21 °C Budapest
Pest district Kazinczy street in Budapest, Hungary

Kemény éve lehet a belvárosnak: ez lesz a kulcs a víz felett maradáshoz

2024. január 9. 21:01

Még csak néhány nap telt el az évből, lassan indul be újra az élet. Ezzel egyidőben kezdődnek a találgatások, jóslatokba bonyolódások, hogy vajon mi várható egyes területeken. Mint mindig, most is kiemelt figyelem kíséri a budapesti, belvárosi ingatlanpiacot, ahol a pandémia óta tartó hullámhegyek-völgyek között lavírozik minden piaci szereplő. De vajon mit ígér 2024?

„Úgy gondoljuk, hogy hasonló dinamika várható az első negyedévben, mint ami az idei év elején volt jellemző” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, a belvárosi ingatlanok specialistája. – „Az év végi, talán hagyományosnak mondható élénkülés ilyenkor még mindig kitart, jellemzően az első negyedév végéig. Az előző évben itt egy elég tartós visszaesés következett, bízunk benne, hogy az újévben ez elkerülhető lesz, ami megnyugtató lenne minden piaci résztvevő számára.”

Egyik fő tényező, ami a piacot befolyásolhatja, a gazdasági kockázatok jelenléte. Az államháztartás hiánya és a magas alapkamatok aggodalomra adnak okot. Ezek a tényezők befolyásolhatják a potenciális vevők és befektetők döntéseit, és hatással lehetnek az ingatlanpiaci árakra és tranzakciókra is. „A forint aktuális értéke szintén kulcsfontosságú tényező a piaci kilátások szempontjából” – folytatja Ben-Ezra Orran.

A 2023-as év 5%-os növekedése után 2024-ben 7-10%-os forint-érték növekedésre számítunk. Ez a pozitív trend kedvező hatást gyakorolhat az ingatlanpiac teljesítményére és a befektetések vonzerejére.

A szakértő véleménye szerint nem változik az a tendencia sem, amely kedvez a bérbeadási piacnak. Ha a korábbi mértéket nem is éri el a bérbeadás, továbbra is kapósak lesznek az AirBnB lakások, és erősödik a hosszútávú kiadású ingatlanok piaca is. A turisztikai szektor fellendülése és a hosszú távú lakhatási igények növekedése hozzájárulhat a bérleti piacon tapasztalható erős kereslethez. Ezáltal az ingatlanbefektetőknek és tulajdonosoknak lehetőségük van kihasználni az ingatlanjaik bérbeadásából származó potenciált.

Az alacsony forintérték további lehetőségeket teremthet a külföldi befektetőcsoportok számára. A vonzó árfolyamok és a kínálat mértéke vonzó lehet a külföldi vevők számára a budapesti belvárosi ingatlanokba történő befektetésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

„A kormány mozgásterének szűkülése és a hiányzó uniós források miatt nem várhatók jelentős változások a hitelek terén” – teszi hozzá a Central Home szakértője. – „A piac továbbra is számolhat a jelenlegi feltételekkel, és a potenciális vevőknek és befektetőknek érdemes lehet rugalmas megközelítéseket alkalmazniuk a finanszírozás terén, mi mindenesetre minden ügyfelünknek ezt tanácsoljuk.”

Összefoglalva: a 2024-es év kihívásokkal teli lehet, de a budapesti belvárosi ingatlanpiac rugalmassága és vonzereje továbbra is élénk maradhat, miközben a piaci szereplőknek szükségszerűen alkalmazkodniuk kell majd az aktuális gazdasági és pénzügyi környezethez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem