Exhausted woman driver feeling headache, sitting inside her car, applies bottle of water to forehead, hot weather. Tired female stop after driving car in traffic jam. Blood pressure, heat concept.

Kiadták a riasztást: ezekben a megyékben lesz kínzó hőség a héten, dolgozhatnak a klímák

2023. június 19. 16:15

A következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés. Sok napsütés várható, az ország nagyobb részén nem lesz csapadék, de kevés helyen fordulhat elő zápor, zivatar. Pénteken hidegfront érkezik, emiatt nagy területen növekszik az esély záporok, zivatarok kialakulására - írja a heti időjárásjelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerdára 12 megyére citromsárga, ebből csütörtökre pedig már narancs riasztás is érvényben lesz 6 megyében a hőség miatt. 

Sok napsütésre számíthatunk ma kevesebb, holnap már valamivel több gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék az ország nagy részén nem lesz, legfeljebb az északkeleti tájak fölé, illetve ma az Alpokalja térségébe sodródhat be egy-egy zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 16 fok között várható, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hidegebb, a belvárosi és tóparti részeken enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 29 és 35 fok között valószínű - írták a mai napra vonatkozóan.

Szerdán az egész Dunántúlra, illetve Pest és Bács-Kiskun megyékben a napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat, így citromsárga riasztás lép érvénybe. Ez a figyelmeztetés csütörtökön már Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyékre is kiterjed majd, illetve Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, és Tolna megyében már 27 °C felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

Zivatarveszély miatt pedig öt megyére adtak ki riasztást csütörtökre: Nógrádra, Hevesre, Borsod-Abaúj-Zemplénre, Szabolcs-Szatmár-Beregre és Hajdú-Biharra. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! - írták. 

A kánikula az állatokra is veszélyes

A kánikula nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is hatalmas veszélyt jelent - hívja fel a figyelmet az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztosi titkárság hétfői közleményében Ovádi Péter. A kormánybiztos arra kéri a lakosságot, hogy a forró időjárás beköszöntével mindenki fordítson fokozott figyelmet az állatok egészségének megóvására. "Nem mindenki tudja, de az állatok hozzánk hasonlóan hőgutát kaphatnak, kiszáradhatnak és akár el is pusztulhatnak, ha nem vigyázunk rájuk" - hangsúlyozzák a közleményben.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a meleg időjárás a haszonállatokat sem kíméli, ezért róluk sem szabad megfeledkezni. A nappali csúcshőmérséklet idején a nem megfelelő körülmények között tartott házi kedvencünk egészsége komoly veszélybe kerülhet, ha nem vagyunk kellően körültekintőek és nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket - írják, hozzátéve, hogy az autókban öt-tíz perc alatt akár 60 Celsius-fokra is emelkedhet a hőmérséklet, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet, ezért ne hagyjunk se embert, se állatot a járműben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az állat számára mindig biztosítsunk hozzáférhető vizet, amit időközönként cseréljünk, hogy az ne melegedjen fel. További veszélyeket előzhetünk meg, ha a kutyát a kora reggeli és esti órákban sétáltatjuk, hiszen napközben az aszfalt átforrósodik, ami a mancsán égési sérüléshez vezethet. A kertes házakban élő állatok fekhelyét, házát helyezzük árnyékos, naptól védett területre

- sorolják a közleményben. A kormánybiztost idézve hangsúlyozzák: ha bármi szokatlant észlelünk házi kedvencünkön, nem a megszokott módon viselkedik, akkor minél előbb forduljunk állatorvoshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem