Waiting Area In Airport With Luggages Near The Seats, Christmas Tree, Ornaments, Gift Boxes And Blurred Background

Csúnyán ráfizethet, aki így utazik karácsonykor: villámgyorsan eshet kútba rengeteg magyar terve

2022. október 20. 10:03

A nyári reptéri botrányok sok utazó életét megkeserítették: késésektől, kimaradásokról, járattörlésektől volt hangos egész Európa. A nyári szezonon kívül, az év végén is sűrű időszak, sokan mennek haza, vagy éppen keresik fel külföldön élő rokonaikat. Itt a karácsonyi szezon küszöbén megnéztük, milyen lehetőségei vannak annak, aki szeretne továbbra is olcsón repülőjegyhez jutni, de tart attól, hogy megismétlődnek a korábbi fiaskók. Hát mint kiderült, nem sokat.

A nyár végén, ősz folyamán ismét megszaporodtak a fapados repülőjáratok körüli botrányok, ahogy arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk: óriási késések, járattörlések keserítették meg az utasok életét. Olyannyira sok volt panasz, hogy a hatóságok figyelmét is felkeltette és augusztus végén eljárás indult a Wizz Air ellen.

Az Igazságügyi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint: a panaszok jó része szerint a légitársaság nem nyújtott tájékoztatást és segítséget járatkésések és járattörlések esetén; nem biztosított szállást és átfoglalást, ezzel többletköltséget okozva az utasoknak. Emellett nem válaszolta meg 30 napon belül a fogyasztói beadványokat, valamint emelt díjas telefonos ügyfélszolgálatot működtet, az IM szerint pedig ezzel megsértették a jogszabályokat és a magyar fogyasztók jogait is.

De nem csak a magyar utasok, egész Európa, sőt az egész világ szenvedett a reptéri káoszok miatt: az európai légi közlekedés szereplői a járatok hat és fél százalékát törölték júniustól szeptemberig. Ennek oka, hogy az iparág alulkalibrálta, hogy a covid után milyen gyorsan jön vissza a kereslet. „Nagyon hatékony működésre vagyunk berendezkedve, ami azt jelenti, hogy ha nem működik körülöttünk az ellátási lánc, akkor a mi modellünk sem tud megfelelően működni” – mondta el Váradi József, a a Wizz Air vezérigazgatója egy interjúban nemrég.

Mit tehet az utazó?

Így a várható karácsonyi roham előtt megnéztük, létezik-e utasbiztosítás az ilyen esetekre, hiszen mostanra helyreállt a megszokott rend, de a félelem megmaradt az emberekben, a bizalom megingott. Ennek ellenére az utazásról és az olcsó(bb) repjegyekről senki sem mond le szívesen. Adja magát a válasz, hogy biztosítást köt, de sajnos ez nem elég.

Fontos tudni, hogy az útlemondás biztosítás nem nyújt térítést arra az esetre, ha a légitársaság törli a járatot. A légitársaság eljárása attól függ, hogy mi volt a járattörlés oka. Főszabályként a légitársaság vis maior esetén nem köteles visszatéríteni a repülőjegy árát, ugyanakkor jelen helyzetben a légitársaságok ettől a főszabálytól eltérhetnek. Amennyiben a törlés oka nem vis maior volt, akkor az a légitársaság, amely a járatot törölte, köteles visszaadni a repülőjegy árát, vagy köteles azt áttenni másik időpontra. Egyes biztosítók függetlenül a légijárat törlésének okától, szolgáltatást nyújtanak, melynek keretében a szerződési feltételekben meghatározott összeget átutalják az ügyfeleknek – tudtuk meg a MABISZ-tól.

Van megoldás?

Kíváncsiak voltunk, mely biztosítóknál érhető el a konstrukció, és megtudtuk, hogy például az Allianz az Útitárs, Téli Sportok és Extrém sportok utasbiztosításának Arany és Platina csomagja fedezetet nyújt a járatkésés és a járattörlés esetén is. Az utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat mindhárom említett utasbiztosítás tartalmazza, melyek többek között kiterjednek a poggyászkésésre, járatkésésre, járattörlésre, külföldi tartózkodás meghosszabbítására sürgősségi ellátás esetén, idő előtti hazautazásra természeti katasztrófa miatt, illetve segítséget nyújtanak hatósági karantén esetén is - tudtuk meg a biztosítótársaságtól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Az EUB repülős termékeiben lévő Air Assistance szolgáltatás magába foglalja a jogos kártérítési igény behajtásával járó teljes ügyintézési procedúrát, amelynek minden költségét a Biztosító közvetlenül megtéríti az ügyfél felé. Repülős termékek esetén - az aktuális feltételeik szerint -, ha egy menetrendszerű légijárat valamely külföldi repülőtérről legalább 4 óra, vagy azt meghaladó időtartamú késéssel indul, és az üzemeltető légitársaság írásban igazolja a késés tényét és időtartamát, valamint azt, hogy a Biztosított érvényes menetjeggyel a késett légijárattal utazott, akkor a Biztosító megtéríti a fentiek szerinti külföldi légijárat-késés időtartama alatt igénybe vett sürgősségi vásárlások (élelmiszer, tisztálkodószerek) számlával igazolt összegéből a légitársaság által meg nem térített összeget. A Biztosító nem köteles szolgáltatni, ha a Biztosított a légitársaság felé nem élt kártérítési igénnyel.

Ha egy menetrendszerű légijárat – amelyen a Biztosított érvényes menetjeggyel utazott – a lakóhely szerinti ország területén lévő repülőtérre a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legalább 2 óra, vagy azt meghaladó időtartamú késéssel érkezik meg, és emiatt a Biztosított lakhelyére történő továbbutazása az eredetileg tervezett módon nem lehetséges, akkor a Biztosító megtéríti a késés miatt a lakóhelyre utazás során felmerült közlekedési és szállás-többletköltségek valamint a légitársaság által a járatkésés miatt a Biztosított részére térített összegnek a különbözetét" - mondta el a Pénzcentrumnak Lengyel Márk, az Európai Utazási Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

Az Aegonnál a járattörlés nem biztosítási esemény, mert ez elég nehezen kalkulálható kockázat. A piac egészére jellemző, hogy rendszerint szűk körben felmerülő esetben (pl. sztrájk miatt) válik a járattörlés biztosítási eseménnyé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem