Az éttermek legnagyobb trükkje: lehúzás az étlapon

Pénzcentrum
2014. augusztus 19. 11:30

Számos trükkel próbálják meg befolyásolni az éttermek azt, hogy mely (drága) fogásokat válasszuk ki az étlapról. A menük megtervezésére ma már külön szakembereket is alkalmaznak a vendéglátóhelyek. Vajon miért van a legdrágább étel a menü elején, és mi kerül a jobb felső sarokba? Mit is takar valójában a különleges napi ajánlat?

Az emberek ritkán mennek úgy étterembe, hogy előre tudnák, hogy mit is szeretnének majd enni, vagy mennyit terveznek költeni. Így számos olyan trükkel tudnak minket befolyásolni a döntésünkben, amelyekkel egyáltalán nem vagyunk tisztában

- mondja William Poundstone, a The Myth OF Fair Value című könyv szerzője. A menük tervezésének pszichológiájával foglalkozó író szerint a vendéglátóhelyek ma már külön szakembereket alkalmaznak az étlapok összeállítására azért, hogy minél több pénzt hagyjunk náluk.

"Kötelező borravaló": milliárdokat fizetünk ki szervizdíjként - KATT!

A séf különleges ajánlata

De mi is olyan különleges a napi ajánlatokban? Sokaknak ismerős lehet a jelenet: leülünk az étteremben, megkapjuk az étlapot, majd a pincér egy olyan étel ajánlásába kezd, amely talán nincs is benne a menüben. Ha szerencsések vagyunk, akkor a konyhafőnök ajánlata valami olyasmiből készült, ami aznap megragadta a szemét a piacon vagy a bevásárlás során - írja a Daily Mail.

Ugyanakkor igen gyakran előfordulhat az is, hogy a fogás különlegessége pusztán abban rejlik, hogy ezen kaszál a legnagyobbat az étterem. A vendéglátósok  pedig tisztában vannak vele, hogy mennyivel jobban fog fogyni az adott fogás, ha a pincérek külön felhívják rá a figyelmet.

A vendéglátóhelyek azt is nagyon jól tudják, hogy a vendégek többsége túl félénk ahhoz, hogy megkérdezze a napi ajánlat árát.


Trükközés az árakkal

Az Egyesült Királyságban is egyre elterjedtebb például, hogy az árak mellett nem tüntetik fel a font jelét. Így például "£16" helyett csak annyi van feltüntetve a steak mellett, hogy "16". Ez pedig nem véletlen: egy amerikai tanulmány szerint a dollár jelek étlapokról való elhagyása után az nyolc százalékkal nőttek az eladások. Erre az a magyarázat, hogy minél több helyet szentelnek valaminek az étlapon, annál többen és több figyelmet fordítanak rá.

Az is gyakori trükk, hogy az ételeket a menü közepére helyezik el ahelyett, hogy az árakat egy oszlopba sorolva, egymás alatt tüntetnék fel a jobb oldalon.

Ha minden ár egymás alatt tűnne fel, akkor könnyen össze lehetne őket hasonlítani, amelyet a vendéglátóhelyek a legkevésbé sem szeretnének.

Az sem véletlen, hogy egyre kevesebb étlapon kötik össze pontokkal az ételek nevét a hozzájuk kapcsolódó árral.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy másik fontos trükk, amikor az étterem a nagyon drága fogásokat a felsorolás elejére helyezik. Így a többi fogás - még a magasabb árúak is - olcsóbbnak fognak tűnni. Az éttermek nem is tervezik, hogy ezekből a kimagaslóan drága fogásokból túl sokat adnának el.

A magyar éttermek gyomorforgató trükkjei - KATT!

Puszta pszichológia: az emberi figyelem és memória

Számos tanulmány született arról is, hogy egy listáról leginkább annak az elején és végén található dolgokra fogunk emlékezni. Azt is kihasználják az étlapok tervezésénél, hogy először mindig a jobb felső sarokba nézünk, akár dupla, akár egyoldalas a menü. Így nem véletlen, hogy a legjövedelmezőbb fogásokat a jobb felső sarokba helyezik el. Azért, hogy a szemünk megakadjon egy-egy olyan tételen, amiből az étterem sokat szeretne eladni, további praktikákat is bevetnek: más betűtípussal, színnel, illusztrációval vagy keretezéssel emelik ki a többi közül.

Egy pszichológiaprofesszor szerint az emberek akkor is több pénzt hagynak ott az ebéd vagy vacsora során, ha az étlap nehezen áttekinthető. A szavaknak is nagy hatása lehet: minél részletesebb a leírás a fogáshoz, annál jobban élvezzük és szívesebben is rendelünk belőle.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem