20 °C Budapest
Field of grass and perfect village in Europe

Nagy bajban van a budapesti agglomeráció: mi jöhet még?

2023. július 18. 20:05

Egyre több önkormányzat próbálja fékezni a folyamatot, de a főváros környéki agglomeráció lakosságának növekedése megállíthatatlannak látszik. Mindez annak ellenére, hogy ezeken a településeken egyre komolyabb probléma van nemcsak az oktatási férőhelyekkel, de az alapvetőnek gondolt infrastruktúrával is.

A KSH friss adatai alapján készült ábrákon jól látszik, hogy ‒ dacára néhány kétségbeesett település drasztikus lépéseinek ‒ a Budapest környéki agglomeráció túlnépesedése még korántsem állt meg. Mint az már több forrásból elhangzott; nem is a hely kevés, inkább az infrastruktúra, például az utak, a víz- és csatornahálózat, az egészségügyi ellátórendszer, az óvodai és iskolai férőhelyek száma nem képes lekövetni az igényeket ‒ mutatott rá a helyzetre Hegedüs Tamás, a vizualizációt összeállító Helix Consulting lokációanalitikáért felelős vezetője.

Budapestet nem számolva az agglomerációban mintegy 12-15 ezer emberrel lakott több tavaly decemberben, mint az év elején, attól függően, hogy az agglomerációhoz kizárólag Pest vármegye településeit számítjuk hozzá, vagy azt a nehezen meghatározható, de lényegesen nagyobb térséget, amire a főváros vonzereje kiterjed, ahonnan például tömegek ingáznak nap mint nap. Budapestről ugyanakkor mintegy 6000 ember költözött el tavaly ‒ nyilván nem mind az agglomerációba. A főváros minden előnyét hosszú lenne felsorolni, az agglomeráció pedig régebben mindezt ígérte ‒ a nagyvárosi lét hátrányai nélkül. Bár mára ez a helyzet sok szempontból nem igaz, és épp a túlnépesedés miatt Budapest környéke mára számos csalódást okozhat a csak azért is odaköltözőknek, a trend még nem látszik megtorpanni ‒ mondta a szakember.

Lényegében ‒ Dunakeszi kivételével ‒ nincs olyan járás a főváros környékén, amelyben az elvándorlás és odavándorlás egyenlege ne pozitív lett volna, így ebben a tekintetben a lakossága ne növekedett volna. Leggyorsabban a Gödöllői (1,41%, +2208 ember) és a Gárdonyi (1,79%, +661 ember) járások népessége emelkedett, míg legkevésbé a már említett Dunakeszi járásé (-0,3%, -259 ember).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem