12 °C Budapest

Hamarosan sok pénz tűnhet el a számládról, ha nem figyelsz

2016. május 12. 11:01

Még több milliárd forintot kell elkölteniük a következő hetekben a SZÉP kártya tulajdonosoknak, ugyanis a 2014-ben elutalt összegek csak idén május 31-ig elérhetőek. Amennyiben valaki nem költi el ezt a pénzt, akkor az visszakerül a munkáltatóhoz.


Hamarosan elérhetetlenek lesznek azok az összegek, amit a munkáltatók még 2014-ben utaltak a SZÉP kártyákra. Május végig még közel 2,1 milliárd forintot kell elkölteni a kártyatulajdonosoknak, a kártyánkra érkező összegeket ugyanis mindig az azt követő két évben kell felhasználni.

2016. május 31-ig el kell költeni a 2014-es pénzeket, máskülönben a kibocsátónak a fel nem használt összeget vissza kell utalnia a munkáltatónak.
  • Az MKB SZÉP kártyák közel 147 ezer tulajdonosa közül jelenleg mintegy 32 ezer munkavállalóknak 362 millió forintja vár elköltésre 2014-es juttatásából, amely az eredetileg elutalt összegek 3,27 százaléka.
  • Az OTP SZÉP kártyákra a 2014-ben utalt összegek már több mint 96 százalékát felhasználták a kártyabirtokosok, ami azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtti 57 milliárd forintból még 1,5 milliárd vár felhasználásra.
  • A K&H SZÉP kártya birtokosok 15 százalékának van még május 31-én lejáró egyenlege, nekik összesen még 283 millió forintot kellene elkölteniük.

Évről évre kevesebb pénzt felejtünk a kártyákon

Az előző évek tapasztalatai alapján egyre kevesebb pénzt felejtünk a kártyáinkon. A OTP Banknál például tavaly az érintett összegek 99 százalékát, míg egy évvel korában a 98 százalékát használtuk fel. Az MKB Banknál ugyanezek a számok 98,7 és 97,1 százalék körül alakultak. Náluk tavaly átlagosan egy ember csaknem 5 ezer forintot hagyott a SZÉP kártyáján. A munkáltatónak visszautalt legnagyobb tétel náluk 4,1 millió forint volt a legkisebb összeg pedig 1 forint.

Hogyan költsük el?

A kártyáinknál különböző alszámlák lehetnek: szálláshely, vendéglátás és szabadidős. A szálláshely alszámlából foglalhatunk szállást, költhetjük utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- illetve strandbelépőre, ezeken kívül már utazásunk helyszínén a szállodában befizethetjük magunkat például egy masszázsra. A vendéglátás utalványrészből szintén strandolhatunk és gondoskodhatunk az ellátásunkról, ebédről, vacsoráról. A szabadidős alszámlára töltött pénzből pedig többek között fesztiválbérletre, egészségügyi és wellness szolgáltatásokra, fürdőbelépőre, sportrendezvények nevezési díjára, sporteszközök kölcsönzésére, vagy élményparkok belépőire is elkölthetjük.

Népszerű úticélok

A május 14-16-ig tartó pünkösdi hosszú hétvége kiváló alkalom arra, hogy elköltsük a SZÉP kártyánkon lejárat előtt álló összegeket. 2015 nyarán egyébként  a magyar utazók körében Siófok, az év többi részében pedig Budapest vezette a népszerűségi listát. Úgy tűnik, idén is hasonló lesz a tendencia; január-februárban a főváros mellett Eger volt a legkeresettebb.

A tavalyi év folyamán a legtöbbet, 32 300 forintot nyáron voltunk hajlandóak kifizetni a szállásért, ősszel ez az átlagösszeg ötezer forinttal kevesebb - derül ki a trivago.hu éves felméréséből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes azt is tudni, hogy, akik nem ebben a hónapban tervezik a pihenést, azok előre is lefoglalhatják és kifizethetik a nyári pihenés szállásköltségeit, vagyis élhetnek az előlegfizetés lehetőségével.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm