Woman adjusting temperature on heating radiator, Energy crisis concept in Europe, Rising costs in private households for gas bill due to inflation and war

Egyre többen választják ezt a fűtést: tényleg olcsó és hatékony megoldás az elektromos fűtés?

2023. november 23. 08:19

Az elektromos fűtés egyre népszerűbb választás országszerte, hiszen gyakran sokkal olcsóbb, hatékonyabb és környezetbarátabb, mint a gázfűtés. De vajon milyen szempontokat kell figyelembe venni a fűtési rendszer kiválasztásánál?

Egyre többen választják az elektromos fűtést, ami rengeteg előnnyel jár: sokszor olcsóbb, hatékonyabb és környezetbarátabb is lehet, mint a gázfűtés. Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke a HelloVidéknek elmondta, hogy ez nem mindig van így. A fűtési rendszer kiválasztásánál ugyanis érdemes több szempontot is figyelembe venni. Ilyen a komfort, a hatékonyság és a környezetvédelem.

Az elektromos fűtés egyre népszerűbb választás, mert olcsóbb a kiépítése, mint a gázfűtésnek, és hasonlóan gazdaságos az üzemeltetése, mióta megnőtt a gáz ára. Az elektromos fűtés kiválasztásánál kiemelkedő fontosságú szempontok közé tartozik a fűtendő terület nagysága, mivel ez befolyásolja a szükséges teljesítményt és a szükséges fűtőtestek számát. A felhasználási jelleg is meghatározó; például egy lakóház és egy nyaraló más típusú fűtést igényelhet – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy olyan fűtést érdemes választani az építkezésnél, amely rejtett, például mennyezetbe vagy padlóba burkolt.

Azonban többféle elektromos fűtési rendszer létezik. Az elektromos fűtőtest egy olyan elektromos fűtési rendszer, amely közvetlenül árammal fűti fel az elemeket, és ezáltal a levegőt.

Előnye, hogy egyszerű a kiépítése, és nem igényel karbantartást, a hátránya viszont, hogy sok áramot fogyaszt, és nem hatékony, mert sok hőt ad le a környezetbe. Léteznek könnyen falra telepíthető fűtőpanelek, például a népszerű norvég panelek, melyek egyszerűen elektromos árammal működnek. Az infrafűtés egy másik elterjedt változat, szintén elektromos árammal működik, de különbözik a többi elektromos fűtéstől abban, hogy nem a levegőt, hanem az emberi testet melegíti közvetlenül. Az infrafűtés gazdaságosabb lehet, mivel hatékonyabban érzékelhető a hő. Annak ellenére, hogy kezdetben úgy tűnhet, mintha alacsony lenne a hőmérséklet, az infrafűtés gyorsan kellemes meleget biztosít a helységben tartózkodóknak, ami hosszabb időn át is fennmarad. Az infrafűtés hátrányaként szokták felhozni, hogy amikor valaki belép egy infrasugárzóval fűtött ingatlanba, kezdetben úgy tűnhet, hogy alacsonyabb a hőmérséklet, és hideg van. Ez azért lehet, mert az ember még nem szokta meg az infrasugarat, csak a levegő hőmérsékletével találkozott először. Azonban néhány perc tartózkodás után az infrasugárzó elkezdi közvetlenül melegíteni az embert, így az infrafűtés is kellemesen érezhető

– emelte ki Tóth Tamás, aki az elektromos fűtési rendszerek költségeire is kitért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az épület fűtési költségeit számos tényező befolyásolja, például az energia veszteség, az épület szigetelése és nyílászárói. Az újonnan épülő, jól szigetelt házak és az 10-15 évvel ezelőtt épült ingatlanok közötti különbségek, beleértve az előírások és jogszabályok változásait, meghatározzák a fűtés költségeit. Az emberek különböző fűtési szokásai is szerepet játszanak; az egyes személyek preferenciái befolyásolják, hogy ki milyen hőmérsékleten érzi magát komfortosan. A fűtésköltségeket egyértelműen kiszámolni nehezebb, mivel számos változó van. Például minden egyes Celsius fok változás a termosztáton körülbelül 7-8% energia-megtakarítást vagy többletfogyasztást eredményez

– mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem