Table setting with dishware and glasses at italian restaurant, with typical red and white checked tablecloth. Wooden table and chairs. Empty table with no people waiting for reservation.

Még ebben is előznek minket a románok, törökök, görögök: ennyit a híres magyar gasztronómiáról

2023. június 2. 19:02

Az európai országok gasztronómiáját rangsorolta kedveltség szerint a TasteAtlas. A vizsgált 46 ország közül Magyarország végzett a 13. helyen, ami nem is lenne rossz eredmény, azonban meglepő országok előzték meg hazánkat a ranglistában. Mutatjuk, mely országok főztje vetekedhet a magyaros konyhával a friss toplista szerint.

Május 15-én jelentette meg a nagy európai gasztrorangsort a TasteAtlas. A magára ízek enciklopédiájaként és a hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként hivatkozó portál a netezők értékelései alapján állította össze az országok toplistáját. A magyar konyha nem jutott be a top10 közé, viszont így sem kell szégyenkeznünk. A listát nem meglepő módon az olaszok vezetik, a franciák viszont csak harmadikak. A csehek előznek minket közvetlenül, míg a szerbek vannak szorosan mögöttünk.

A portálon leadott értékelések szerint a legkevésbé a finn, izlandi és lett konyhát preferálják az emberek a világ minden tájáról. A TOP10-be került a már említett olaszon és francián túl, mint a görög konyha, Spanyolország, Törökország, Portugália, Románia, Lengyelország, Horvátország vagy Georgia (korábbi nevén Grúzia). Németország éppen lemaradt az első 10-től. Magyarország a 13. helyen végzett, 4,3-as pontszámmal az 5-ből. Ez az eredmény nem is olyan rossz, tekintve mennyi megosztó ételünk van:

A rangsorba egy kakukktojás is került, ugyanis a 20 helyre valahogy befurakodott Ausztrália, ahol ezek szerint a hollandokéhoz mérhető a gasztronómia színvonala. A Baltikumban a litvánok főznek a legtűrhetőbben, az észtek, lettek kevésbé. Az északi országok közül Dániában és Svédországban a legjobb a koszt, Norvégia, Izland és Finnország a sor végén küllognak.

A hazánkat körülvevő országok közül a román és horvát konyha emelkedik ki a TasteAtlas szerint, a szerbek közelítenek leginkább a magyar gasztronómia színvonalához. Ausztria ettől valamivel elmarad, ahogy Szlovákia és Ukrajna sem szerepel előkelő helyen. A leghátul Szlovénia végzett, az első 30-ba se került be.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit esznek legszívesebben a magyarok?

A Pénzcentrum korábbi cikkéből kiderült, hogy ha ételrendelésről van szó, a foodpanda platformján a melegételrendelések 27%-át a különféle pizzák tették ki - de azon belül az egyik legnépszerűbb a magyaros verzió. A második legkedveltebb ételcsoport a hamburgereké (21%). A további 3 legnépszerűbb konyhatípus pedig a magyaros (9%), egyéb amerikai (8%) és egyéb olasz (4%), például tészta ételek voltak. A Woltnál pedig továbbra is a hamburgerfélék és menük, különböző ázsiai tésztafélék, pizza, gyros és kebab a legnépszerűbb ételek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?