21 °C Budapest
High speed train in motion at sunset, Europe, Hungary

Hiába olcsó, ha borzasztó vonatozni Magyarországon: ismét vonalbezárások jönnek

2023. július 21. 09:13

Hiába olcsó, ha folyamatosan késik, kényelmetlen és megbízhatatlan a magyarországi vonatozás. Gyors megoldás nincs, de a Telexnek nyilatkozó szakértő szerint tűzoltást azért lehetne végezni, de jelenleg semmi sem mutat pozitív irányba.

Az elmúlt hetekben rendre érkeztek a hírek, amik a MÁV különböző összeomlásairól szóltak, a felsővezeték leszakadásától, az embereket megsebesítő felforró és kilövellő vonat hűtővízig. Utóbbi üggyel kapcsolatban Andó Gergely közlekedésmérnök arról beszélt a portálnak, hogy Magyarországon többnyire Bz motorkocsik vannak szolgálatba, mám ezeket a járműveket az 1970-es hőmérsékleti viszonyokra tervezték. A felsővezetékek állandó meghibásodásáról is beszélt a szakértő, mint mondja, „a felsővezeték egy feszített rendszer, meleg hatására pedig már nem annyira feszített”, és ha ez meglazul akkor azt már könnyebben leszakítja a vonat áramszedőj.

Andó Gergely kitért arra is, hogy látva a megannyi problémát szerinte nem jó irány, ha még olcsóbban adják a szolgáltatást. Szerinte ugyanis a vonat kettő feltétel teljesülése esetén versenyképes: ha minőségi a szerelvény, és ha jó az eljutási idő. E kettő kritériumnak pedig nem sok hazai vonal és szerelvény felel meg. A vasúti szakértő szerint a MÁV egyetlen esélye most az, ha a csehektől vesz „lepattantó járműveket”. A csehek ugyanis most százas nagyságrendben dobnak ki motorkocsikat, ezeknek a megvásárlása pedig Andó szerint a MÁV számára megváltás lenne.

A problémák tetőzését egyébként mi sem bizonyítja jobban, hogy a Közlekedő Tömeg Egyesület csütörtök esti értesülései szerint tíz vasútvonalon szűnne meg a személyszállítás augusztus elsejétől. Ezek a következők lennének:

  • 38 Nagyatád - Somogyszob 
  • 47 Godisa – Komló
  • 78 Balassagyarmat – Ipolytarnóc
  • 89 Miskolc – Tiszaújváros
  • 98 Abaújszántó – Hidasnémeti
  • 103 Karcag – Tiszafüred
  • 114 Mátészalka – Csenger
  • 121 Mezőhegyes – Újszeged
  • 125 Mezőhegyes – Battonya
  • 146 Lakitelek – Kunszentmárton

Az értesülésben foglaltakat a Közlekedő Tömeg Egyesület döbbenetesnek tartja, nem értik, hogy az előző nagy vonalbezárási hullám után tizenöt évvel még mindig vasútvonalak bezárásában látja a jövőt a kormányzat. Azt is írják, hogy a mellékvonalak bezárásával aligha enyhíthetőek a MÁV-csoport problémái és akut járműhiánya: az említett vonalak bezárásával kevesebb, mint tíz jármű szabadul fel az egész országban. Úgy vélik, a MÁV dízelüzemű vonalait érintő krízis megoldása egyszerű lenne: a pályaállapotok javítása karbantartással és bontott anyagból, a járműállomány rendbe hozása karbantartással és használt járművek beszerzésével a fővonali projektekhez képest századannyi forrásból megvalósítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem