22 °C Budapest
Failure, risk taking, work stress

Mi a shortolás lényege? Tudd meg, hogyan működik a shortolás a tőzsdén!

2022. április 24. 11:05

Az egyre fokozódó pénzügyi válsághelyzetnek, az árak emelkedésének és a nagy cégek részvényeinek esésének számtalan következménye van, amelyekre sokan nem negatívumként, hanem kiváló befektetési lehetőségként tekintenek. Itt jön a képbe a shortolás fogalma, ami sokak szerint ördögtől való dolog, azonban a tőzsdén hétköznapi profitszerzési formának számít.

Cikkünkben a shortolás nevű tőzsdei alapfogalom kapcsán tájékoztatjuk olvasóinkat: eláruljuk, mi az a shortolás, mi a shortolás jelentése és hogy hogyan működik a shortolás a gyakorlatban. Miben más a shortolás, mint a klasszikus „hosszú pozícióból” való profitszerzés? Mi a shortolás lényege dióhéjban?

A hagyományos „long pozíció”

A kereskedelemben a kereskedő arra törekszik, hogy profitot termeljen – ez klasszikus értelemben úgy néz ki, hogy vásárlunk egy adott terméket egy adott áron, majd megpróbáljuk azt a vételárnál magasabb áron tovább értékesíteni. A vételár és az eladási ár közötti árrés a kereskedő haszna, aki valamit olcsón beszerzett, majd drágán eladott – ezt a tőzsdei szaknyelven „long pozíciónak” nevezzük – ilyenkor az az érdekünk, hogy a termék ára emelkedjen, hogy nekünk minél több hasznunk származzon belőle, amikor majd eladjuk.

Mi a shortolás lényege?

Vannak azonban esetek, amikor nem arra számítunk, hogy egy termék ára tovább fog emelkedni – éppen ellenkezőleg, az adott árucikk, részvény, vagy éppen kriptovaluta inkább túlárazott cikk a piacon, az ára pedig valószínűsíthetően esni fog. Ilyenkor jön a képbe a shortolás (a shortolás jelentése: rövidre eladás), avagy a „short pozíció”: a shortolás jelentése tehát az, hogy árzuhanásra spekulálunk, vagyis akkor húzunk hasznot az értékpapírból, ha annak bezuhan az árfolyama.

Hogyan működik a shortolás?

A tőzsdék legfontosabb szereplői közé tartoznak a brókercégek, akik kölcsönadják a terméket (részvényt) a kereskedőnek, aki azt az adott (magas) piaci áron értékesíti. Mivel a terméket kölcsönbe kapta, a kereskedőnek hamarosan vissza kell azt vásárolnia, hogy visszaadhassa a brókercégnek. Mivel a részvények homogének (nem egyedi termékek, nincs köztük különbség), nem kell „ugyanazt” a terméket visszaadni (nem számít a részvény sorozatszáma), amit a kereskedő korábban kölcsönbe kapott – ekkor lehet kihasználni a termék árzuhanását és profitálni belőle.

Vagyis: a kereskedő nem olcsón vesz és drágán ad el, hanem drágán kölcsönkér, drágán adja azt el, majd az árzuhanást követően olcsón visszavásárolja és visszaadja a brókercégnek. Az árrés ebben az esetben is megvan, ez jelenti a kereskedő számára a profitot.

A shortolás kockázatai

Első hallásra a shortolás fogalma egyszerű befektetésnek tűnhet, azonban a valóságban a folyamat ennél jóval összetetteb, hiszen nem csak a kereskedő törekszik a haszonszerzésre, hanem a tőzsdei piac összes résztvevője, akik folyamatosan spekulálnak a profitmaximalizálás érdekében. A shortolás csak akkor vezet sikerhez, ha jól spekuláltunk és a későbbiekben ténylegesen bezuhan egy adott részvény árfolyama – amire nincs garancia.

Csak akkor profitálhatunk shortolás útján, ha esik a termék ára – ha azonban stagnál, vagy emelkedik, akkor már nem vagyunk nyerő helyzetben. Ellenkező esetben, ha a részvény árfolyama az egekbe szökik, bukjuk a profitot és bőségesen rá is fizetünk, hiszen drágán kölcsönvettünk valamit, drágán eladtuk, majd még drágábban kell visszavásárolnunk azt és visszaadni a brókercégnek – ez a shortolás kockázata.

Melyik befektetés a veszélyesebb?

A shortolás sokkal kockázatosabb, mint a long pozíció nyitása, vagyis egy egyszerű vételi pozíció. Miért? Mert vásárlás esetén maximum a termék teljes vételárát tudjuk elveszíteni (egyszerűen elértéktelenedik a részvény, amit vettünk), ellenben shortolás esetén, ha a spekulációnkkal szemben mégis árrobbanás következne be, veszteségünk bármekkora mértéket ölthet – hiszen a tőzsdei árfolyamemelkedésnek nincsen plafonja.

Hogy egy példával illusztráljuk a shortolás kockázatát: előfordulhat, hogy eladtunk egy (brókercégtől kölcsönvett) Netflix részvényt 5.000 dollárért, arra számítva, hogy majd 3.000 dollárért visszavásárolhassuk – azonban a részvény ára nem szakad be, hanem sosem látott növekedésnek indul, így 15.000 dollárért kell majd visszaadnunk a brókercégnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Shortolás kripto esetén

Ugyanúgy, ahogy az értékpapírok, úgy a kriptovaluták esetében is egy profitszerzési lehetőség a shortolás. A mechanizmus hasonlóképpen működik a kriptotőzsdén, mint a „rendes” tőzsdén: annak, aki shortolni akar, keresnie kell egy megbízható kriptopénzbrókert, ami a számára a legmegfelelőbb díjakat és kereskedelmi feltételeket biztosítja, illetve számítanunk kell a kriptovaluta árcsökkenésére is.

A kriptovaluta shortolás esetében a leggyakoribb eljárás az, ha – mivel ezeknek a virtuális pénzeknek rendkívül dinamikusan változhat az értéke – gyorsan csatlakozunk be a kereskedésbe, majd gyorsan ki is szállunk; a pozíció sokszor csak néhány óráig, vagy percig áll nyitva. A shortolás kripto esetén rendkívül kockázatos, éppen ezért nem ajánlott short pozícióban sokáig tartózkodnunk és az ilyen jellegű profitszerzést is csak a tapasztalt kriptovaluta befektetőknek ajánljuk.

Jó, vagy rossz a shortolás?

A shortolás kritikája, hogy egyes vélemények szerint etikátlan pénzügyi műveletről van szó, hiszen mégis csak arra spekulál a kereskedő, hogy egy részvény árfolyama csökkenni fog, vagyis, hogy egy vállalat értéket veszít (akár csődöt jelent) – azonban ez sem ilyen „fekete-fehér”. A shortolás rendes körülmények között jótékony hatással bír a tőkepiacra, hiszen serkenti az adás-vételeket, ettől pedig csökken az árrés a részvények eladási- és vételára között. A shortolás miatt mérséklődik a túlárazott részvények árfolyama, hatékonyan működik a pénzpiac, sőt, még nagyobb pénzügyi csalások is lelepleződhetnek általuk.

A shortolás azonban lehet káros is a pénzügyi piacra, hiszen, ha a shortolás túlzott mértéket ölt, előidézheti az árak öngerjesztő csökkenését, fedezetlen shortolás esetén pedig fiktív értékpapírok növelik a kínálatot és nyomják le az árakat, ami kedvezőtlenül hat a befektetők bizalmára. A kölcsönzött értékpapírok kölcsönzési díjáról sem szabad elfelejtkeznünk, hiszen a brókercégeknek is profitálniuk kell valamiből – nyugodt helyzetben a kölcsönzési díj arányos a részvényvásárlás kockázatával, válsághelyzetben azonban, amikor a várható árcsökkenések shortolásra motiválnak, aránytalanul megnőhetnek a kölcsönzési díjak.

A shortolás betiltása

Válsághelyzetekben mindig nagyobb mértéket ölt a shortolás – ekkor a részvénypiaci zuhanást a tőzsdei felügyeletek próbálják megfékezni, legalábbis lelassítani, kisebb-nagyobb sikerrel. Ilyenkor bevett eszköz a shortolás tilalma: rendszerint egy, vagy több napra, sőt, akár hosszabb időre is. A shortolás tilalom lehet részleges is, hiszen sokszor csak a leglikvidebb értékpapírok shortolását korlátozzák, de általános shorttilalom is életbe léphet, ami szintén nagy kockázat a válság idején való shortolás tekintetében, hiszen a felügyelő szervek beavatkoznak a shortoló kereskedő profitszerzésébe.

Összességében: mi az a shortolás?

A tőzsdei short és long pozíciók között az a különbség, hogy míg a hagyományos „long” pozícióban először megvásárlunk valamit, hogy magasabb áron eladhassuk, addig a shortolás esetén a művelet egy kölcsönnel kezdődik, ezután eladjuk a terméket, zárásként pedig alacsonyabb áron visszavásároljuk azt. Mindkét esetnek megvannak a maga kockázatai, rajtunk áll, hogy mennyire vagyunk merészek, ha befektetésekről van szó – azonban általános érvényű tanácsunk, hogy mind a hagyományos tőzsdei kereskedés, mind a shortolás esetén járjunk el körültekintően, és ha tapasztalatlanok vagyunk, kezdjük kicsiben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem