13 °C Budapest
Micsoda? 2400 forintos lángossal támad a nyár: ez már több a soknál

Micsoda? 2400 forintos lángossal támad a nyár: ez már több a soknál

2023. június 1. 19:04

2400 forint a sajtos-tejfölös lángos a Dagály strand büféjében, 40 százalékkal drágább, mint egy éve ilyenkor. Persze nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen az élelmiszerárak nagyjából ennyivel emelkedtek Magyarországon egyetlen év alatt. 

Nem is igazi a nyár a nyár, a lángosárak miatti siránkozás nélkül, de ez azért már tényleg sok! Vakmajom a Dagály lángosárait hasonlítja össze évről évre, méghozzá a sajtos-tejfölösét, hisz tulajdonképpen csak azt érdemes enni.

  • 2020: 1100 forint
  • 2021: 1300 forint
  • 2022: 1700 forint
  • 2023: 2400 forint

Ez azt jelenti, hogy tavalyelőtt 18%, tavaly 31%, idén pedig már 41 %-os az áremelkedés.

Mint jól látszik ebből is, idén nyáron is folytatódhat az áremelkedés a strandi büfékben, elsősorban az alapanyag- és az energiaköltségek növekedése, valamint a munkaerőhiány következtében.

Az Oeconomus előrejelzése szerint 2023-ban a sima lángos ára 900-1300 forint között lesz a strandokon. 

Oeconomus grefika
Oeconomus grefika

Árstop vs. 70 szőzalék

A kiskereskedelmi forgalomban a háztartások fixált áron vásárolhatják meg a cukrot, lisztet, étolajat és a tejet (árstop), így ezek fogyasztói átlagárai 2022 áprilisához képest érdemben nem változtak. Ugyanakkor a nagykereskedelmi forgalomban jelentős árnövekedést mutattak ezek a termékek is, mely a strandok büféinek vállalkozóit is érintheti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És mivel sem a sajt, sem a tejföl nem árstopos, sőt, a tejföl a legfrissebb adatok szerint 75,3 százalékkal drágult, a sajt 45,4 százalékkal.

De hogy ennek pontosan mi az oka, az sokakat érdekel: a magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése és a tejtermékek fogyasztói árainak csökkentése érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej árát meghatározó árprognózis módszertanát – erről állapodtak meg a tejpiaci szakmaközi szervezet és a Gazdasági Versenyhivatal vezetői. A módosításra a GVH szakértői tettek javaslatot a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat megállapításai alapján. A GVH célja, hogy a megállapításai és javaslatai olyan gyakorlati intézkedéseket indukáljanak, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerinfláció letöréséhez.

Címlapkép: MTI Fotó: Kallos Bea

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem