26 °C Budapest
Frozen water on a car. Drops of water turned into ice.

120 éve nem volt ilyen csapadékos a november: itt esett a legtöbb eső

MTI
2023. december 5. 15:44

A kilencedik legcsapadékosabb november volt az idei 1901 óta - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán kedden. Az elmúlt hónapról készített összegzés szerint a november középhőmérséklete országos átlagban 6,26 Celsius-fok volt, ami 0,83 fokkal haladja meg az 1991-2020-as átlagot. Az ország legnagyobb részén 5 és 7 fok között alakult a középhőmérséklet, 7 fokot meghaladó értékek elsősorban a déli országrészben, míg 5 fok alatti havi átlagérték az Északi-középhegység térségében fordult elő nagyobb területen.

A novemberi csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 105,8 milliméter volt, ami az átlag több, mint duplája, 118 százalékkal haladja meg az éghajlati normált, azaz az 1991-2020-as években mért 48,6 milliméteres átlagot. Ezzel az idei a kilencedik legcsapadékosabb november lett országosan 1901 óta és az első 100 milliméternél csapadékosabb november 1985 óta - tették hozzá.

Közölték azt is, novemberben is a Mátra térsége volt a legcsapadékosabb, 150-200 milliméter csapadékkal, de az Alföldön és a Dél-Dunántúlon is sokfelé meghaladta a havi csapadék a 120 millimétert. Még a legkevésbé csapadékos országrészben, az Alpokalján is esett 50-70 milliméter csapadék novemberben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem