Opera theatre in Budapest, Hungary. Old street lighter detail closeup.

Megszólalt Óberfrank Pál színház-ügyben: a rivalizálás helyett ez győzedelmeskedik

2021. április 14. 08:14

Tavaly kezdődött a koronavírus okozta pandémiás helyzet, és még közel sem látjuk a végét. A bezártság, a távolságtartás és az emberi kontaktus minimálisra csökkentése ennyi idő elteltével már igencsak érezteti a hatását, azonban pont a felüdülést jelentő szektorok továbbra sem nyithatnak. Többek között ilyenek a közönségüktől megfosztott színházak, akik teszthalott állapotuk ellenére igyekeznek minél aktívabban tartani a kapcsolatot a színházkedvelőkkel. A tavaly óta tartó tortúráról és az azt enyhíteni kívánó közös szakmai munkáról a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének (VSZE) elnöke, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál nyilatkozott a HelloVidéknek.

Nincs két egyforma színház, színházi épület és közönség se, de mégis van egyfajta közös gondolkodás, és sok mindent hasonló módon kell működtetni. A színházigazgatók ezt felismerve hozták létre az Egyesületet, hogy megindulhasson az egymás közti szorosabb párbeszéd és kölcsönös segítségnyújtás, így a legkisebb területi együttműködésre is sokkal több a lehetőség

– definiálta az Egyesület elnöke a VSZE célkitűzését. Az idén 20. életévét ünneplő szövetség tagjait a megyei kőszínházak alkotják, amelyek a színművész elmondása szerint mind-mind hasonló utat jártak be a történelem során. Kezdetben a hagyományos előadások mellett bálok és filmvetítések helyszínéül szolgáltak a polgárok akaratából megépülő színházépületek, vándortársulatokat léptek fel a színpadokon, aztán hosszú évek múltán megalakultak az önálló társulatok, amelyek meglétét azóta is önkormányzati és állami támogatások és egyéb bevételek biztosítják.

A VSZE költségvetését a tagdíjak adják, ugyanakkor a megvalósításra kért államtitkári támogatást teljes egészében egy önálló honlap létrehozására és működtetésére fordítják, amely mintegy sorsszerűen éppen a pandémia kellős közepén indult útjára. Oberfrank Pál hangsúlyozta, mivel a kőszínházak számára az állami és fenntartói támogatások, a pályázati úton nyerhető források és a saját bevételek biztosítják a működést, így a szellemi és művészi közös gondolkodást és együttműködést helyezték a VSZE tevékenységének középpontjába, amely iránt a koronavírus berobbanása óta még hatványozottabb igény mutatkozik.

Ha érdekel az interjú további része, és szeretnél még többet megtudni a témáról, olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 11. 19:18
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem