Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.

Teljes a pánik Magyarországon: tényleg az utolsókat rúgja az ingatlanpiac?

2023. november 27. 21:31

Egyre nagyobb az ingatlanosok között a félelem, holott az elemzések szerint az elmúlt hónapokban elkezdett végre javulni a helyzet. Az eladó ingatlanok túlárazása miatt viszont egy szinte lehetetlen helyzet alakult ki – számolt be a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete.

Az eladó ingatlanok túlárazása egy -szinte megoldhatatlan- helyzet miatt alakult így. A használt lakáspiacon a magáneladók legtöbbször vásárolnak is egy másik ingatant, de gyakori, hogy a kiszemelt ingatlant az előző eladása és az új vásárlása közötti időben áremelkedés miatt drágábban tudja megvásárolni, tehát az eladó is kényszerhelyzetbe került.

Drasztikus változások voltak a rendszerváltás óta a budapesti lakáspiacon, a használt budapesti lakások ára 1989 óta folyamatosan emelkedik. Az 1990-es években az árak viszonylag lassan emelkedtek, de a 2000-es évek elején jelentősen felgyorsult a növekedés. A 2008-as pénzügyi válság miatt az árak egy ideig csökkenni kezdtek, de a válság után újra emelkedő tendenciát mutattak.

A KSH adatai szerint a használt budapesti lakások átlagos négyzetméterára 1989-ben 18 000 forint volt. 2023-ban ez az érték 1 200 000 forintra emelkedett, ami közel 66-szoros növekedést jelent.

Kritikák érték a családtámogatásokat, mivel a kritikusok szerint ez erőszakolta meg az árakat, de ennek csak egy töredéke lehet igaz. A támogatások nélkül a fiataloknak esélye sem lenne saját otthonra.

A kritikusok szerint hosszútávra eladósítja a családot. Számos érv szól amellett, hogy nem szabad olyan kockázatot vállalni, ami hosszú évekre szóló törlesztőrészleteket jelent. Mi lesz akkor, ha egy időre elveszíti a munkahelyet, esetleg más probléma akad? Életszerű a kérdés, de érdemes átgondolni, hogy amennyiben nem vásárol ingatlant a fiatal pár, az albérletet akkor is kell fizetni kell.

Így a kissé várakozó álláspontú ingatlanközvetítői kételyekre egy erős és pozitív választ adhatunk: az utóbbi évtizedben nagyon aktív ingatlanpiaci élet nem áll meg, az ingatlan a legfontosabb vagyonunk, 2023-ban voltak - a következő évben is lesznek bőven - eladások, vásárlások, közvetítések, értékbecslések.

A magyar ingatlanpiac 2023-ban is erős növekedést mutatott. A lakásárak tovább emelkedtek, az üres lakások száma pedig tovább csökkent. A növekedést elsősorban a kedvező gazdasági környezet, a magas foglalkoztatottság és a bérek növekedése, valamint a lakásvásárlási támogatások ösztönözték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lakásárak

A KSH adatai szerint a lakásárak 2023-ban átlagosan 14,6%-kal emelkedtek. A fővárosban a növekedés 15,8%-os volt, míg a vidéki településeken 13,8%-os. A lakásárak növekedése elsősorban a budapesti agglomerációban volt jelentős.

Üres lakások

Az üres lakások száma 2023-ban tovább csökkent. A KSH adatai szerint az üres lakások aránya 2023-ban 1,9% volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az üres lakások számának csökkenése elsősorban a lakásvásárlási támogatások, valamint a magas bérleti díjak miatt következett be.

Lakásvásárlási támogatások

A kormány 2022-ben további lakásvásárlási támogatásokat vezetett be. A támogatások célja, hogy ösztönözzék a lakásvásárlást, és csökkentsék az ingatlanárak növekedését. A támogatások között szerepel a falusi CSOK, a babaváró támogatás, valamint a tetőtér-beépítési támogatás.

A jövő kilátásai

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a magyar ingatlanpiac 2024-ben is növekedni fog, de a növekedés üteme lassulhat. A növekedést elsősorban a fogyasztás és a beruházások élénkülése fogja hajtatni. A növekedést azonban a következő kockázatok is befolyásolhatják:

  • A nemzetközi gazdasági környezet bizonytalansága.
  • Az energiaárak emelkedése.
  • A munkaerőhiány.

A nemzetközi gazdasági környezet bizonytalansága a világgazdasági növekedés lassulását eredményezheti, ami negatív hatással lenne a magyar exportra. Az energiaárak emelkedése pedig az inflációt és a költségvetést terhelheti. A munkaerőhiány pedig a bérnövekedést és a termelékenység növekedését gátolhatja.

Összességében elmondható, hogy a magyar ingatlanpiac 2024-ben is növekedni fog, de a növekedés üteme lassulhat. A növekedést a fogyasztás és a beruházások élénkülése fogja hajtatni, de a növekedést a nemzetközi gazdasági környezet bizonytalansága, az energiaárak emelkedése és a munkaerőhiány is befolyásolhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem