18 °C Budapest

Támogatás a kkv-knak: az elvárt béremelés az ára

Pénzcentrum
2012. február 7. 13:07

Tízmilliárd forintos pályázati programot indított kizárólag hazai forrásból a Nemzetgazdasági Minisztérium mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására. Csak azok a cégek pályázhatnak, amelyek minden munkavállaló esetében végrehajtják a kormány által elvárt béremelést.

Legalább 600-800 vállalkozásnál, várhatóan 5300-5500 új munkahely létesítéséhez és mintegy 10 ezer, már meglévő munkahely megőrzéséhez kíván állami támogatással hozzájárulni a nemzetgazdasági tárca. A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt, amelyek a benyújtás időpontjában még nem kezdték el a beruházást, és azt 2012. november 30-ig befejezik. A vissza nem térítendő támogatás keretében az új gépek, berendezések, műszaki eszközök, technológiák beszerzésének, továbbá az új létesítmények építési költségei számolhatók el.

Vállalniuk kell a támogatást elnyerő vállalkozásoknak, hogy legalább 2 fő teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló számára létesítenek munkahelyet a beruházás befejezését követő 90 napon belül. További megkötés, hogy csak az a vállalkozás részesülhet támogatásban, amely a teljes létszámára vonatkozóan teljesíti a jogszabályokban meghatározott elvárt béremelést.

Nem álláskereső személy alkalmazása esetén új munkahelyenként 1,4 millió forint támogatásra lehet pályázni. Nyilvántartott álláskereső felvétele esetén ezt további 500 ezer forinttal fejeli meg a minisztérium. Ha a munkavállaló roma származású, akkor ezen felül még 300 ezer forint támogatás igényelhető. Munkahelyenként további 200 ezer forintot lehet elnyerni, ha hátrányos helyzetű kistérségben, településen valósul meg a beruházás, a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken pedig 300 ezer forint kiegészítő támogatás igényelhető. A pályázók így új munkahelyenként összesen akár 2,5 millió forint támogatást is igényelhetnek, ha a beruházást a leghátrányosabb térségekben hajtják végre.

Egy pályázó összesen legfeljebb 120 millió forint támogatást kaphat, hátrányos helyzetű kistérségekben, településeken ennek a duplája, legfeljebb 240 millió forint igényelhető. Ha az adott cég legalább 300 főt elérő új munkahelyet hoz létre, akkor további, legfeljebb 100 millió forint kiegészítő támogatási összegre pályázhat. A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben és településeken 200 új munkahely létesítése esetén is elnyerhető ez az összeg.

A támogatás intenzitása nem haladhatja meg az elszámolható beruházási költségek régiónként eltérő, 10-50 százalékos mértékét. Az intenzitás kisvállalkozások beruházásai esetében 20 százalékponttal, középvállalkozások esetében 10 százalékponttal növekszik.

A támogatásról szóló döntésnél az alábbi főbb prioritások érvényesülnek:

• a nyilvántartásban lévő álláskeresők foglalkoztatásának aránya,

• a pályázat benyújtása előtt meglévő és az új munkahelyek száma,

• a beruházásban érintett térség, település hátrányos helyzete, kiemelten a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben és településeken létrejövő és működő vállalkozások segítése,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• a kistérség, település foglalkoztatási helyzete és munkanélküliségi mutatói,

• termelő tevékenység ellátása,

• a beruházásnak a térség munkaerőpiacára gyakorolt hatása

A támogatottnak vállalnia kell, hogy a már meglévő és az újonnan felvételre kerülő létszámát a beruházás befejezését követő 2 éven át megtartja, továbbá a támogatással létrehozott kapacitást a beruházás befejezésétől számított 3 évig fenntartja az érintett régióban.

A pályázatokat a beruházás helye szerinti fővárosi, megyei kormányhivatal munkaügyi központjához 2012. február 8-tól 2012. március 30-ig lehet benyújtani. A pályázati dokumentáció a Nemzetgazdasági Minisztérium internetes honlapján (kormányzati portálon: www.kormany.hu) és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján (www.munka.hu) február 7-én 15 órától elérhető és letölthető, illetve a munkaügyi központoknál és kirendeltségeiknél 2012. február 9-től nyomtatott formában átvehető. A pályázatok támogatásáról 2012. május 30-ig születik döntés.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem