Akár az egész napot a boltossal töltheti a NAV-ellenőr

2015. július 16. 12:01

Július elsején indult a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzés-sorozata. A turisták által gyakran látogatott helyeken és a tömegeket vonzó rendezvényeken számítani lehet az adóellenőrök és a pénzügyőrök jelenlétére. A megszokott próbavásárláson túl forgalmat is számolnak a NAV munkatársai ott, ahol kétséges a szabályok betartása.

A revizorok azt ellenőrzik, hogy a kereskedők, szolgáltatók szabályos bizonylatot adnak-e, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és tudják-e igazolni áruik eredetét. A hagyományos próbavásárlások mellett forgalomszámlálásra is lehet számítani, ha nyilvánvaló, hogy nem minden vásárló kap nyugtát. Gyakori ugyanis, hogy a próbavásárláskor minden rendben van, de például a törzsvendégeknek nem állít ki bizonylatot a vállalkozó, és a pénztárgép adataiból is szabálytalanságra lehet következtetni. Ugyancsak így ellenőriz a NAV, ha úgy tűnik, hogy a korábban kiszabott mulasztási bírság ellenére sem szabályos a kereskedelem - tájékoztatta a Pénzcentrumot az adóhatóság.

A kockázatos adózóknál számolja a forgalmat a NAV.

Az online pénztárgépekből érkező adatok elemzésével kiválasztott üzletben nyitástól zárásig vagy kifejezetten csúcsidőben rögzítik az ellenőrök, hogy hányan és mennyiért vásároltak.

A helyszíni adatokat összehasonlítják a pénztárgép adataival, legfőképp a más napokon rögzített mennyiséggel. A kiugró eltérések szándékos adóelkerülésre utalhatnak. Több forgalomszámlálás is előfordulhat egy adózónál, sőt a sorozatosan aránytalan forgalmi adatok megalapozhatják, hogy a NAV utólagosan ellenőrzi az adott vállalkozó adóbevallásait.

Az eddigi tapasztalatok szerint forgalomszámláláskor vannak, akik kétszer annyi bevételt rögzítenek a pénztárgépben, mint az előző hét azonos napján. Az online adatokból az is látható, hogy a legtöbben áttérnek a pontos és szabályos nyugtaadásra az ilyen helyszíni ellenőrzés után. Ahol viszont továbbra sem rögzítenek minden tételt, ott nagy eséllyel újra megszámolja a vásárlókat a NAV.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm