25 °C Budapest

Kiadták a vészjelzést: riasztó, ami a következő napokban jön

2017. augusztus 2. 16:59

A folyamatos hőség miatt mára már négy megyére (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok) adta ki a legmagasabb harmadfokú, azaz piros figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Várni kell még a felfrissülésre, a következő napokban még melegebb lesz, 40 fok feletti hőmérsékletre számíthatunk. Aki teheti, fürdőben vészeli át a forróságot.  Ha nem lesz jelentős változás az időjárást illetően, számos fürdő rekord vendégszámot és bevételt érhet el idén.

Szerdán megdőlt a hajnali fővárosi melegrekord. Mostanáig ezen a napon a minimum hőmérséklet fővárosi rekordja 24 Celsius-fok volt, amelyet 1948-ban mértek a Gellérthegyen. Szerda hajnalban azonban ennél is melegebb volt a hajnal a János-hegy völgyi részén, ahol csak 24,3 fokig hűlt le a levegő.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a következő napokban tovább fokozódik a kánikula, a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tarthat.

A hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 Celsius-fokot, sőt egy-egy helyen a 41 fok sem kizárt.

A hőségriadó miatt több nagyvárosban locsolóautókkal, ivókutakkal és vízosztással igyekeznek segíteni a lakosokat.

Budapest is felveszi a versenyt a forrósággal

A főpolgármester utasítására a fővárosi cégek mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén - közölte a budapesti városvezetés.Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban?

  • Az FKF locsolóautói folyamatosan, 2 x 12 órás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot.
  • A munkagépek nappal elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat.
  • A FŐKERT Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek.
  • A Budapest Gyógyfürdői kezelésében lévő strandok nyitvatartását (Palatinus, Római, Csillaghegy, Pünkösdfürdő, Paskál strandfürdő) egy órával meghosszabbították. A fürdők és strandok területén térítésmentesen használható víz automatákat helyeznek ki.
     A város több mint 60 pontján már májustól rendelkezésre állnak a tűzcsapokra szerelt ivócsapok, amelyek pontos helyéről a www.ivocsap.hu weboldalon elhelyezett térkép nyújt tájékoztatást.

A vidéki városok is készülnek a forróságra: Egerben a legforgalmasabb belvárosi utcákat naponta többször hűtik locsolóautókkal. Szerdán és csütörtökön a Polgármesteri Hivatal, pénteken a Városgondozás Eger Kft. oszt ásványvizet a járókelőknek a legmelegebb órákban, a belvárosban és a Felsővárosban. A Városháza aulájában vízautomata, a Dobó téren, a Gárdonyi téren, a Szent István kútnál, az érsekkerti sétányokon, valamint az érsekkerti és a Gólya utcai játszótéren pedig ivócsap áll rendelkezésre. A főtéren párakapukat állítottak fel.

Nyíregyházán a Közterület-felügyelet munkatársai 1400 palack hűtött vizet osztanak a belvárosban közlekedőknek, szerda 12 órától. Zalaegerszegen pedig a Zalavíz Zrt. péntekig a Dísz téren és a Kovács Károly téren oszt vizet minden nap 10 órától 16 óráig.

Rengetegszer hívják a mentőket

A szokásosnál mintegy 10-15 százalékkal több riasztást kapnak a mentők a hőség alatt - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

A szakember kiemelte: ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen fektetik le a segítségre szorulót, mivel így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet. A hőség elleni védekezésben oda kell figyelni (kiemelten a gyermekek, idősek, betegek esetében) a megfelelő folyadékpótlásra, ajánlott a könnyű, szellős ruházat, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt - fejtette ki Győrfi Pál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse.

Rekordközelben az áramfogyasztás

A hőséget sokan klimatizált helyiségekben vészelik át. Csúcsra járnak a légkondik, de egyelőre nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint a keddi hitelesített negyedórás rendszerterhelési csúcsérték 6040 megawatt (MW) volt, míg az idei nyári legmagasabb érték 6357 megawatt, amelyet június 28-án mért a Mavir.

KATT: Van egy kis gond az itthoni klímákkal: ezt jobb, ha tudod a kánikulában

Dugig vannak a fürdők

Tömve vannak a fürdők, aki nem tud tóparton vagy a tengernél hűsölni, az a strandra menekül. Ha nem lesz jelentős időjárásváltozás a hónapban,  számos fürdő rekord vendégszámmal és bevétellel számolhat - írta a Magyar Fürdőszövetség.

Az árak egyébként az elmúlt évben sem nőttek jelentősen, idén sem lesz általános áremelés. Tavaly a szövetség tagjainak árbevétele meghaladta az 52 milliárd forintot, országosan pedig a fürdők közel 144 milliárd forint bevételt értek el. Országosan 40 millió fürdőbelépőt értékesítettek tavaly. Magyarországon 550 fürdőegység működik, ezekben 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

KATT: Így strandolhat fillérekből a család Budapesten

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem