Oscar-díj 2023: ezeket a jelölteket láthatod a Netfilxen, HBO Maxon, Disney-n a díjátadó előtt

Oscar-díj 2023: ezeket a jelölteket láthatod a Netfilxen, HBO Maxon, Disney-n a díjátadó előtt

2023. március 7. 19:07

Magyar idő szerint március 13-án, hétfő hajnalban fogják tartani az Oscar-díjátadót, amin a jelek szerint ahogyan az elmúlt években, úgy az idén is a streaming szolgáltatók fognak tarolni. Mutatjuk mik azok az Oscar-esélyes filmek, mint a Top Gun: Maverick vagy az Elvis, amiket még az átadó előtt is meg tudunk nézni a Netfixen, HBO Maxon, AppleTV-n.

Ma már szinte nincs olyan háztartás, ahol ne fizetnének elő valamilyen streaming szolgáltatásra. Bár ezeknek az ára csomagonként és szolgáltatásonként eltérő, de azt azért ki lehet jelenteni, hogy mindegyik oldal esetében találhatunk olyan opciót, ami kevesebbe kerül, mint egy mozijegy ára. Az infláció ugyanis a mozikat sem kímélte: a rezsiemelés miatt emelniük kellett az árakon, ráadásul a legtöbb filmszínház ma már rövidített nyitvatartással kénytelen üzemelni sokszor.

Így lehet, hogy ma már egy felnőtt jegy a legtöbb esetben 2500 forintba kerül, amihez ha hozzászámoljuk a popcornt vagy a nachost és az üdítőt, akkor már nem úsztunk meg egy filmet 6000 forint alatt. Tehát, ha szeretnénk megnézni a végtelen mennyiségű Oscar-jelölt film közül legalább 3 alkotást, akkor az már 18 ezer forintba kerül. Ezzel szemben a Netflix, HBO Max, Apple+, SkyShowtime és a Disney+-ra való előfizetés Magyarországon mindössze 14618 forint havonta, nem számolva az ingyenes próbaidőszakot és feltételezve, hogy az összesre most, az Oscar-díjátadó előtt szeretnénk előfizetni a lehető legtöbb szolgáltatást nyújtó csomagra.

Ezért az összegért pedig szinte végtelen mennyiségű filmet kapunk, ráadásul meg tudjuk nézni az idei jelöltek többségét is. Ezzel ellentétben a mozikban ezért az összegért mindössze (a fogyasztást is beleszámolva) mindössze 2, maximum 3 filmet tudunk megnézni.

Ezen felbuzdulva szemezgettünk jelöltek között és szedtük össze azokat a jelölteket, amiket már meg tudunk nézni az streaming szolgáltatók egyikén. Azok közül a filmek közül válogattunk a listánkban, amiket a főbb kategóriákban jelöltek, mint a legjobb női és férfi főszereplő, illetve mellékszereplő, a legjobb film és a legjobb animációs film.

Hiszen a koronavírus kirobbanása óta megszokhattuk, hogy a blockbusterek hamar az egyik streaming szolgáltató oldalán landolnak, vagy akár egyenesen oda készülnek és nem a mozivászonra. Ez pedig az idén sincsen másként.

Top Gun: Maverick – SkyShowtime

Az 1986-os Top Gun mára már klasszikusnak számít, így koránt sem meglepő, hogy több mint 30 évvel az első rész premierje után megérkezett a folytatás is. A Top Gun: Maverick című filmet összesen 6 kategóriában jelölték: többek között a legjobb film kategóriában és a legjobb adaptált forgatókönyv. Érdekesség, hogy Lady Gagát is jelölték a legjobb betéddalért.

Nyugaton a helyzet változatlan – Netflix

A Nyugaton a helyzet változatlannak nem volt mozis premierje tavaly, egyenesen a Netflixen landolt a film még 2022-ben. Az I. világháború alatt játszódó film az 1930-as eredeti újabb változata (a 70-es években már készült egy TV-film is belőle), és összesen 10 kategóriában jelölték: versenybe száll a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjért, illetve a legjobb rendezés díjára is esélyes lehet.

Elvis – HBO Max

Hazánkban is hatalmas sikert aratott az Elvis Presley életét feldolgozó Elvis. A címszereplő, Austin Butlert a szerepért jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában az Oscar-díjra, aminek az egyik legnagyobb esélyeséként tartják számon a színészt: Butler ugyanis megnyerte az Oscar kapujának tartott BAFTA díjat. A filmet egyébként 8 kategóriában jelölték összesen, a fenti mellett többek között még a legjobb filmnek járó aranyszoborra is esélyes.

Szöszi – Netflix

Az Arany Málna díjra is jelölt Szöszi a Nyugaton a helyzet változatlanhoz hasonlóan rögtön a Netflixen került bemutatásra. A Marilyn Monroe életét feldolgozó filmet egyetlen egy díjra jelölték, egészen pontosan a legjobb női főszerepre esélyes Ana de Armas.

Causeway – Apple+

Az Apple+-on bemutatott Causeway-ben Jennyfer Lawrencet jelölték a legjobb női főszereplőnek. A színésznőt egyébként négyszer jelölték eddig Oscar-díjra, amiből eddig egyet sikerült szoborra váltania: 2012-ben, a Napos oldal című filmmel nyert.

Fekete Párduc 2. – Disney+

Az első részhez hasonlóan a Marvel égisze alatt készült Fekete Párduc 2-őt is több kategóriában jelöltek. A filmet összesen öt kategóriában jelölték, többek között a legjobb női mellékszereplő kategóriában indul Angela Basset, illetve jelölték még a legjobb eredeti betétdal és a legjobb jelmez kategóriában is.

Tőrbe ejtve – Az üveghagyma – Netflix

Bár a Tőrbe ejtve első része még a mozikban startolt el pár évvel korábban, azonban Rian Johnson a második epizódot már kifejezetten a Netflixre készítette. Az Üveghagymát mindössze egy díjra, a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákában jelölték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths – Netflix

A Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths az előző filmekhez hasonlóan szintén mindössze egy kategóriában jelölték, méghozzá a legjobb operatőr kategóriában. A filmet egyébként Alejandro Inarritu rendezte és két mexikói rendező absztrakt utazásáról szól a mozi világában.

Minden, ami létezik – HBO Max

Az idei Oscar-szezon idén is kifejezetten erősre sikeredett a dokumentumfilmek terén. A jelöltek közül az egyik két testvérről szól, akik egy fekete kánya megmentéséért küzdenek. Ez a Minden, ami létezik, amit az HBO Max oldalán tudnak megnézni az érdeklődők.

A szerelem tüze – Disney+

A szerelem tüze című dokumentumfilm egy történet egy eleve halálra ítélt szerelmi háromszögről: Katia és Maurice Krafft és a szeretett vulkánjaik között. A dokumentumfilmek szerelmesei a Disney+ oldalán tudják megnézni a filmet.

Navalnij – HBO Max

Daniel Roher rendezésében köszült el Alekszej Navalni orosz elnök életét és munkásságát bemutató film. Navalnij több éves korrupcióellenes kampánya következtében rengeteg ellenséget szerzett magának az orosz elit köreiben, köztük magát az elnököt, Vlagyimir Putyint is.

Argentina, 1985 – Prime Video

Az Argentina, 1985 című filmet a legjobb idegennyelvű film kategóriában jelölték. A történetét Julio Strassera, Luis Moreno Ocampo és a fiatal jogi cspatuk története ihlette, akik vádat emeltek Argentína legvéresebb katonai diktatúrája ellen, hogy igazságot hozzanak a Katonai Junta áldozatainak.

Batman – HBO Max

Nem a Fekete Párduc második része az egyetlen képregényfilm, amit jelöltek Oscar-díjra. A Robert Pattinson, Colin Farrell és Zoe Kravitz főszereplésével készült Batman az HBO Max-on látható, és többek között a legjobb vizuális effektus és a legjobb smink kategóriában is jelölték.

Pinocchio – Netflix

Guillermo del Toro rendezésében elevenedett meg legutóbb a mindenki által ismert fafiú története. Az eredeti szinkronban olyan sztárok adják a hangot, mint Ewan McGregor és Cate Blanchett (akit egyébként egy másik filmje, a Tár miatt jelöltek is a legjobb női főszereplő kategóriában), így nem is csoda, hogy jelölték a legjobb animációs film kategóriában.

The Sea Beast – Netflix

Szintén a Netflixen debütált hazánkban a The Sea Beast című rajzfilm, ami egy kislányról szól, aki elbújt egy vadászhajón, ami elindul meglevadászni a legendás tengeri szörnyet. A filmet érthető módon szintén a legjobb animációs film kategóriájában jelölték.

Pirula Panda – Disney+

A Disney és Pixar legújabb szerelemgyereke a Turning Red, azaz a Pirula Panda. A mese főszereplője a 13 éves Mei Lee, aki a kamaszkor borzalmain próbál elevickélni. Ha pedig nem lenne elég a tini évek érzelmi hullámvasútja, a lány még pandává is változik, ha túl izgatott lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem