20 °C Budapest
Sunset at lake Balaton in Balatonfoldvar, Hungary.

Komoly változás a Balatonnál: lassan rá sem fogunk ismerni kedvenc tavunkra

2021. november 20. 07:09

A Balaton kezdi kinőni a „csupán egy nyaralóhely” státuszt. Egyre több szezonon kívüli rendezvényt, kirándulós és szabadidős programot találunk. Egész évben nyitva tartó – egyre magasabb színvonalú - éttermek sora is vár minket.  Az őszi- téli kínálatot a We love Balaton portál főszerkesztője, Talabér Dominika  mutatja be a Pénzcentrumnak.

Az utóbbi néhány évben megnőtt az igény a tó körüli életre szezonon kívül is, mind a vendéglátóhelyek, szolgáltatók mind a vendégek, kirándulók részéről. A „kitolódás” a járvány okozta átrendeződés következménye is. A fellendülés fontos motorja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, melynek köszönhetően több balatoni településen is zajlanak fejlesztések. A We Love Balaton szerkesztőségének sem nem titkolt célja, hogy hozzájáruljon a tópart négy évszakossá válásához. 

Talabér Dominika a természetjárásra leginkább alkalmas őszi-téli szezon miatt elsők között a vezetett sétákat, túrákat ajánlja. Egyre több szervezett programon lehet részt venni. A számtalan bortúra mellett népszerűek a településeken belüli tematikus séták.  Sok urbánus érdekességet mutat be a Túrajó, a Túrafalók csapata, a Balaton Guide és a helyi Tourinform irodák programjai. Érdemes felkeresnünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapját is.

Ma már nem ritkák a téli extrém sportok, csak jól fel kell öltözni egy szervezett SUP-, vagy evezős túrához, például a Hévízi-csatornán, a futó- és kerékpárversenyekhez – ez utóbbi sokak szívügye, hogy a balatoni tekerés szezonon kívül is népszerű hobbi legyen.  A vitorlázás is egyre inkább „kicsúszik” a nyárból, a balatonlellei BL YachtClub Téli Regatta Vitorlás Versenysorozata például mindig komoly induló számot produkál. A YachtClubnak jégpályája is van, vagyis egy téli korcsolyázásra is érdemes leugrani. De a Szigliget Várudvaron például idén nyílik egy teljesen új koripálya.

A konkrét helyszínek közül fontos célpont a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat, amelynek gyönyörű kertjét már a negyedik nemzedék gondozza. Megcsodálhatjuk az összes világtáj növényeit, élvezhetjük a csodás panorámát, míg a gyerekek izgalmas programokba kóstolnak bele. A sokféle bor mellett a Balaton-parton is hódít a kézműves sörök világa: a balatonvilágosi Hedon Sörfőzdében például rendszeresen tematikus programokat szerveznek a kóstolás, bejárás mellett. 

Ha pedig Badacsony, akkor természetesen bor! A szezonon kívüli időszakot teljesen lefedő, konkrét programsorozatok közül kiemelkedik a Gasztrohegy. Ez egy, 2018 óta havonta megrendezett gasztrohétvége, több remek badacsonyi borászat és vendéglátóhely részvételével. A résztvevők az italok mellett a különleges ételeket is megkóstolhatják. A következő Gasztrohegy november 27–28-án „Halak a hegyen” tematikával jelentkezik.

Ebben a hónapban újraindult a Borbarangolás is, mely szintén a Badacsony néhány borászatát lefedő, borvacsorákat szervező és a környék felfedezésére buzdító programsorozat. A következő ilyen esemény november 20-án, éppen a Folly Arborétum és Borászatból jelentkezik. Egészen 2022 május végéig, havonta 2-4 alkalommal barangolhatunk a borvidéken.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hasonló célt tűzött ki maga elé a Balatoni Kör - a tóhoz tartozó 3 megyét és 6 borvidéket összefoglaló egyesület - havonta jelentkező gasztrorendezvény-sorozata, a „Kóstold körbe – Bor & Gasztrofeszt”. Az eseményen több vendéglátóhely, borászat, pezsgő- és pálinkaműhely standol. A soron következő alkalommal december 11-én  Balatonfüreden a Vitorlás térre települ ki több mint 25 vendéglátóhely.

Az őszi programoknál a fő mozgatórugó mindig valamilyen aktualitás, amelyre felfűzve szerveznek tematikus programokat: ilyenek a szüretekhez köthető események, a Murci Fesztiválok, az újborkóstolók vagy a Márton-napi gasztrohétvégék. A különleges ételeket kulturális programok is fűszerezik. Népszerű a tihanyi Gardália Napok, vagy a tavaszi Füredi Tavaszi Fesztivál is.

Felkapottnak számít (a nyári levendulaszüret után szabadon) az áprilisi tulipánszüret is a déli parton, a Kőröshegyi Levendulásban, amit ősszel több hétvégén át tartó tulipánhagyma-vásár előz meg. Reneszánszukat élik a termelői piacok is: Veszprémben nyolcvanöt év szünet után nyitott újra az Óváros Piac, amely kéthetente kézműves workshopokkal és zenével bővíti a kínálatát – télen is. A káptalantóti Liliomkert pedig ikonikus hellyé nőtte ki magát. 

Egyre többen költöznek le állandó lakosként a Balatonhoz, ami újabb lökést ad a szezonon kívüli életnek. Sok fővárosi üzlet nyit új helyeket a tóparton, sőt a „kirendelés” is elég gyakori  akár egy pop-up hétvége erejéig. A sokasodó népesség természetesen megnöveli az igényeket, aminek árnyoldala is van: a járvány kezdete óta több település tette ki a „megtelt” táblát, az építkezési tilalom elrendelésével. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm