24 °C Budapest

Figyelem! Holnaptól fontos változás a vonatközlekedésben

Pénzcentrum
2013. június 14. 17:31

Szombattól nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, ez elsősorban a több mint egymilliós, nyári, balatoni utasforgalmat hivatott megfelelő módon kiszolgálni. Csökkenő menetidő, KÉK HULLÁM, TEKERGŐ, KATICA, JUBILEUMI vonat, Aranyhíd Expressz, Ezüstpart Expressz, Bagolyvonat, Balaton Mix, Balatonfenyvesi kisvasút és kerékpáros túrajegy; az idei nyár vasúti közlekedése kapcsán ezekre lesz érdemes figyelni az utazóknak.

Június 15. és augusztus 25. között nyári menetrend lép életbe a vasúton a jelentősen megnövekvő, balatoni utazási igények megfelelő kiszolgálása érdekében.

Csökkenő menetidő

A Tárnok-Székesfehérvár szakasz pályafelújításának köszönhetően már nagyobb sebességgel közlekedhetnek a vonatok a Balaton felé, így az eddigi évekhez képest csökkentek a menetidők. A fővárosból például Balatonfüredre a leggyorsabb eljutás mintegy húsz perccel rövidült, a déli partra pedig tizenöt perccel csökkent a gyorsvonatok menetideje. Idén nyáron a legjelentősebb változást a Balaton északi partjára közlekedő vonatok új menetrendi struktúrája jelenti.

A Balaton északi partjának vonatközlekedése

A Balaton északi partja felé Budapestről 19 közvetlen vonat biztosítja az eljutást. Idén nyáron a Budapest-Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca vasútvonalon jelentős kínálatbővítést valósít meg a MÁV-START, amelynek a lényege a Budapest környékén már bevált, zónázó rendszer, mivel a nyári, tóparti, jelentős utasforgalom hasonlít az elővárosira. A vasútvonalon a zónahatár Balatonfüred lett. A vonalon háromféle új vonattípus közlekedik, amelyek a könnyebb beazonosítás érdekében nevet is kaptak:

  • KÉK HULLÁM: Budapest és Tapolca között kétóránként közlekedő sebesvonat, amely a leggyorsabb vasúti eljutási lehetőséget biztosítja a Balaton északi partjára. A vonatokban légkondicionált, wifis InterCity-kocsi és tizenhat kerékpár szállítására alkalmas kerékpárszállító-kocsi is közlekedik.
  • TEKERGŐ: Budapest és Tapolca közötti gyorsvonat, amely - ahogy a neve is mutatja - a kerékpárosok igényeit is figyelembe véve, több mint harminc kerékpár szállítására kialakított kocsival közlekedik. Ez a vonattípus alkalmas a csoportos utazási igények kielégítésére is. Az együttes elhelyezést és a rendkívüli, menetrendtől eltérő vonatmegállítást a csoportok számára akár külön térítés nélkül biztosítja a vasúttársaság.  

Újdonság és jó hír a kerékpárral Balatonra utazók számára, hogy mind az északi mind pedig a déli parton - a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatokban - külön, a kerékpárok fel- és lerakásában segítséget nyújtó vonatkísérők is lesznek. Ezek a vonatok biztosítják a közvetlen balatoni eljutást Kelet- és Nyugat-Magyarországról is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyes TEKERGŐ vonatok (2013. július 6-tól) szombatonként és vasárnaponként JUBILEUMI vonatként közlekednek. Az egyik legszebb dízelmozdonyként számon tartott, idén ötven éves, és a menetrend szerinti forgalomban már nem közlekedő, legendás, svéd Nohab-mozdony vontatta szerelvény egy múltidéző kínálatú étkezőkocsival fog közlekedni, így hangulatos időutazásra ad lehetőséget.

  • KATICA: Budapest és Balatonfüred között kétórás ütemben közlekedő sebesvonat, amely Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll. A vonat korszerű Desiro-járművekből kerül kiállításra, amely babakocsis és kerekes székes utazásra is megfelelő körülményeket biztosít.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem