal támogatása érdekében mint napjainkban - derül ki a 2023-as PwC Magyarországi Pénzügyi Vezetői Felmérésből. Bár a CFO-k 84%-a folyamatosan vizsgálja a belső érintettek érdekeit, mindössze 28%-uk érzi úgy, hogy a többi vezető jól érti a pénzügyi terület működését, kihívásait és látja az általa előállított értéket. Márpedig ha egy vállalat pénzügyi funkciója nem tudja valós időben támogatni, mérni és megmutatni egy társaság teljesítményét, az a transzformációban elbukik.

A PWC nemrég több mint 100, hazai pénzügyi vezető részvételével készített felmérést, amiből kiderült, hogy a CFO-k munkájában a legnagyobb kihívást a tervezés és az előrejelzés jelenti, a válaszadók 80%-a tart ettől a következő 12 hónapban. A vállalatok elmondása szerint a céljaik elérésében leginkább a bizonytalan gazdasági környezet (85%), a megfelelő képzettségű szakemberek hiánya (71%) és a szervezetek lassú reakcióideje (69%) akadályozza a pénzügyi vezetőket.

Szintén komoly nehézség, hogy a változást és az új feladatokat egyre szigorúbb költségkontroll mellett kell megvalósítani. Míg tavaly a megkérdezettek kevesebb mint fele számolt be megszorításokról, úgy 2023-ban ez az arány már közel 62%. A napi feladatok során a szigetszerű működést (63%), a folyamatszemlélet hiányát (53%), illetve a riportok elkészítésének és elemzésének erőforrásigényét (53%) továbbra is kiemelt problémának látják. Digitalizációs és automatizációs megoldások, munkavállalók képzése, valamint kontrolling, tervezési és riporting rendszerek fejlesztése - a pénzügyi vezetők ebbe a 3 területbe szeretnének invesztálni a következő 1-2 évben.

Messze vagyunk még a dinamikus pénzügyi adattábláktól: a megkérdezett cégek pénzügyi csapatainak több mint 70%-a továbbra is valamilyen statikus formátumban (jellemzően excel) készíti az időszaki rendszeres vezetői jelentéseket, és csak elenyésző hányaduk alkalmaz valamilyen RPA-n (Robotic Process Automation - robotizált folyamatautomatizálás) (12,3%), illetve mesterséges intelligencián (8,8%) alapuló eszközt.

Képzés nélkül nincs transzformáció: mind az új szabályozásoknak (ld. globális minimumadó, ESG) való megfeleléshez, mind az új digitalizációs és automatizációs folyamatok menedzseléséhez jóval nagyobb fókuszt kell kapjon a pénzügyi csapatok átalakítása és fejlesztése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem