Installing the parquet floor, a man hands fixing one tile with a hammer. House renovation

Mégis, mi folyik a barkácsboltokban, tüzépeken? Erről tudnod kell, ha most vágnál bele a lakásfelújításba

2023. október 20. 16:08

Már szinte meg sem lepődünk az elmúlt évek inflációs adatait látva, amikor a barkácsboltokban meglátjuk, hogy mennyibe kerülnek az építőanyagok jelenleg. Ráadásul mindezek mellett az év elején megszűnt a felújítási támogatás, ráadásul a Babaváró hiteltől is elköszönhetnek azok a családok, akiknél a feleség már betöltötte a 30-at. Ez pedig mind 1-1 szög volt a felújítani, építkezni vágyók koporsójában. 2021. szeptembere óta 84 százalékkal emelkedett a csempe ára, míg a parkettáé több mint 57 százalékkal, miközben a diszperziós festék 47 százalékos áremelkedésen ment keresztül.

Bár az év második felében elkezdett csökkenni az infláció mértéke Magyarországon – sőt a kormány álláspontja szerint novemberre a drágulás mértéke végre egyszámjegyű lehet –, de a fogyasztói árak 2022 szeptembere és 2023 szeptembere között így is átlagosan 12,2 százalékkal, míg az élelmiszerárak átlagosan 15,2 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Ez a drágulás pedig méginkább érintette azokat, akik valamilyen felújításon törik a fejüket mostanában.

A KSH a csempe (fehér és egyszínű, színes), a laminált parketta átlagos négyzetméterárát, valamint a diszperziós felfesték (10 literes kiszerelés) követi nyomon. A statisztikai hivatal szerint éves szinten a három termékből egy, a falfesték jócskán az inflációs adat felett drágult, hiszen 2022 szeptembere óta

  • a csempe ára átlagosan 6 százalékkal,
  • a parketta átlagosan 7 százalékkal,
  • a falfesték pedig 14 százalékkal drágult meg.

Ahogyan pedig a lenti grafikonból is láthatjuk, az áremelkedés nem az orosz-ukrán háborúval kezdődött: már a koronavírus-járvány kitörésekor is elkezdtek emelkedni az árak, azonban az igazi árrobbanás csak a szomszédunkban dúló háború kezdete után indult be igazán. Hiszen még a pandémia legintenzívebb időszakában sem emelkedtek úgy az árak, mint az elmúlt lassan két évben.

Az adatokból is jól látható, hogy míg 2021 szeptemberében a csempe négyzetmétere 2960 forint volt, tavaly ugyanebben a hónapban 5160 forint, addig idén szeptemberben a termék már 5450 forintba került átlagosan. Ez pedig két év leforgása alatt 84 százalékos áremelkedést jelent. Hasonló a helyzet a parketták és a diszperziós festékek esetében is: előbbiek két év leforgása alatt 57 százalékkal, míg utóbbiak 47 százalékkal lettek drágábbak.

Azonban talán azt látni a legsokkolóbb, hogy a csempe ára 2019 szeptembere óta több mint megduplázódott (105 százalékkal drágult), míg a parketta 84 százalékkal és a festék 67 százalékkal kerül többe.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az áremelkedés üteme idén már elkezdett lassulni: a csempe ára január óta bár némileg ingadozik, azonban egyértelműen csökkenni látszik (5550 forintról 5450 forintra), míg a parketta ára ezen időszak alatt 1 százalékkal olcsóbb lett, míg a diszperziós festék pedig 4 százalékkal drágább lett. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ez a tendencia jövőre is folytatódni fog-e.

Szinte semmit sem ér már a pénzünk

Korábbi cikkeinkben a már megszűnt felújítási támogatás alapján vizsgáltuk meg, hogy a gyakorlatban a drágulás hogyan is néz ki. Azaz megnéztük, hogy a felújítási támogatásra kapható maximális, 3 millió forintos összegből (aminek legfeljebb az 50 százalékát, tehát a felét költhettük el anyagköltségekre, illetve munkadíjra) mennyi alapanyagot tudunk vásárolni. Ezt a támogatást idéntől azonban megszüntette a kormány, viszont a könnyebb összehasonlítás miatt továbbra is 1,5 millió forinttal kalkuláltunk, ami egyébként simán megfelel egy kisebb volumenű felújítás, mint például egy házfestés anyagköltségeinek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban miután ez a támogatás lassan egy éve megszűnt, viszont a Babaváró hitelt, amiből a fiatal házasok tudják finanszírozni otthonuk felújítását (vagy legalábbis annak egy részét), még a 30 feletti családok is élvezhetik 2,5 hónapon keresztül. Bár igaz, hogy senki se szeretne 10 millió forintot csempére vagy parkettára költeni egy felújítás alatt, a számítás arra tökéletes, hogy megnézzük, hogy mennyivel is kevesebbet ér jelenleg a pénzünk.

2019 szeptemberében, a koronavírus-járvány kitörése előtt 10 millió forintból 3759 négyzetméternyi csempét tudtunk venni, míg ez az összeg 3636 négyzetméterre volt elég 2020-ban, 2021 szeptemberében pedig 3378 négyzetméterre. 2022-ben azonban 10 millió forintból már csak mindössze 1938 négyzetméter csempét tudtunk vásárolni, idén szeptemberben pedig 1835 négyzetméternyit. De a parketta és a diszperziós festék esetében is hasonló a helyzet.

Laminált parkettából 2019-ben 3401 négyzetmétert tudtunk még vásárolni a Babaváró hitel felvehető maximális összegéből, idénre azonban már csak 1852 négyzetméterre volt elég a pénzünk. A festék esetében még a legjobb a helyzet: 2019-ben 1815 doboznyi 10 literes festéket tudtunk még megvenni ebből az összegből, ami 2021-re 1600 dobozra, majd 2022-re 1235 doboznyi festékre csökkent. Idén szeptemberben pedig a maximálisan felvehető összeg 1086 dobozra volt csak elég.

Tehát összességében kijelenthető, hogy az járt a legjobban, akinek még volt lehetősége kihasználni az állami támogatást még 2021-ben, esetleg előtte. Aki viszont mostanáig várt az esetleges felújítással, az csúnyán ráfaragott, hiszen nemcsak az árak szöktek az egekbe, de támogatást sem lehet már igényelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem