16 °C Budapest

GKM: az a jó, ha átláthatatlan a rendszer

Pénzcentrum
2008. március 25. 10:00

Áttekinthetetlen a kormány külföldi működőtőke-beáramlást elősegítő támogatásainak rendszere és azok mértéke. Elvileg nyilvánosak az adatok, de gyakorlatilag megszerezhetetlenek - írja a Népszabadság.

Csak hosszas egyeztetés után lehetett a gazdasági tárcától kisírni azt az egyébként nyilvános - de még így is pontatlannak tűnő - adatsort is, amely a támogatott beruházásokat és a segítség mértékét is tartalmazza. Amíg ugyanis a beruházásokról a tárca szívesen ad tájékoztatást, a támogatásokról nem annyira: listát általában küldenek a projektekről, de a támogatás mértékét mindenkinek magának kellene kiderítenie a Gazdasági Közlönyből. Csakhogy ebből alig derül ki valami.

Most is csak annyit tudunk: évi 30-40 milliárd forint sorsáról lehet szó. A GKM adatsora szerint legalábbis az elmúlt három évben közel 91 milliárd forint egyedi támogatást fizetett ki Magyarország a külföldiek itteni beruházásainak elősegítésére. Ám ez az összesítés közel sem teljes.

Ez azért furcsa, mert - adófizetői pénzről lévén szó - az adat nyilvános, a beszámolás kötelező. A jogszabályok értelmében például a nem normatív fejlesztési támogatások kedvezményezettjének nevét, a szubvenció célját, összegét, valamint a beruházás helyszínének adatait a döntést követő hatvan napon belül nyilvánosságra kell hozni. Csakhogy a bejelentés után két hónappal rendszerint semmi sem jelenik meg.

Nem véletlen, hogy a betelepülési támogatások megítélésének rendszere ilyen bonyolult - hangsúlyozta a tárca illetékese. A döntési mechanizmus alapvetően nagyon komplikált: többször több ajánlatot kell egymástól teljesen független fórumon egyeztetni, és ezért egyes esetekben a folyamat a reméltnél lényegesen hosszabb. Ezzel magyarázhatók a vélt "késések". Ha minden átlátható és transzparens lenne, az a jelenleginél sokkal többe kerülne az országnak - állították a GKM-ben. Ha egy ilyen rendszer működne, akkor a Magyarországgal számoló vállalatok a korábban már megítélt legmagasabb szubvenciós szintet követelnék maguknak. Amennyiben ezt nem kapnák meg, akkor valószínűleg továbbállnának. Ehhez képest az elmúlt három évben - a környező országokkal összevetve - minden alkalommal a legalacsonyabb támogatási szinttel lett befutó Magyarország - állították.
A jelenlegi rendszer hatékonyságát az is mutatja - vélik -, hogy az említett időszakban egyetlen támogatást sem kellett visszafizetni, és nem lett per tárgya. A megfelelő struktúra működését támasztja alá az is, hogy a szubvenció aránya ma már 4-6 százalék között van, míg ez öt éve még 15-20 százalék között mozgott.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 14. kedd
Bonifác
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm