18 °C Budapest
The decorative Budapest Nyugati railway station with its distinctive glass exterior front and white round clock face with black Roman numerals. The station was built by the Eiffel company in 1877.

Végre nekilátnak: újabb felújítási munkák kezdődnek a Nyugatiban, sok embert érint

MTI
2023. augusztus 11. 11:32

Megkezdődik a Nyugati pályaudvar keresztaluljárójának felújítása és a hozzá tartozó peronlift cseréje - tudatta a MÁV Zrt.

A közlemény szerint a keresztaluljáró felújítása két fő részből áll: az egyik az aluljáró álmennyezetének, világításának és burkolatainak felújítása, a másik pedig - az akadálymentesítés érdekében - a meglévő, de használaton kívüli peronfelvonó cseréje. A MÁV sikeres közbeszerzési eljárásokat követően kötött szerződést mindkét munka elvégzésére, és csütörtökön átadta a munkaterületet a vállalkozónak.

A keresztaluljáró felújítása pénteken próbafeltárásokkal kezdődik: a nagyobb kivitelezési munkák várhatóan augusztus 15-én indulhatnak meg. Mindemellett az utasok továbbra is használhatják majd az aluljárót, mert a munkálatok csak részleges lezárással járnak - tájékoztattak. A felújítás keretében elvégzik a metrószinti álmennyezet és padlóburkolat teljes cseréjét a lámpatestekkel, új elektromos hálózattal, vízelvezetőkkel együtt, továbbá megújul a falburkolat és az oldalajtók sora, a régi lépcsőkkel együtt. A beruházás várhatóan az év végén fejeződhet be.

Közölték azt is, hogy a használaton kívüli peronfelvonó helyére új, 1000 kilogramm teherbírású, acél tartószerkezetű, aknával szerelt villamos meghajtású, "vandálbiztos kialakítású" felvonót fognak beépíteni. A kivitelezési munkálatok megkezdése előtt el kell készíteni a felvonó beépítéséhez szükséges tervdokumentációt, be kell szerezni tanúsítványokat és a hatósági engedélyeket. Ezt követően, várhatóan ősszel indulhatnak a munkálatok, és szintén év végéig zárulhatnak.

A keresztaluljáró felújítását 378,71 millió forintért a Mega-Logistic Zrt., a peronlift cseréjét 131,45 millió forintért a Magyar Építő Zrt. végzi. A kivitelezések a MÁV Zrt. beruházásában, hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió finanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem