Budapest, 2019. március 23.Az Ötöslottó kézi számgolyói a SzerencseSzombat közvetítése elõtt, az Ötöslottó és a Joker élõközvetítése elõtt a budapesti Fortuna stúdióban 2019. március 23-án.MTI/Mónus Márton

Az Ötöslottó számmisztikája: ezt az 5 számot húzták ki legtöbbször, de lehet velük 5 milliárdot nyerni?

2024. január 16. 16:01

Az Ötöslottó 1957 óta tartó időszakában magasan a 3-as számot húzták ki a legtöbbször, ezzel szemben jóval kevesebbszer, húzták ki például a 88-ast, ami messze vezeti a listát hátulról. A 90 számból sokszor került még elő az elmúlt 67 évből a 75-ös, a 15-ös, de az 1-es szám is, miközben a 88-ashoz hasonlóan igen kevésszer húzták ki a 63-ast, a 87-est vagy éppen a 80-ast, 82-est.

Összesen 24 sorsolás óta nem volt öt találatos szelvény az Ötöslottón. A nyeremény pedig mostanra átlépte az 5 milliárd forintos lélektani határt is, így ha valaki jól ikszelne ezen a héten, az várhatóan 5,1 milliárd forintot nyerne. Nem csoda azonban, hogy ilyen sok ideje halmozódik a nyeremény, ugyanis az Ötöslottón rendkívül nehéz nyerni. Egészen pontosan annak az esélye, hogy valaki eltalálja a kihúzott 5 számos kombinációt 1 a 43 949 268-hoz az esélye. Ez pedig nem sok.

Csak összehasonlításképpen, a Hatoslottón 1 a 8 145 060-hoz, míg a Skandináv lottón 1 a 3 362 260-hoz az elméleti esélye a telitalálatnak. Az Ötöslottót tehát szignifikánsan sokkal nehezebb elvinni, mint bármelyik másik hazai lottót. Vele csak az Eurojackpot tudná felvenni a versenyt, az viszont masszívan túl is szárnyalja. Annak ugyanis, hogy valakinek 5+2 találatosa legyen az európai szuperlottón az elméleti esélye 1 a 139 838 160-hoz. Azaz háromszor nehezebb hazavinni, mint az Ötöst, igaz ezen a héten a várható főnyereménye 45,4 milliárd forint, és bár hetente kétszer is húznak, ez bruttó összeg.

De maradva az Ötöslottónál, ezúttal arra voltunk kíváncsiak, mit mutatnak az eddigi évek sorsolásai. Azaz mi történt pontosan 1957 óta, mely számokat húzták ki a legtöbbször, és melyeket a legkevesebbszer. Ez már csak azért is érdekes, mert bár minden szám kihúzásának ugyanannyi az esélye, a legtöbbet és legkevesebbet kihúzott szám között nem kevesebb mint 50 százalékos a különbség, azaz míg a legtöbbet kihúzott szám 233-szor tűnt fel az elmúlt 67 évben, addig a legkevesebbszer kihúzott csupán 151-szer.

Az Ötöslottó legszerencsésebb számai

Az elmúlt 67 év Ötöslottó húzásának van egy abszolút nyertes száma, mégpedig egy szerencseszám, a hármas. Ezt a számot az évek során összesen 233-szor húzták ki, ez 4,5 százalékkal több, még a második legtöbbet kihúzott számnál is, ami a 75-ös. Ezt 223-szor húzták, amihez nagyon közel volt a dobogó harmadik fokán álló szám, a 15-ös is, ami pontosan 222-szer szerepelt a kihúzott számok sorában.

A dobogóról viszont nem sokkal maradt le az 1-es sem, ezt ugyanis eddig 219-szer húzták ki. Nincs szerencséje viszont annak, aki ezen a héten az öt legtöbbször kihúzott számot játszaná meg, ugyanis az ötödik helyen holtversenyben 217-217-szer húzták ki a 29-es és a 42-es számot. Ezeket alig néhány kihúzásnyi különbséggel a 86-os, a 77-es, a 12-es, és sokak másik nagy szerencseszáma, a 13-as követte. Azért, hogy a sort a tízedik helyen egy 4-es holtversennyel zárjuk, egyaránt 210-210-210-210-szer húzták ki ugyanis a 4-est, a 10-est, az 55-öst és a 66-ost.

A grafikonról ezen felül leolvasható még az is, hogy a vizsgált időszakban a 90 számból egy számot átlagosan 193,8-szor húztak ki. Jól látható tehát, hogy a legtöbbször kihúzott számok bőven az átlag felelett húzzák ki. Egészen pontosan a 10. legtöbbet kihúzott számokat is 8 százalékkal többször húzták ki, mint amekkora az átlagos szám.

Az Ötöslottó legszerencsétlenebb számai

Ennél az átlagos számnál viszont jóval kevesebbszer húzták ki a 10 legkevesebbszer kihúzott számokat. De még ezek közül a számok közül is abszolút éllovasnak számít a 88-as, amit mindössze 151-szer húztak ki az évek alatt. Ezzel a számmal pedig magasan a legkevesebb kihúzott számnak számít. Ahogy a bevezetőnkben is írtuk, ezt a számot 54 százalékkel kevesebbszer húzták ki, mint a rekorder hármast.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 88-as mögött az alsóházi dobogó második fokán a 63-as, míg a harmadik fokán a 87-es szám szerepelt. Előbbit 162-szer, utóbbit 165-ször húzták 1957 óta. Ezzel a három legkevesebbszer kihúzott szám 17-28 százalékkal marad el az átlagosnak számító 193,8-as kihúzási számtól. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ezeknek a számoknak a kihúzására kisebb esély lenne, mivel minden szám kihúzásának ugyanakkora az esélye, viszont ha az elmúlt évtizedeket figyeljük, mégis ekképpen alakul a helyzet.

Érdekes megnézni azt is, hogy a 90 számból álló lista hátsó fertályán elég nagy a tülekedés, holtverseny van hátulról a 6., a 7. és a 9. helyen is. Előbbi kettő esetében két szám, de a 9. helyen összesen négy szám osztozik. A hármas dobogó után így alakul a top10-ben a legkevesebbszer kihúzott számok listája: 80; 82; 40; 5; 89; 58; 2; 44; 70; 48; 9; 8; 38.

Megvan a nyerő ötös?

Hiába az átlagosan kihúzott számok tudása, ez nem mutatja meg azt, hogy a listánkban szereplő számoknak nagyobb vagy kisebb esélyük van a kihúzásra. Minden számnak ugyanakkora esélye van ugyanis. Megfelelő hosszú időintervallumon minden bizonnyal lenne olyan pont, amikor minden számot ugyanannyiszor húznak ki. Most viszont, több mint 6 évtized után így állunk, és bizony vannak olyan számokat, amiket sokkal többször húztak ki eddig, mint másokat.

(Címlapkép - Mónus Márton, MTI/MTVA)

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem