12 °C Budapest
Flower meadow dandelion daisy grass field

Új kihívásra ébrednek a hétvégén a kertesház-tulajok: sokan örülhetnek, kevesebb dolguk lesz

2023. május 12. 09:44

Újra itt a vágatlan május! A közösségi médiában terjedő kihívás keretében azt kérik a résztvevőktől, hogy egész májusban ne nyírjanak füvet a portájukon. A #NoMowMay, magyarul #vagatlanmajus hashtagekkel ellátott kezdeményezés célja elsősorban a környezetvédelem, nem a lustálkodás, viszont a magyar kertes házak tulajdonosai azt is tesztelhetik, mi történik az udvarukon, ha békén hagyják azt.

Nem először terjed Magyarországon a Vágatlan Május kihívás, már a korábbi években is fel-felbukkant, viszont évről évre több a csatlakozó. A Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország oldala azt tanácsolja: májusban pihentessétek a fűnyírót (ne adj isten damilos kaszát), így a déli hőség ellen is jobban védekezünk, és kevésbé is szárad ki a fű, kevesebbet kell locsolni és még a beporzó rovarok is meghálálják.

Az Oxigén Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány pedig idén felsorolja, miért érdemes részt venni a kihívásban. "Légy lusta kertész, és ne vágd le a füvet, vagy legalább egy részét. Miért ne?

  • Most kezdenek igazán beindulni a virágok, és az újonnan kikelt beporzóknak szükségük van energiára.
  • A virágjárók fogyatkoznak az egész világon, de ha több életteret, táplálékot biztosítunk nekik, akkor ez megállítható.
  • A biodiverzitás a sokszínűség az élet alapja. Minél több féle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának. Több rovar több eleség a madaraknak.
  • A magasabbra hagyott fű hűsíti a talajt, ezzel együtt a környezetét is. Nem kell annyit locsolni sem, nem ég ki és, több széndioxidoz nyel el mint egy 5cm-nél rövidebb.
  • A természetet ha kicsit hagyjuk kibontakozni, csodákat láthatunk, nem csak néhány szebb vadvirág, hanem akár védett növények is megjelenhetnek, és olyan fajok is beköltözhetnek a nem háborgatott helyekre akikre pl nagy szükségünk lehet a növényeink védelme érdekében"

A kihívás természetesen nem csak hazánkban terjed. Az Infostart azt írja: a bécsi környezetvédelmi szervezet, a Die Umweltberatung arra biztatja az osztrák főváros lakóit, hogy csatlakozzanak a No Mow May – fűnyírás-mentes május mozgalomhoz és egy hónapon át ne nyírjanak füvet a kertjükben. Ezzel sokat tehetnek a növények és rovarok fajgazdagságáért a kertjükben és a szemléletváltozásért a fejekben.

A fűnyírás-mentes májust 2019-ben, Angliában hirdette meg először a Plantlife nevű szervezet, hogy ezzel is támogassa a kertekben a fajgazdagságot és tudatosítsa az emberekben, hogy a vadvirágokkal tarkított gyep nem a hanyagság, hanem a környezettudatos szemlélet jele. A sokak által irigyelt és mintának tekintett makulátlan angol gyep a beporzók és rovarok szempontjából ugyanis kietlen sivatag, amit ráadásul agyonvegyszereznek – trágyáznak és gyomirtóznak –, hogy „szép” maradjon - írják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A heti fűnyírás pedig felér egy tömegmészárlással: az oda tévedő méheknek, rovaroknak esélyük sincs, hogy túléljék.

A fű között nyíló százszorszép, ínfű és veronica ezzel szemben terített asztal a méhek, pillangók és más rovarok számára, ráadásul az ilyen gyep kevesebb gondozást is igényel. Nem kell sem trágyázni, sem gyomirtózni – de még öntözni sem -, és elég évente 5-7 alkalommal végigtolni rajta a fűnyírót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem