Almamellék, 2023. március 19.Az Almamelléki Állami Erdei Vasút indul Almamellékrõl 2023. március 18-án. A 122 éves kisvasúton teljesen felújították a vasúti pályát, új fedett kültéri váróteremet hoztak létre és modernizálták a vasútállomás épületében található kiállítóteret. A március 11-tõl hétvégén és ünnepnapokon közlekedõ turistalátványosság Almamelléket és Sasrétet köti össze, 6 kilométeres szakaszon, 25 percig kanyarog a Zselic lankáin.MTI/Ruprech Judit

Ilyen ősöreg szerelvények, buszok vihetik az utasokat a hétvégén: múzeumban lenne a helyük?

2023. április 15. 09:03

A MÁV-START ebben az évben is megrendezi az immár hagyományos és sikeres, nagy érdeklődésnek számító retró hétvégeket. Április 15-én és 16-án lesz az első alkalom, ahol az érdeklődök, vasútbarátok közelebbről is szemügyre vehetik, utazhatnak a régi korok járműveivel a Miskolc–Tornanádaska vonalon, illetve a Mátra InterRégió vonatokkal. A nagy sikerű tavalyi járműparádé után április 15-én a Volánbusz ismét megrendezi a Retró Napot, a buszközlekedés szerelmeseinek hatvani találkozóját.  Az esemény fő attrakciója a kívül-belül teljesen felújított Ikarus 30-as bemutatása lesz.

Két retró szerelvény is forgalomba áll

A Miskolc–Tornanádaska vonalon két retró szerelvény is forgalomba áll szombaton és vasárnap. Az M41-es, becenevén Csörgő dízelmozdony az 50 éves évfordulójára szervezett rendezvénysorozat első programjaként a Miskolc–Tornanádaska vonalon továbbít egyes vonatokat, mégpedig korhű személykocsikkal.

Az egyik vonatba három fülkés poznani kocsikat (Bo és Bko 20-37) soroznak be, a másik szerelvény kék festésű Bhv kocsikból (20-07) áll. Ebben a szerelvényben lesz az egyik, a közelmúltban felújított különleges retró Dalida üléshuzatos Bhrv (20-05 503) kocsi is.

A Mátra InterRégiókban a BDVmot, a Hernyó közlekedik

A MÁV-START – a Volánbusz hatvani rendezvényéhez kapcsolódva – a Mátra InterRégióban a korábban a váci elővárosi vonalon közlekedett BDVmot, azaz a Hernyó közlekedik, így a Ganz-motorvonat család egy tagjával lehet utazni a mai napon. 

Hatvan vasútállomás és a Volán-telep között ezen a napon a rendezvény időszakában külön autóbusz-járat közlekedik. A Budapest felől délelőtt érkező, illetve délután Budapestre induló vonathoz csatlakoznak a buszjáratok.  A részletekről és a menetrendről a vasúttársaság honlapján lehet tájékozódni.

Újabb felújított járműlegenda, számtalan veterán jármű a hatvani retrónapon

A nagy sikerű tavalyi járműparádé után április 15-én, szombaton a Volánbusz ismét megrendezi a Retró Napot, a buszközlekedés szerelmeseinek hatvani találkozóját. Az esemény fő attrakciója a kívül-belül teljesen felújított Ikarus 30-as bemutatása lesz. A „Nejlon Piroska”-ként ismert típus volt az Ikarus első tömegesen gyártott járműve. A II. világháború utáni évtizedben a kistelepüléseket ezekkel a buszokkal kapcsolták be az ország vérkeringésébe. Mára már csak a hatvani rendezvényen újra megcsodálható példány maradt az utolsó működőképes 30-as típus az országban.

A Vértes Volán 2000 körül mentette meg ezt a példányt az enyészettől, felújították, de a tároláshoz nem mindig tudtak fedett helyet biztosítani. Az elmúlt két évtized is nyomott hagyott rajta, így a Volánbusz zalaegerszegi szakembereinek kezébe egy visszaromlott állapotú jármű került, hiányoztak róla a régi, integető indexek, az eredeti, nagy fényszórók. A gondos restaurálásnak köszönhetően minden autentikus elem visszakerült a helyére, így az érdeklődők április 15-én újra régi fényében csodálhatják meg.

A hatvani retrónapon természetesen ott lesz a „Bikarus” becenévre hallgató emeletes autóbusz is, amely értékmentés program keretében, öt évtized elteltével újult meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felújított Ikarus 556-os 2022. április 30-án Hatvanban mutatkozott be, az október 23-i hétvégén pedig visszakerült Pécsre, ahol 1969 és 1976 között teljesített szolgálatot. A nosztalgiaflotta ékkövei mellett számtalan veterán járművel, illetve a 24 egykori megyei busztársaságnak emléket állító pop-up kiállítással, filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

A retrónapot az Aeroparkkal közösen szervezik, így a ’80-as években a Ferihegyi Repülőtér és a budapesti Belváros összekötésére tervezett, 260.32R típusú busz, illetve a busz-szimulátor mellett repülő-szimulátor is lesz a helyszínen, a rendezvény teljes időtartama alatt. A hatvani Volán-telepre (Bercsényi út 82.) egész nap nosztalgiajáratok közlekednek, részletek a Volánbusz honlapján olvashatók.

Képek forrása: MÁV-csoport honlapja

Címlapkép: Ruprech Judit, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem