Red carpet with the ropes and golden barriers on a luxury party entrance, cinema premiere film festival event gala ceremony, wealthy rich guests ariving, outdoor decoration elements, summer sunny day

Golden Globe 2023: ezekre a filmekre, színészekre, rendezőkre hullott idén a díjeső

MTI
2023. január 11. 07:31

Steven Spielberg A Fabelman család című önéletrajzi alkotása kapta a legjobb drámai film díját, Martin McDonagh A sziget szellemei című filmje pedig a legjobb vígjáték vagy musical trófeáját a helyi idő szerint kedden este Los Angelesben megrendezett 80. Golden Globe díjátadó gálán. A televíziós kategóriák fődíjait az Abbott Elementary, A Fehér Lótusz és a Sárkányok háza nyerte. Az animációs filmek mezőnyéből Guillermo del Toro Pinokkió című produkcióját díjazta a HFPA.

Az este első díját az India Jones és a végzet temploma című kalandfilm egykori gyereksztárja, Ke Huy Quan vehette át a Minden, mindenhol, mindenkor című film mellékszereplőjeként. A 30 év után ismét a kamera elé álló színész a sci-fi vígjáték két rendezőjének, Daniel Kwannak és Daniel Scheinertnek mondott köszönetet, amiért lehetőséget adtak neki a visszatérésre. A film főszereplője, Michelle Yeoh nyerte el a legjobb színésznő díját a vígjáték vagy musical kategóriában.

Az Oscar-díjesélyesként is emlegetett Angela Bassett a Fekete Párduc 2. című szuperhősfilmben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját vehette át. Köszönőbeszédében megemlékezett a fiatalon elhunyt Chadwick Bosemanról, aki a Fekete Párduc főszerepét játszotta.

A vígjátékmezőny jelöltjei közül A sziget szellemei című film főszereplője, Colin Farrell lett a legjobb színész, aki a díjért Martin McDonagh rendezőnek, szereplőtársainak, gyerekeinek és a filmben szereplő szamárnak, Jennynek is köszönetet mondott. McDonagh pedig a film egy barátság végéről szóló forgatókönyvéért nyerte el a Golden Globe-ot.

A legjobb drámai színész trófeáját Baz Luhrmann Elvis című filmjének sztárja, Austin Butler vehette át. A legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-díjat pedig Cate Blanchett, a Tar című produkció címszereplője kapta, aki egy forgatás miatt nem lehetett jelen a gálán.

A legjobb rendező trófeáját Steven Spielbergnek nyújtották át A Fabelman család című önéletrajzi ihletésű filmjéért.

Spielberg, aki eddigi 14 Globe-jelöléséből most harmadszor nyerte el a rendezői díjat, családjának, három nővérének, és elhunyt szüleinek is köszönetet mondott.

A legjobb eredeti filmzene díját Justin Hurwitznak ítélték oda Damien Chazelle Babylon című filmjének muzsikájáért.

A legjobb nem angol nyelvű produkció díját az Argentina, 1985 kapta.

Az animációs filmek mezőnyéből Guillermo del Toro Pinokkió című produkcióját díjazta a HFPA.

A televíziós produkcióknál a legjobb korlátozott epizódszámú sorozat A Fehér Lótusz lett. A legjobb vígjátéksorozat díját az Abbott Elementary nyerte, a drámai sorozatok díját pedig a Trónok harcának előzményeit bemutató Sárkányok háza.

A drámasorozatok legjobb színésznőjének díját az Eufória főszereplőjének, Zendayának ítélték oda. Kevin Costner, aki a Yellowstone drámasorozattal a legjobb színész díját kapta, nem volt jelen a gálán. Mint a díját bejelentő Regina Hall elmondta, a színész az áradások miatt Santa Barbarában ragadt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vígjátéksorozatok mezőnyében a legjobb színésznő az Abbott Elementary sztárja, Quinta Brunson lett, a legjobb színész pedig Jeremy Allen White, A mackó főszereplője.

Az estén Eddie Murphy vehette át a Cecil B. DeMille-díjat, Ryan Murphy pedig a Carol Burnett-díjat kapta meg.

Nem lesz harmadik világháború

-  adta át a közönségnek Sean Penn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetét. Az elnök Ukrajna győzelmét jósolta az orosz katonai agresszióval szemben és hozzátette: "Ez nem egy trilógia".

A gálán megjelent hollywoodi hírességek közül mások mellett Letitia Wright, Jennifer Hudson, Salma Hayek, Hilary Swank és Ana De Armas is segített a díjak átadásában.

A filmes díjszezon január 24-én az Oscar-jelölések bejelentésével folytatódik, az amerikai filmakadémia díjátadó gáláját március 12-én rendezik meg Los Angelesben.

Jerrod Carmichael, a 80. Golden Globe-ceremónia házigazdája bevezetőjében kertelés nélkül számolt be arról a közönségnek, hogy mi volt a baj a díjakat odaítélő testülettel. "Elmondom, miért vagyok itt, azért, mert fekete vagyok." A tavalyi díjátadót ugyanis a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) nem tudta a hagyományos külsőségek közepette megrendezni, mert össztűz zúdult rá, miután kiderült, hogy a testületnek nem voltak fekete tagjai.

Carmichael a meghívásával kapcsolatban hozzátette: "Az egyik pillanatban még mentateát csináltam otthon, a következőben már meg is hívtak, hogy legyek a fekete arca egy támadott fehér szervezetnek." Mint mondta, sejti, hogy a testület nem változott meg teljesen, de a Golden Globe-gála mégis az ünneplésről szól: "És úgy gondolom, ez az ágazat megérdemli az ilyen estéket. És örülök, hogy itt lehetek".

A HFPA az elmúlt évben sokat tett a szervezet megváltoztatásáért: a bővítéssel tagságát sokszínűbbé, befogadóbbá tette, és a tevékenységével kapcsolatban felmerült etikai problémákat is igyekezett kezelni. A reformoknak köszönhetően a tavalyi gálát bojkottáló sztárok is visszatértek, és az NBC televízió is vállalta a műsor közvetítését a Beverly Hilton hotelből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm