Businessman checking stock market data. He using a mobile phone. Analysis economy data on forex earn graph.

Lassan összeszedi magát a tőzsde: pluszban zárt a BUX, változás a Richternél

MTI
2022. november 20. 20:04

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a héten, a BUX 44 495,10 ponton zárt pénteken, 1,82 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 53,8 milliárd forint volt az előző heti 63,5 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. Hétfőn 1,05 százalékos emelkedéssel zárt a tőzsde, a BUX-ot az OTP jó teljesítménye húzta fel, kitartott a bank előző heti kedvező gyorsjelentésének hatása. Kedden 0,34 százalékkal emelkedett a hazai részvényindex, szintén az OTP erősödése miatt.

Szerdán kis mínuszban fejezte be a napot a BUX, de ezzel is túlteljesítette a legtöbb európai részvényindexet, a nemzetközi hangulat kedvezőtlenné vált a geopolitikai kockázatok erősödése miatt. Csütörtökön 0,54 százalékkal csökkent a részvényindex az OTP és a Richter esése miatt, a két részvény árfolyama a negatív nemzetközi befektetői hangulattal haladt együtt. Pénteken a nap első felében irányt keresett a BUX, délután azonban megjelentek a vevők, így záráskor 1,04 százalékos pluszban végzett az index.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában jelezte, hogy céláremelés érkezett az OTP-re, az HSBC 18 ezer forintról 18 800 forintra emelte a bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás továbbra is vétel. Felidézték, hogy a Richter bejelentette, Bogsch Eriktől Orbán Gábor vezérigazgató veszi át a kereskedelem, nemzetközi és kormányzati kapcsolatok közvetlen felügyeletét. Bogsch Erik továbbra is igazgatósági tag és az igazgatóság elnöke marad, ezen kívül tanácsadóként is segíti a munkát. Az Equilor kitért arra is, hogy átmenetileg korlátozza az üzemanyag-ellátást a Mol. A társaság nyilatkozata szerint számos körülmény korlátozásokat tesz szükségessé, ezek között a hatósági árat, a stratégiai készletek visszapótlását, illetve a Barátság kőolajvezeték körüli bizonytalanságot sorolták fel. Független benzinkutak arról számoltak be, hogy a Mol jelzése szerint a jövő héten nem tudnak biztosítani számukra üzemanyagot.

Pénteken lehetett utoljára elfogadni a vételi ajánlatot a Waberer's részvényeire. A nyilvános vételi ajánlati ár 2336 forint részvényenként, az igazgatóság korábban nem javasolta az ajánlat elfogadását a részvényeseknek - írták az összefoglalóban. A héten a legnagyobb mértékben, 5,75 százalékkal az OTP erősödött 37,5 milliárd forintos forgalom mellett, a papír pénteken 10 580 forinton fejezte be a kereskedést. A Mol árfolyama 2,21 százalékkal emelkedett a héten, a részvény 2680 forinton zárt pénteken, heti forgalma 7,5 milliárd forint volt. A Magyar Telekom 1,23 százalékkal gyengült, pénteken 320,50 forinton fejezte be a kereskedést, a héten 299,9 millió forintos forgalmat ért el a papír.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Richter árfolyama 3,73 százalékkal csökkent a héten 7,1 milliárd forintos forgalomban, a részvény 8000 forinton fejezte be a kereskedést pénteken. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3701,55 ponton zárt a héten, ami 33,53 ponttal, 0,91 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm