9 °C Budapest

Százezrek üthetik a markodat: csak egy nyomtatványt kell kitöltened

2016. augusztus 24. 11:00

Jártál már úgy, hogy elindultál nyaralni, de Ferihegyről már óriási késéssel szállt fel a géped? Volt már olyan, hogy amúgy is elkenődve repültél volna haza a tenger mellől, és még rátett, hogy a tervezett esti időpont helyett csak hajnalban szálltál le Budapesten? Mindkét esetben jogosult lehettél kártérítésre, és jó hír, hogy évekre visszamenőleg is be lehet nyújtani a kárigényt. Azt is mutatjuk, hogyan.


Vannak dolgok, amiket nehéz megszokni és felfogni a repüléssel kapcsolatban. Első ilyen furcsaság, hogy az a batár nagy fémtömeg, miért marad a levegőben? Persze, hogy van rá logikus fizikai magyarázat, de akkor is gyanús az egész, ha az elméleti háttere egyébként érthető.

Minden le- és felszálláson, turbulencián és furcsa repülős élményen túl jobban megkeserítheti az életedet, ha sokat késik vagy törlik a géped. Ez teljesen keresztülhúzza a számításaidat.

Ha nem is nyújt erre teljes megoldást, de legalább gyógyír a sebre, hogy az Európai Unión belül induló vagy oda érkező járatok mindegyike esetén jogosult vagy kártérítésre, ha jelentős késéssel érkezel meg a menetrendhez képest.

Milyen esetek ellen vagy védve?

Vissza kell adják a jegyed árát, vagy alternatív útvonalat kell, hogy felajánljanak, ráadásul ingyen,

  • ha azért nem tudsz felszállni a gépre, mert több jegyet adtak el, mint ahány ülőhely van,
  • ha törölték a járatodat, esetleg
  • egyéb, önhibádon kívül eső okból nem szállhatsz fel a gépre.

Ha egyébként túlfoglalás (overbooking) miatt nem szállhatsz fel a gépre, akkor rögtön 600 eurót (186 ezer forintot) kerestél, és ennek egy részét, a panaszok elkerülése végett, akkor is ki szokták fizetni, ha egy későbbi géppel, vagy egy másik útvonalon eljuthattál a célállomásodra.

Az ennél gyakoribb kártérítési ok, a három órát meghaladó késés. Itt a vonatkozó jogszabályok megkülönböztetik, hogy 1 500 kilométernél közelebbre vagy messzebbre utaztál.

  • 1500 kilométer alatt 250 euró (77 500 forint) jár neked
  • 1500 kilométer felett pedig 400 euró (124 ezer forint)
  • továbbá, ha 3 500 kilométernél messzebb, az EU-un kívülről, vagy azon kívülre utazol, akkor 600 euró kártérítésre vagy jogosult.

Ennél több mindenre is jogosult vagy, arról, hogy mikor kell ellássanak étellel illetve információval késés esetén, ide kattintva tudsz magyarul tájékozódni.

Ki kell perelnem?

Számos cég szakosodott már arra, hogy ezeket a kártérítési összegeket, közvetítői díj ellenében, megszerezzék neked a légitársaságoktól, ám érdemes közvetítő nélkül próbálkozni először, hisz akkor a kártérítés teljes összegét megtarthatjuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ehhez elég egy nyomtatványt benyújtanunk a légitársaságnak,

amit pedig ide kattintva tudsz magyar nyelven letölteni.

Ha úgy gondolod, hogy kártérítésre vagy jogosult, érdemes ezt minél hamarabb jelezni a légitársaságnak, az ugyanakkor országonként változhat, hogy a helyi szabályozás szerint mennyi időn belül kell igényedet legkésőbb benyújtani. Vannak azonban olyan bírósági végzések, melyek alapján ez még évekkel a késés vagy géptörlés után is megtehető.

Mindig jár?

Van néhány körülmény, melyekért nem felelnek a légitársaságok, és ha ezekből adódóan késünk vagy törlik a járatunkat, akkor semmilyen kártérítésre nem vagyunk jogosultak.

Ezen körülmények közé tartozik

  • a rossz időjárás,
  • ha két héttel a menetrend szerinti indulás előtt törölték a gépedet, vagy
  • ha felajánlottak egy járatot hasonló menetrenddel, ugyanazon az útvonalon.

Ezen körülményeken kívül pedig mindig érdemes próbálkozni, hátha egy kisebb késés esetén is visszafizet neked valamennyi pénzt a légitársaság.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm