Business meeting. Business team brainstorming about startup new project in office.

5+1 hasznos tanács a pénzügyileg tudatos vállalkozáshoz (x)

PR
2023. január 23. 05:00

Sorjáznak az elvárások a vállalkozók felé: értsenek a stratégiához, joghoz, személyügyhöz, értékesítéshez és mindenekelőtt a pénzteremtéshez. Többek között ez utóbbihoz, a tudatos pénzügyi döntések elősegítéséhez járult hozzá az Országos Vállalkozói Mentorprogram, amelynek Pénzügyi és Vállalkozói Szemléletformálás alprogramja kifejezetten a kkv vezetőknek segített a finanszírozási útvesztőben. A kamara a program során használt tananyagokat hamarosan egy bárki által elérhető és ingyenes e-learning formájában is közzéteszi. Nézzük a legfontosabb tanácsokat!

1. Pénzt, de honnan?

Miután felmérte a piacot és látja vállalkozása helyét, válassza meg alaposan, kitől veszi igénybe a kezdőtőkét! Lehet ez saját megtakarítás, de ne becsülje le a családi-baráti befektetések erejét, és mérlegelje a kockázati tőkeprogramokat, a klasszikus bankhitelt is. Az unortodox módszereket, mint az inkubátort, a crowdfundingot, vagy az üzleti angyalt se vesse el!

2. Helyes sorrend

A beruházások esetében mindig figyeljen a helyes sorrendre: először az igény, aztán a kiválasztás, majd a megvalósítás és az értékelés, ellenőrzés. Nem jó jel, ha utólag keres funkciót a drágán beszerzett gépnek.

3. Mindent online

Nyilvánvaló, de nem lehet elégszer ismételni: online számlázás, bankolás, kereskedelem, nyilvántartás, ügyintézés, kapcsolattartás. Amit lehet, digitalizálni kell!

4. Finanszírozási dokumentáció

A legtöbb hitelkérelem nem a célon, hanem a rossz dokumentáción bukik el. Mérje fel hitelképességét, válasszon megfelelő finanszírozási formát és futamidőt, kalkuláljon a tervezés-megtérülés-törlesztés hármassal, legyen fedezete. Mire a hitelbírálathoz ér, az ügyfélminősítése mindent eldönt.

5. Ismerje fel a válságjeleket!

Noha a krízis gyakran rárúgja az ajtót a világra, a korai jelek figyelmeztetőek lehetnek: ilyen az, ha jól megy ugyan az üzlet, de nincs elég nyereség és nehezen fizeti ki a beszállítóit; ha el-elmarad az adó- és járulékfizetéssel és kulcsemberei máshol keresnek munkát; vagy ha már kénytelen kisebb megrendeléseket is vállalni és nagy árengedménnyel értékesíteni.

+1. A végére pedig a plusz tanács: februártól minden vállalkozás számára elérhetővé válik egy e-learning tananyag, amely a pénzügyi tudatosság témájában tartalmaz hasznos információkat. Emellett a beszállítóvá válásról, a külpiacra lépésről és a fenntarthatóságról is elérhetővé válnak tudásanyagok, melyek hazai viszonyok között alkalmazható megoldásokat kínálnak a vállalatvezetőknek. A legfrissebb hírekért érdemes figyelemmel kísérni a vallalkozztudatosan.hu honlapot és a program Facebook oldalát.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem