19 °C Budapest
Lupiac, France - APRIL 26:   A wooden swing in a traditional garden in the countryside. Vegetable garden in the background. Flowers and trees on april 26, 2022 in Lupiac, France.

Egyetlen magyar háztartásból sem hiányozhat ez a gép: hatalmas segítség lehet

2023. október 2. 17:33

Az ősszel együtt megérkezik a fejvakargatás, hogy mit kezdjünk kertünkben a lehullott száraz levelekkel és ágakkal. Égetni egyértelműen nem ajánlott a saját egészségünk érdekében, elszállíttatani is csak kisebb darabokban lehet az ágakat. Itt jöhet be a képbe egy jó minőségű aprító- vagy szecskázógép! A mulcsoláshoz szükséges alapanyagot is könnyedén előállíthatjuk vele, körforgásban tartva így a kerti zöldhulladékot. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most a kiskertekben leginkább használatos elektromos aprító- és szecskázógépeket tesztelte, hogy könnyebb legyen a választás.

A termékteszt során 6 márka (AL-KO, Bosch, Einhell, Hurricane, Ryobi, Stihl) 9 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható termékét vizsgálták nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve. A forgókésesek mellett 2 maróhengeres típust is értékeltek 5 fő tesztelési szempontot szerint:

  • milyen hatékonyan aprítanak, illetve szecskáznak,
  • mennyire egyszerű velük manőverezni a kertben,
  • mennyire praktikus és egyszerű a használatuk,
  • mennyire hangosak,
  • illetve mennyire biztonságosak.

A teszteredmények néhány tanulsága:

  1. Minden termék átment a mechanikai és az elektromos biztonsági vizsgán az alkalmazott szabványok alapján.
  2. Talán nem meglepetés, de kellemetlen hanghatásokra számítanunk kell. A decibelek ugyan adottak, de két ugyanakkora mért érték is eltérő szubjektív élményt nyújthat a valóságban. Így történt, hogy csupán az AL-KO Easy Crush LH 2810 és a Stihl GHE 140 termékeket nem ítélték kifejezetten zavarónak a szubjektív értékelés során. A Hurricane HMH-S-2400 és az Einhell GC-KS 2540 aprító- és szecskázógépéről pedig úgy vélekedtek, hogy elviselhetetlen a zajuk, a fülnek kellemetlen, s a közelükben nem lehet beszélgetést folytatni.
  3. Viszonylag jól manőverezhető a tesztelt gépek többsége. A Stihl GHE 140 aprító- és szecskázógépe lógott ki látványosan a sorból. Vele kifejezetten nehezen közlekedni terepen. Ez nem annyira jó hír, hiszen ott volna rá igény.
  4. Egy-egy termék is eltérő hatékonysággal aprított vagy szecskázott attól függően, hogy milyen típusú kerti hulladékot töltöttek bele. Ezért fontos, hogy választás előtt felmérjük, hogy jellemzően mire fogjuk használni a kiválasztott gépet. "Könnyű" kerti hulladék, nagyobb ágak, tüskés gallyak, tűlevelűek vagy lágyszárúak aprítására. A teszteredményekből kiderül, melyik aprító- és szecskázógépnek melyik az erőssége, vagy éppen a gyengesége.

A tesztelt termékek átlagára 43 000 és 164 000 Ft között mozog. Az összesített eredmények alapján a legdrágább termék végzett az utolsó helyen. Az elsőn, sajnos nem a legolcsóbb végzett, viszont 110 000 Ft-os kategóriában már több aprítót és szecskázót is találhatunk, amely a legtöbb szempont szerint elfogadható eredményt ért el.

További érdekes eredmények és a tesztelt aprító- és szecskázógépek részletes értékelése elérhető a Tudatos Vásárlók Egyesületének termékteszt oldalán, ahol könnyen össze is lehet hasonlítani a termékeket a különböző vizsgált szempontok és technikai paraméterek alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem