South Dalmatian coastal road to the south of Split on a sunny summer evening, Dalmatia, Croatia.

Autóval utazol Horvátországba? Erről feltétlenül tudnod kell indulás előtt

2023. július 16. 10:33

A magyarok körében évek óta Horvátország a legkedveltebb úti cél, egy járvány nélküli évben több mint 600 ezren utaznak el itthonról, derül ki a RoadMovie podcast Adria másképp! című adásából. A legtöbben autóval indulnak útnak, és meg sem állnak a legközelebbi tengerpartig. De melyik útvonalat válaszd? Mennyibe kerülnek az útdíjak? Mire figyelj a parkolásnál? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Töretlen népszerűségének oka közelségében rejlik, illetve abban, hogy többféle közlekedési eszközzel is könnyedén megközelíthető, hiszen autóval néhány óra alatt a tengerpartra érhetünk, és már vonattal, illetve autóbusszal is lejuthatunk átszállás nélkül. Ezen túl, ár-érték arányban még mindig a kedvezőbb lehetőségek között szerepel. Vonzerejét az is fokozza, hogy a csábító tengerpart homokos, kavicsos és sziklás szakaszokat is kínál. 

De nemcsak strandolni érdemes az Adrián! Isztria mediterrán városai minden nyaralót elvarázsolnak, Dalmácia pedig lenyűgöző kulturális örökségével lopja be magát a szívünkbe. Sőt, a hegyek és a túrázás szerelemeseinek is izgalmas kalandokat tartogat Horvátország, érdemes feltérképezni a Via Dinarica út, a Kék, Fehér vagy Zöld útvonal túralehetőségeit. 

Beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak be, gépkocsival történő érkezés esetén vezetői engedély, forgalmi engedély és zöldkártya szükséges. 2023. január 1-jén Horvátország belépett az euró- és a schengeni övezetbe, így idén már nincs határellenőrzés és euróval fizethetsz. 

Megközelítés autóval

Budapest felől, illetve az M7-es autópályáról a Letenye- Goričan határátkelőt célozd meg, ahonnan az A4-es autópálya vezet el Zágrábig. Ha Dalmácia felé veszed az irányt, akkor Zágrábtól az A1-es autópályán haladhatsz tovább, innen az A6-os autópálya vezet el egészen Rijekáig. Ha az Isztriai-félsziget a célod, innen az A8-as autópályát válaszd. Az Isztriai-félszigeten található autópályát Y-autópályának is nevezik a formájából adódóan, melynek középpontjában Kanfanar település található, itt ér össze az A8-as és az A9-es autópálya, mely a szlovén határtól tart az Isztria legdélebbi pontjáig, Puláig. 

Látnivalók útközben

A tengerre tartva érdemes útba ejteni Európa egyik legszebb természeti látványosságát, a Plitvicei-tavakat, ami minden évszakban elbűvöli a látogatókat. Megállhatsz Zágrábban is, hiszen a város kulturális és gasztronómiai élményekben is bővelkedik.  

A legközelebbi tengerparti települések 

A magyar-horvát határhoz legközelebb fekvő tengerparti város Rijeka: 502 km-re található Budapesttől, ez körülbelül 5 órás utazást jelent autóval. A legközelebbi homokos partot Crikvenicán találod (Budapesttől 510 km), a kisgyerekes családok körében igen népszerű település a Kvarner-öbölben helyezkedik el. De még a legközelebbi horvát sziget is szinte végig autópályán érhető el, Krk település 525 km-re található Budapesttől. A szigetre vezető hídon 2020 júniusa óta már nem kell díjat fizetni, oda-vissza ingyenessé tették a használatát.  

A legnépszerűbb úti célok közé tartok a „magyar szigetnek” is nevezett Vir, ami Budapesttől 647 km. A letenyei határtól az A4 és A1 autópályákon, majd a 8-as úton érhető el, végül szintén egy hídon átkelve, közvetlenül elérhető. 

Autópályadíjak

Horvátországban fizetőkapus rendszer működik: az autópályára felhajtáskor egy bizonylatot kapsz, és ezt felmutatva, az autópályáról való lehajtás után kell kifizetned. 

Érdemes a bankkártyás megoldást választani, ha el akarod kerülni a készpénzes kapuknál jellemzően kialakuló sorokat. A tervek szerint a fizetőkapuk 2024-re szűnnek meg és helyette bevezetik a járműben lévő díjfizetési eszközök használatának kötelezettségét minden tehergépjármű és motorkerékpár esetében.

A népszerűbb útvonalak autópályadíjai 2023-ban:

  • Gorican - Zágráb szakasz: 5,8 euró
  • A Plitvicei-tavakig: 
  • Zágrábig 5,8 + Karlovacig 2,5 vagyis: 8,3 euró
  • Rijeka és az Isztriai-félsziget: 
  • Zágráb - Rijeka szakasz: 9,2 euró (összesen: 15 euró)
  • Rijeka - Pula (Medulin) szakasz: 10 euró (összesen: 15,8 euró)
  • Rijeka - Rovinj szakasz: 8,2 euró (összesen: 14 euró)
  • Rijeka - Porec szakasz: 9,4 euró (összesen: 15,2 euró)
  • Rijeka - Umag szakasz: 11,8 euró (összesen: 17,6 euró, ha Szlovénián keresztül utazol, 15 euró a heti autópálya matrica)

Kvarner régió: 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Zágráb - Krk sziget: 8,1 euró (összesen: 13,9 euró)
  • Zágráb - Rab szigeti komplehajtó: 7,9 euró (összesen: 13,7 euró)
  • Zágráb - Pag szigeti komplehajtó: 11,4 euró (összesen: 17,2 euró)

Dalmácia: 

  • Zágráb - Zadar észak (Vir sziget, Nin) szakasz: 16 euró (összesen: 21,8 euró)
  • Zágráb - Zadar dél szakasz: 16,5 euró (összesen: 22,3 euró)
  • Zágráb - Biograd szakasz: 17,6 euró (összesen: 23,4 euró)
  • Zágráb - Vodice, Murter szigeti lehajtó: 18,9 euró (összesen: 24,7 euró)
  • Zágráb - Sibenik szakasz: 20,1 euró (összesen: 25,9 euró)
  • Zágráb - Trogir szakasz: 22,1 euró (összesen: 27,9 euró)
  • Zágráb - Split (Brac, Hvar) szakasz: 24 euró (összesen: 29,8 euró)
  • Zágráb - Makarska szakasz: 27 euró (összesen: 32,8 euró)
  • Zágráb - Ploce (Peljesac, Korcula) szakasz: 30,6 euró (összesen: 36,4 euró)

ENC-rendszer

A Horvátországba rendszeresen utazóknak megfontolandó az ENC-készülék vásárlása, melynek használatát ide kattintva videón is megnézheted. A szélvédőn elhelyezett, előre feltöltött berendezéssel automatikusan, egy külön sávban történik a fizetés a kapuknál, több helyen is meggyorsítva ezzel a menetidőt, sőt az útdíjakból is kedvezmény jár érte. A berendezés számos autópálya lehajtónál, illetve kapunál megvásárolható.  

Annak, aki csak évente egyszer utazik az országba, inkább a készülék bérlése lehet a megoldás, mert bár a kedvezmények így nem érvényesek, az utazás időtartalmát jócskán lerövidítheti. Már több magyar weboldal is kínál bérlési lehetőséget, érdemes utazás előtt időben tájékozódni!  

Fontos továbbá, hogy az Isztriai-félszigetre külön ENC-készülék vásárlása szükséges, ott ugyanis másik szolgáltató az utak kezelője. Ha az Isztriára utazol, akkor az utolsó lehajtó Rijeka, ahol ENC-t tudsz használni. 

Mikor indulj, hogy elkerüld a dugót?

A főszezonban szinte végig élénk a forgalom az utakon, jellemzően augusztusban tetőzik a tömeg. Ha azonban jól választod meg az indulás idejét, kevesebb várakozásra számíthatsz. Lehetőség szerint hétköznapra időzítsd az utazásod, ugyanis a legtöbb apartmanban és hotelben a szombat a váltás napja, ekkor érkezik az új turnus. 

Parkolás

A parkolási díjak városonként eltérők az országban. A fizetős és nem fizetős parkolóhelyek elkülönítése ugyanakkor nem mindig egyértelmű, így sok parkolási bírságról számolnak be a turisták. Ha biztosra akarsz menni, válaszd a privát, sorompóval ellátott fizetős parkolókat!  

Szállás

Érdemes olyan szállást választanod, ahol az ár tartalmazza a saját parkoló használatát is. Tekintettel a nyári időszak népszerűségére, szállásodat érdemes mielőbb lefoglalni. „Ha nem találod az álomszállásod Horvátországban, keresd bátran a Szallas.hu ügyfélszolgálatát, ahol jelenleg több, mint ötven kolléga dolgozik azon, hogy megkönnyítse a last minute utazások szerelmeseinek életét, keress akár hotelt, apartmant, vagy olyan horvát szállást, ahol fontos, hogy magyarul beszéljen a tulaj” - mondta el a portál szakértője.   

További utazási lehetőségek

Akkor is megéri a szárazföldi közlekedést választani, ha nincs saját autód, hiszen mind vonattal, mind autóbusszal közvetlenül utazhatsz a tengerpartra, ráadásul mindkettő pénztárcabarát megoldás. Az Adria InterCity Budapestről hetente többször indul a tengerpartra, Split központjába. Az éjszakai vonatozásnak köszönhetően a 789 kilométeres táv nagy részét át is alhatod a légkondicionált hálókocsikban. Ha inkább a buszos utazást preferálod, a szervezett utazásokon túl a magyar Volánbusz és a német Flixbus menetrendszerű, tengerparti járataival szinte az összes horvátországi település elérhető akár átszállás nélkül is, hozzávetőlegesen 8-12 óra alatt.  

Ami nélkül semmiképp ne indulj útnak, az a külföldön is érvényes utasbiztosítás - írja a Cherrisk blogja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem