Young woman sharing ideas with colleague during work meeting. Two business women talking at meeting.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

2022. augusztus 3. 18:01

Nincs olyan szektor, amely ne szembesült volna problémákkal az elmúlt időszakban, de a kockázatitőke- és befektető cégeket sem kerülte el ez a hullám. Állandó változás alatt áll az, hogy hogyan döntenek a vállalatok arról, hogy milyen vállalkozásokat támogassanak. Éppen ezért, mielőtt belevágsz a nagy ötletbe, fontos pár dolgot tisztázni.

Aranykorukat élik a start-up-ok, a vállalatok, kisvállalkozások, ráadásul a különböző finanszírozási lehetőségeknek köszönhetően már a bankot is kihagyhatjuk az egyenletből. A közösségi finanszírozás Európában és Amerikában már virágzik, most pedig már Magyarországon is elérhető. A Brancs közösségi finanszírozási oldal ugyanis kifejezetten hazánkban indult, így már itt is elindíthatjuk a kampányunkat.

A vállalkozás indítás most rengeteg embert érdekel, hiszen gyakran egy-egy új ötlet képes egy egész iparágat felforgatni. 2021 első három negyedévében a globális kockázatitőke-finanszírozás több mint 450 milliárd dollárra nőtt - emelte ki az Entrepreneur magazin. Ez több mint 100 milliárd dolláros növekedést jelentett a 2020-as év azonos időszakához képest, a befektetési hullámból pedig az újonnan induló startupok is profitálnak, hiszen a korai fázisú finanszírozás 104%-kal nőtt 2020 és 2021 között.

Az induló vállalkozások számára a legjelentősebb változás az, hogy az alapítóknak mostanra elképesztő eszköztár áll rendelkezésükre, ha finanszírozásról van szó. Szolgáltatások, platformok segítenek összekapcsolni a befektetőket a vállalkozókkal, új ötletekkel. Emellett számos olyan rendezvény, esemény és közösség is létrejött, amelynek a célja a start-up alapítók segítése a finanszírozás megtalálásában. Mi az, ami igazán nagyot lendít a vállalkozásunkon? Meglepődnél, de szinte kéznél a megoldás.

Ne becsüld alá a közösségi médiát

Kezdő vállalkozóként fordulhatunk finanszírozók klasszikus kereséséhez, ahol felkutatjuk a befektetőket, elbeszélgetünk felük, és ezt a folyamatot ismételve kerítünk anyagi eszközöket vállalatunk beindítására. Működőképes ez is, de nem az egyetlen módja annak, hogy elinduljon a vállalkozásunk.

Az emberek szívesen támogatnak olyan vállalkozásokat, amelyek pozitív környezeti, vagy társadalmi hatást tudnak kifejteni, esetleg egy új, érdekes terméket jelenítenek meg. Miért ne fordulhatnál egyenesen a vevőkhöz, ha finanszírozásról van szó? A közösségi finanszírozás ugyanis pont azoknak való, akik most szeretnének berobbanni a köztudatba, és elindítani vállalkozásukat.

A médiajelenléttel pedig könnyen kiépíthetjük ezt. Ugyanis, amennyiben termékünk jelen van egy ilyen kampányban, és ezzel párhuzamosan erős a közösségi média jelenléte, ez sokban segítheti az indulásunkat. Korábban lapunknak Kövesdi Gábor, a Brancs közösségi finanszírozási oldal alapítója is elmondta, hogy egy sikeres kampány mögött aktív közösségi média használat áll. Ha a leendő vásárlóink látják, hogy milyenek vagyunk, milyen a termékünk, transzparensek vagyunk és elérhetőek, úgy szívesebben szállnak bele a vállalkozásunkba, ráadásul nagyobb körhöz is eljut a hírünk.

Az alapigazságok itt is működnek, a jó képek, jó videók mindig több látogatót vonzanak, a család és barátok által támogatott projektek pedig a bizalmat is megelőlegezik. Ami külföldön működik, az nálunk is működik, fontos tehát a projekt személyessége, valamint az első vásárlók is

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- összegezte Kövesdi Gábor azt, hogy mitől válik sikeressé egy projekt a Brancson. Azonban voltak olyan vállalkozók is, akiknek nem sikerült jól a szereplésük, itt is vonható párhuzam, hiszen általában hasonló hibákat vétenek el a sikertelen projektek is.

A projekteknél fontos a transzparencia, a képek, a videók. A közösségi finanszírozású projekteknél a bizalmat kell elsősorban megteremteni, ezek a tartalmak ezt erősítik. Ha a terméknek, szolgáltatásnak nyitunk egy közösségi média oldalt, amivel posztolunk, akár egyszerűbb tartalmakat, könnyű követőket szerezni. Több projektgazda a szimpla posztok mellett ráadásul saját hirdetésekkel, landing oldalakkal és sajtómegjelenésekkel is építette a bizalmat terméke, szolgáltatása iránt, és aktív jelenléttel és érdekes tartalmakkal motiválta közönségét

- tette hozzá az ötletgazda. A közösségi média jelenlét mások szerint is kritikusan fontos, főleg ha kezdő vállalatról van szó. A Get Fully Funded is megosztott 4 tippet arról, hogy hogyan használhatod a közösségi médiát kezdő vállalkozóként azért, hogy közösségi finanszírozási kampányod befusson. Elsőnek, és legfontosabbnak azt jelölték meg, hogy ha vállalkozásunkkal közösségi finanszírozási kampányba kezdenék, mondjuk el a történetünket. Ezt követően folyamatosan frissítsünk, osztjunk meg híreket arról, hogy hogy áll a vállalkozás, a kampány, ezzel közelebb hozva a termékünket, szolgáltatásunkat a közönséghez.

Nagyon fontos, hogy a szolgáltatásunk, termékünk arculata, megjelenése, stílusa állandó legyen, csak úgy, mint a hangnem, ahogy kommunikálunk. Ezen felül pedig törekedjünk a folyamatos kapcsolattartásra támogatóinkkal, foglalkozzunk velük, figyeljük a javaslataikat, hiszen nélkülük nem jöhetne létre a mi vállalkozásunk sem.  A közösségi média a legnagyobb lehetőség a közösségi finanszírozásban, hiszen gyors képet kaphatunk a termékről, a vállalkozás sikerességéről, és mindezt ingyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem