Tényleg kivonul a Visa Magyarországról?

Pénzcentrum
2012. december 13. 16:48

A Visa kivonulásának híre futótűzként terjed, ugyanis ha egyetlen kártyatársaság maradna Magyarországon, az könnyen a piacvezető monopolhelyzetéből fakadó erőfölény kihasználásához, így magasabb kártyahasználati díjakhoz vezethetne. A piacról való gyors távozástól valószínűleg nem kell tartani egyelőre, de a kritikus helyzet mielőbbi hatósági kezelése elengedhetetlen. Ezzel kapcsolatban a GVH percekkel ezelőtt adta ki hivatalos álláspontját, valamint a Visa Europe szóvivője is nyilatkozott a Portfolio.hu-nak az ügyben.

2012.12.13 08:26 Kivonulhat Magyarországról a Visa


A Portfolio.hu megkeresésére a Visa Europe szóvivője az ügyben úgy nyilatkozott: a magyarországi bankkártya szektorban súlyos piactorzulás tapasztható, ami komoly problémákat okoz a piacnak és a fogyasztóknak egyaránt. A Visa Europe által alkalmazott alacsonyabb mértékű bankközi jutalék (interchange díj) következtében a Visa piaci részesedése az elmúlt években drámai mértékben csökkent (a kártyatársasággal való együttműködés kevésbé előnyös így a bankoknak).

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a Visa piaci részesedése 17,9%-ra, míg a MasterCardé 80%-ra nőtt Magyarországon. Mindezek következtében a Visa Europe helyzete Magyarországon kritikussá vált, ami rendkívül megnehezíti a vállalat számára, hogy olyan innovatív megoldásokat vezessen be, amelyek előnyösek lehetnek az egész piac, különösen pedig a fogyasztók számára. A Visa Europe célja, hogy olyan megoldás szülessen, amely egyenlő feltételeket teremt minden részvevő számára és biztosítja a valódi versenyt. A helyzet megoldása elősegítené az elektronikus készpénzforgalmi szolgáltatások elterjedését, és továbbfejlesztené a magyarországi pénzügyi szektort - vélik ők.

  
Az elmúlt években a Visa más piacaihoz képest kisebb figyelmet fordított Magyarországra, és stratégiai hibát követett el azzal, hogy a versenyhatóságok felé önként vállalt alacsony díjaival lényegében kiárazta magát a magyar piacról.

Tényleg kivonul a Visa Magyarországról?


A GVH korábbi, bankközi jutalékok versenykorlátozó megállapítására vonatkozó vizsgálatával kapcsolatban a hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy elsősorban amiatt találta jogsértőnek a vizsgált bankközi megállapodást, mert egységesen kerültek megállapításra a magyarországi belföldi kártyaforgalomban használt bankközi jutalékok a Visa és a MasterCard tekintetében. A GVH eljárása során a felek a megállapodás felmondásáról döntöttek, majd ezt követően mind a Visa, mind a MasterCard saját maga alakított ki és vezetett be a magyarországi belföldi kártyaforgalomban alkalmazandó bankközi jutalékokat.

Mi az a bankközi jutalék?
A bankközi jutalék (interchange) az a díj, melyet az elfogadó bank fizet a bankkártyát kibocsátó banknak elsősorban a kibocsátói oldalon felmerülő költségek (adatfeldolgozás, fizetés engedélyezése, tranzakciók lekönyvelése, számlakarbantartás, egyenlegközlés) valamint az esetleges kockázatok ellensúlyozására.

A bankközi jutalék segítségével a bankkártya kibocsátó bankok motiváltak a termékfejlesztésre és az innovációra. Erről az elmúlt években a magyar kártyabirtokosok is meggyőződhettek, hiszen ma már számos bankkártya és bankkártyás fizetési lehetőség közül választhatnak. Ezzel párhuzamosan a biztonsági szolgáltatások is fejlődtek, mára általánossá vált a bankkártyás tranzakcióról értesítő SMS szolgáltatás használata, és a bankkártyák többsége biztonsági chippel van ellátva. Ugyanakkor a bankközi jutalék teszi lehetővé azt is, hogy a kártyát kibocsátó bankok vállalják a kártyabirtokos fizetéseinek kockázatát.

A bankközi jutalékot bankkártyái esetében a kártyatársaság határozza meg, jóllehet a díjat nem a kártyatársaságnak fizetik. A fizetési kártya rendszeren belül a kártyás vásárlás utáni kereskedői díjakat a kereskedő és elfogadó bankja közti egyedi szerződés szabályozza, a díj a kereskedő és a bank egyezségének eredménye.

Az Európai Bizottság által a Visa betéti kártyáival kapcsolatos bankközi jutalékok miatt indított versenyfelügyeleti eljárás 2010-ben kötelezettségvállalással zárult. A Visa által tett és az Európai Bizottság által elfogadott kötelezettségvállalás értelmében a Visa - többek között - az általa a magyarországi piacra is megállapított betéti bankközi jutalékok csökkentésére, valamint átlagban egy 0,2%-os szinten való maximálására kényszerült. Ezzel szemben az Európai Bizottság a MasterCard ügyében még 2007-ben hozott döntése nem tartalmazott olyan rendelkezést, amely befolyásolta volna a MasterCard nemzeti piacokon kialakított díjstruktúráját, az csak a MasterCard a határon átnyúló tranzakciók során alkalmazott bankközi jutalékait érintette. Ennek következtében a Magyarországon tapasztalt jelentős eltérés a Visa és a MasterCard betéti bankközi jutalékai között a Visa kötelezettségvállalásból eredő árazási korlátjának köszönhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazai kártyapiacon az Európai Bizottság eljárásainak eltérő eredményei miatt kialakult piaci helyzet kivizsgálására a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított, valamint a Magyar Nemzeti Bankkal közösen a hazai kártyapiac kártyaelfogadói oldalának fejlesztésére irányuló olyan szabályozási javaslatot dolgozott ki, amely alkalmas lehet a piac fent jelzett problémájának a kezelésére is.

2012.08.02 17:12 Vizsgálódnak a magyarországi MasterCardnál - Mi történt?

2012.08.03 13:17 MasterCard-ügy: megszólalt a GVH

Az interchange díjak egyébként nem a kártyatársaságokat illetik, hanem a bankokat, azonban ez az egyik legfontosabb versenytényező abban, hogy adott bank melyik kártyatársaság ajánlatát fogadja el.

A fizetésikártya-rendszerek működése

"A fizetésikártya-rendszerek működéséhez négy szereplő együttműködése szükséges. A négy szereplő a kártyabirtokos, a kereskedő, a kártyabirtokos pénzforgalmi szolgáltatója (kibocsátó) és a kereskedő pénzforgalmi szolgáltatója (elfogadó). Miután a kártyabirtokos fizetési kártyát kap a kibocsátótól és fizet vele a kereskedőnél, az ellenőrzi a kibocsátónál, hogy van-e elegendő fedezet a kártya mögött álló számlán. Amennyiben megtörténik a fizetés, a kereskedő elküldi a tranzakció adatait az elfogadónak, aki ezt továbbítja elszámolás céljából a — jellemzően kártyatársaságok által üzemeltetett — elszámoló rendszerbe. A bankközi elszámolást és kiegyenlítést követően az elfogadó jóváírja a vásárlás összegét a kereskedő számláján.A fizetési kártyák elfogadásáért a kereskedők jutalékot fizetnek az elfogadói szolgáltatásra szerződött pénzforgalmi szolgáltatónak (kereskedői jutalék). Ez tartalmazza többek között az elfogadói szolgáltatáshoz kapcsolódó költségeket, az esetek többségében a POS terminál bérleti díját és a bankközi jutalékot. A bankközi jutalék a vásárlás összegének százalékában meghatározott érték. A bankközi jutalékot az elfogadó pénzforgalmi szolgáltató fizeti meg a fizetésnél használt kártyát kibocsátónak, az elfogadó pedig beépíti ezt a kereskedői jutalékba." (MNB, Jelentés a fizetési rendszerről, 2012.)

Tényleg kivonul a Visa Magyarországról?


 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm