19 °C Budapest

Ingyenpénzzel tömjük ki a multikat

2016. szeptember 12. 13:04

Az EU-s átlaghoz képest is sokat költünk nagyberuházások támogatására, ami jellemzően azt jelenti, hogy német multiknak adunk elég sok ingyenpénzt autóipari állásokért. A 2004 és 2016 között kormányok beruházásösztönző támogatásait vizsgálva többek között az is kiderült, azok az autóipari cégek járnak nagyon jól, akiktől éppen hogy függetlenednie kéne a magyar gazdaságnak, hiszen egy-egy szélsőségesebb kilengésükkel az egész országot magukkal tudják húzni - írja az Index.

Ha csak a vissza nem térítendő, beruházásösztönző támogatásokat nézzük, 2010 óta nagyjából 6 millió forint jutott egyetlen munkahely létrehozására a támogatott cégeknél. És akkor ebben az idetelepülő multiknak juttatott adókedvezmények még nincsenek is benne.

A képet kicsit árnyalja, hogy egy újonnan létrejövő munkahely áttételesen több munkahelyet is létrehozhat: a kormány által előszeretettel támogatott autóiparban például elég magas ez az érték, egyes számítások szerint akár 2,35 is lehet, ami azt jelenti, hogy 100 új munkahely a teljes gazdaság szintjén 235 új munkahelyet hoz létre a konkrét beruház által generált kereslet miatt. Az Európai Bizottság számításai szerint minden új feldolgozóipari munkahely 0,5-2 másik munkahelyet hoz létre más szektorokban.

2003 óta létezik egy olyan gazdaságpolitikai eszköz, aminek a beruházások ösztönzése a célja: ezt egyedi kormánydöntéssel kiadható vissza nem térítendő támogatásnak hívják, és olyan beruházásokhoz lehet igénybe venni, amik megvalósítása előtt a cégek ígéretet tesznek arra, hogy a beruházással adott számú munkahelyet teremtenek.

Ezek a pénzek nem EU-s forrásból, hanem a magyar költségvetésből származnak.

Autógyári munkahelyeket vesz az állam drágán

Az is érdekes, hogy pontosan mennyi és milyen munkahelyre megy el ez a pénz. Ha az egy munkahelyre jutó támogatás összege alapján listázzuk a projekteket, abból az derül ki, hogy a legdrágábban az Auditól vásárolt munkahelyeket a kormány: 

az Audi 2008-as 5,3 milliárdos támogatása összesen csak 150 munkahelyet hozott létre, ami azt jelenti, hogy egy munkahely nagyjából 35 millió forintba került ebben az esetben.

Szintén drága munkahelyek jöttek létre a svájci tulajdonú Interspan Kft. városnaményi faüzemében (29 millió/munkahely), és a Béres gyógyszergyárában (26 millió), de a már említett Graboplast-beruházás és a Hell Energy 2016-os beruházása is viszonylag drága az adófizetőknek, ha a munkahelyek költéségét nézzük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És milyen iparágakat támogat a kormány? A tíz legnagyobb támogatási összeget átnézve az látszik, hogy a mindenkori kormány főleg autó- és alkatrészgyártókat támogat. A toplistán 10 támogatott cégből 8 ilyen, és a német autógyártók is erősen felülreprezentáltak, hiszen a legtöbb támogatást (22 milliárd forintot) kapó Mercedes mellett ott van a listán az Opel, és az is Audi is - ráadásul ez utóbbi háromszor is.

Az sem egyértelmű, hogy hosszú távon megéri az autóipart olyan mértékben nyomni, ahogy a kormány most teszi: egyrészt lassan már közhellyé válik, hogy nem túl egészséges gazdaságszerkezet az olyan, aminek a növekedését már az haza tudja vágni rövid távon, ha az ország egyik nagyobb autógyárának egy kicsit visszaesik a termelése.

Pár évtizedes távlatban pedig azért lehet veszélyes a feldolgozóipar ilyen szintű támogatása, mert az automatizáció egyre szélesebb körben való elterjedése miatt a robotok pontosan a kormány által támogatott munkahelyeket tüntetheti majd el egyik pillanatról a másikra.

És még az sem biztos igazából, hogy évtizedeket kell erre várni, elég csak arra gondolni például, hogy az Adidas épp nemrég jelentette be, hogy Kelet-Ázsiából az USA-ba viszi egy gyárát, ahol szinte csak robotok fognak dolgozni, de a magyar gazdaság egyik zászlóhajóját, az Audit se kell félteni, hiszen ott is kísérleteznek már hasonlóval.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem